Mikor és hogyan kell beszélni a gyerekekkel a szexről?

Viszonylag kevés olyan családot láttam, ahol a szülők és a gyerekek nyíltan és őszintén, tabuk nélkül tudtak beszélgetni a szexről. Én sem ilyen családban nőttem fel, a mai tudásom nagy részét nem a szüleimtől szereztem, és bár a legtöbbet tapasztalati úton tanulunk, mégis sokat segíthet, ha bizonyos témákat nem söprünk a szőnyeg alá.

Bármennyire is szeretnénk megúszni, előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik, hogy megejtsük a beszélgetést, hiszen valószínűleg egyikünk sem akarja, hogy a gyerek szexről szerzett tudásának alapját az iskolai felvilágosítás és a neten látott pornó képezze. De mikor, hogyan és pontosan miről érdemes beszélni?

#1 Nem érdemes halogatni

A legtöbb szülő addig-addig várja a megfelelő időt, míg végül soha nem kerül sor a beszélgetésre. Sokan csak akkor kapnak észbe, amikor a gyerek már aktív szexuális életet él – de ez már nyilvánvalóan késő. Fontos, hogy biztosítsuk a gyereket arról, hogy bármilyen kérdéssel, problémával fordulhat hozzánk, ám ehhez az kell, hogy mi se kezeljük tabuként a témát. Nyugi, nem kell egyszerre túlesni az egészen. A kisebb gyerekekkel például megtanulhatjuk a testünk anatómiáját, felismerve, hogy minden ember másképp néz ki, de fontos, hogy felhívjuk a gyerek figyelmét arra, hogy mitől függ, hogy egy érintés megfelelő-e. Pár évvel később megbeszélhetjük, hogy hogyan készül és születik a kisbaba, majd azt, hogy milyen változásokra számíthat a pubertás ideje alatt. Később foglalkozhatunk a pornóval, a biztonságos szex szempontjaival és a szexuális beleegyezés fontosságával.

A cél az, hogy előbb-utóbb mindannyian nyíltan tudjunk beszélni a testünkről és a szexről. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyerekeink később ki tudják fejezni az igényeiket és vágyaikat, tudják, hogy egy jó kapcsolathoz fontos a jó szex, amihez elengedhetetlen, hogy tudjunk róla beszélni. Felejtsük el azt a hozzáállást, miszerint a szexről való beszélgetés egyszeri dolog, amin csak túl kell esni. Ehelyett gondoljunk rá olyan beszélgetések sorozataként, amely fokozatosan halad előre annak alapján, amit a gyereknek tudnia kell az aktuális életszakaszában.

Segíts, hogy megtalálja azt a megoldást, ami neki a legjobb
Segíts, hogy megtalálja azt a megoldást, ami neki a legjobbPeopleImages / Getty Images Hungary

#2 A te feladatod kiegészíteni az iskolában hallottakat

Szuper dolog az iskolai felvilágosítás, de mindannyian tudjuk, hogy nem ad választ a gyerekekben felmerülő kérdések mindegyikére. Egymás között hajlamosak elröhögni a dolgot a fiatalok, így rengeteg téma marad érintetlenül. Érdemes megkérdezni a tanárt arról, hogy mi az, amiről esik szó az órán, és amellett, hogy kiegészítjük a hallottakat, nem árt ezeket is átvenni otthon.

#3 Attól még, hogy zavarban vagytok, kell beszélni a szexről

Nagyon sok felnőttel egyáltalán nem beszélgettek a szülei a szexről, ez pedig megnehezíti, hogy később a gyerekeivel, sőt a saját párjával nyíltan tudjon beszélgetni a témáról, hiszen nem volt előttük semmilyen minta erre vonatkozóan. De ne hagyjuk, hogy ez a bizonytalanság visszatartson minket, hiszen az igazság az, hogy nincs egyetlen helyes módszer arra vonatkozóan, hogy hogyan kell a szexről beszélni a gyerekekkel.

Teljesen oké, ha bizonyos témák zavarba hoznak – mindannyian átesünk ezen. A gyerekeket sokszor csak a kíváncsiság hajtja, szeretnék megérteni a dolgok működését, ez alól pedig a szex sem kivétel. Ha attól tartasz, hogy nem találod majd a megfelelő szavakat, nem fogod tudni jól körülírni a dolgokat, keress néhány könyvet, amik segítenek.

Ne feledd: mindannyian másképpen működünk
Ne feledd: mindannyian másképpen működünkmartin-dm / Getty Images Hungary

#4 Beszéljetek mindenről

A felvilágosítás nem merül ki annyiban, hogy hogyan születik a kisbaba. A szexualitás bonyolult, sokkal több annál, mint hogy a pénisz behatol a vaginába. A fiatalok nem csak a biztonságos szexről, a nem kívánt terhesség megelőzéséről, a különböző betegségek elkerüléséről szeretnének többet tudni, éppen ezért érdemes olyan témákat is felhozni, mint a szexuális orientáció, a maszturbálás, az orális szex, a szexuális zaklatás vagy a szex élvezetének fontossága.

#5 Nem minden gyerek heteroszexuális és cisznemű

A gyerekünk szexuális irányultságától és nemi identitásától függően lehet, hogy különféle témákat kell érintenünk a beszélgetések során. Nem feltétlenül jelenti ugyanazt a szex és a szexualitás egy biszexuális vagy transznemű gyerek számára, mint hetero vagy cisznemű társainak – szükség esetén érdemes körüljárni az őket érintő témákat is.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Érdekességek