10 szokás, ami megerősíti a kapcsolatodat a gyerekeddel

Ha egy kisgyerek biztonságban érzi magát legalább az egyik szülője vagy gondozója mellett, akkor nagy valószínűséggel kamaszként és felnőttként is egyensúlyban lesz az érzelmi élete.

Pszichológiai kutatások százai bizonyítják, hogy a pozitív szülői hozzáállás elengedhetetlen a gyerek egészséges érzelmi, intellektuális és szociális fejlődéséhez, az iskolai alkalmazkodáshoz, továbbá a magatartászavarok kialakulásának elkerüléséhez. A megfelelő szülői gondoskodás védőpajzsot jelenthet a családi zűrök okozta stressz vagy a társadalmi-gazdasági hátrány okozta negatív pszichés hatások ellen is – nem véletlenül hangoztatják a szakemberek, mennyire fontos tényező a biztonságos szülő-gyerek kötődés kialakítása és fenntartása.

És hogy mivel lehet kisbaba- és óvodáskorban még jobban megerősíteni ezt a kapcsolatot? Figyelemmel, egy-egy öleléssel, együtt nevetéssel, közös játékkal, meséléssel és még sok más, minőségi együtt töltött időnek számító tevékenységgel. Egyszerű gesztusokról vagy néhány perc teljes szülői jelenlétet igénylő szokásokról van szó, amelyek közül a Psychology Today csokorba is szedett néhány konkrét példát. Íme:

1. Legózzatok, labdázzatok, bábozzatok vagy játsszatok bármit, amit a gyerek szeretne – az ő szabályai szerint.

2. Kezdjétek a napot pozitívan: öleld meg a kicsit, és mondd el neki, mennyire szereted. Minden egyes reggel.

3. Lefekvéskor kérdezd meg tőle, hogy mi volt a napjának a fénypontja, és mi az, amit nem szeretett benne. Persze ne ilyenkor akarjátok megoldani a legnagyobb problémákat, hiszen a beszélgetés célja egyrészt az, hogy jól aludjon a gyerek, de nyugodtan bátoríthatod arra is, hogy megossza veled az örömét, vagy éppen ami a lelkét nyomja. 

4. Mókázzatok egy jót (kukucs!, bújócska, bohóckodás, táncolás, vicces hangon beszélgetés) mindennap.

Mókázzatok egy jót mindennap
Mókázzatok egy jót mindennapPeopleImages / Getty Images Hungary

5. Naponta legalább három tettenérés: „kapd rajta” és dicsérd meg, ha valamit nagyon jól csinál vagy okos dolgot mond. Törekedj a John Gottman által javasolt 5:1 kommunikációs szabály betartására, vagyis arra, hogy öt pozitív interakcióval semlegesíts egy negatív interakciót. A szakember szerint így tarthatók fenn hosszú távon a párkapcsolatok is.

6. Játssz le neki egy vidám vagy pihentető zenét, vagy akár énekeljétek el együtt a kedvenc dalát.

7. Menjetek ki a szabadba néhány percre azon túl is, hogy elkíséred valahova a gyereket.

8. Minden egyes etetéskor/étkezéskor ülj le mellé és beszélgessetek közben, mint két jó barát.

9. Adj neki valamilyen feladatot, fontos szerepet vagy bármilyen lehetőséget arra, hogy kivegye a részét valamilyen hasznos tevékenységből, és hogy segítőkész, jó gyereknek érezze magát. Ez lehet a zoknik összepárosítása, a mosogatógép kipakolása vagy az asztal letörölgetése.

10. Olvass neki legalább egy mesét mindennap.

Oszd meg másokkal is!
Mustra