Segítség, őszül a gyerekem!

Alapvetően a harmincas-negyvenes éveinkben kezdünk őszülni. Az első fehér szálak kisebb tragédiával érnek fel, hiszen azt mutatják, öregszünk. Ennél is nagyobb lehet a pánik, ha a gyerekünk fején fedezzük fel a fehér hajszálat.

A gyerekek nem őszülnek, hiszen nem is öregszenek: éppen hogy megpróbálnak felnőni. Ugyanakkor néhányuknál igenis megfigyelhető pár ősz hajszál, vagy akár egy egész fehér tincs. Mielőtt a sürgősségire rohannánk azzal, hogy a gyerek végleg elromlott, nézzük át, milyen okai lehetnek e különös jelenségnek. 

Nem feltétlenül van baj

Ahhoz, hogy megértsük a korai őszülés titkát, először is értenünk kell, pontosan mi adja a hajunk színét. Természetesen pigmentek sokasága, azaz a melanin nevű festékanyag. Minél kevesebb termelődik belőle, annál fakóbb lesz a hajszál, míg teljes hiányától válik fehérré. Ahogy haladunk előre a korban, a hajhagymánkban található melanociták természetes módon egyre kevesebb melanint termelnek. Hogy ez a folyamat pontosan mikor indul el, az nagyon sok tényezőtől függ. Elsőként említsük meg a genetikát. Vannak családok, ahol egyszerűen mindenki korán, akár már húsz- vagy harmincévesen őszülni kezd, és a gyerekkorban előforduló ősz szálakra való hajlam is öröklődhet. Ha a csemete egyébként teljesen egészségesnek tűnik, pár szál miatt nem kell azonnal orvoshoz rohannunk. Ugyanakkor tény, hogy léteznek olyan hiányállapotok, betegségek, amelyek extrém korai őszüléssel járnak.

Húszévesen is lehet valaki teljesen ősz
Húszévesen is lehet valaki teljesen ősz4Fr / Getty Images Hungary

A B12-vitamin hiánya

A halban, húsban, tejtermékekben és tojásban megtalálható B12-vitamin hiányát tudományosan igazoltan kapcsolják össze az őszüléssel. Az a gyerek, aki nem jut elég vitaminhoz, fakóbb, szürkébb hajszálakat növeszthet. Az állati eredetű tápanyagokat teljes mértékben mellőző egyoldalú étrend vagy diéta ebből a szempontból is veszélyes lehet. 

Pajzsmirigygondok

Ritkán ugyan, de előfordulnak pajzsmirigyproblémák a gyerekek esetében is. Jellemzően a hipertiroidizmus, azaz a túlműködés csökkenti a melanociták akvitását, és elősegíti az őszülést, de hajhullást és őszülést okozhat a pajzsmirigy alulműködése is. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a gyereket, amibe vérvétel és ultrahang is beletartozhat.  

Örökletes betegségek

Léteznek olyan örökletes betegségek, rendellenességek, amelyek egyéb tüneteik mellett a haj őszülésével, elszürkülésével vagy hullásával járnak. Ilyen a korai öregedést okozó progéria, annak öröklődő formája, a Werner-szindróma, a lassú növekedéssel és hajhullással járó Rothmund–Thompson-szindróma, a jóindulatú daganatokra hajlamosító sclerosis tuberosa, a bőrpanaszokkal járó neurofibromatózis, a látást és hallást rontó Waardenburg-szindróma, a réz anyagcseréjével összefüggő Menkes-szindróma, vagy épp abőr pigmenthiányos foltokkal járó rendellenessége, a vitiligo. Ezek egy része lelassítja a szervezet melaninképzését, ami a haj színének elvesztésével jár.

Így is gyönyörű
Így is gyönyörűCoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

Túl sok stressz

Ahogy a felnőttek őszülését is felgyorsíthatja az extrém mértékű feszültség, úgy a gyerekeknél is okozhat hasonló tüneteket. A nagyfokú stressz származhat iskolai gondokból, családon belüli vitákból, lehet mögötte egy hozzátartozó elvesztése miatti szomorúság és még sorolhatnánk. Ilyen nyomás alatt előjöhetnek pajzsmirigyproblémák vagy más egészségügyi gondok is, a haj szürkülése pedig az egyik első külsődleges jelzés.  

Szintetikus sampon, dohányfüst és gyorsételek

Minél több káros vegyi anyag találkozik az érzékeny gyerekbőrrel, annál gyakrabban alakulhatnak ki problémák. A samponok összetevői között gyakran szerepelnek nehezen tolerálható szintetikus anyagok, amelyek hosszú távú használat mellett a haj színének fakulását eredményezhetik. Ha tehetjük, ne a felnőtteknek szánt sampont kenjük a gyerek fejbőrére, válasszuk a minél természetesebb, gyengédebb formulákat. Ugyanígy érdemes megóvni a gyereket a passzív dohányzástól is, bár ebben az esetben a csökkenő melanintermelés a legkisebb gondunk: tüdőproblémáktól kezdve rengeteg kárt okozhat, ha a gyerek füstös környezetben nő fel. Modern korunk problémája ezenkívül a rossz minőségű táplálék gyakori fogyasztása. Minél kevesebb fehérjét és hasznos tápanyagot tartalmaz a gyerek étrendje, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki nála például vérszegénység vagy fehérjehiány.

Mit tegyünk, ha ősz szálat találtunk?

Először is maradjunk nyugodtak, hiszen akkor marad az a gyerekünk is. Nem kell kitépni az ősz szálat, hagyjuk nyugodtan a helyén. Ha több ősz szálat találtunk, akkor se kapjunk a hajfesték után, hanem konzultáljuk először is a gyerek háziorvosával, aztán bőrgyógyásszal. Egy teljes kivizsgálás sem árthat, valószínűleg vérvételre is elküldik majd. Ellenőrzik a pajzsmirigyhormonok szintjét, a vér vastartalmát, egyéb vitaminok, ásványi anyagok hiányát, kutathatnak felszívódási zavarok vagy öröklődő betegségek jelei után. 

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha az őszülést nem lehet visszafordítani. A poliózis, azaz az az állapot, amelyben a haj egyik tincse a többitől eltérően megőszül, öröklődhet. A 23 éves Brianna Worthy édesanyjához hasonlóan fehér hajfolttal született, ezt pedig a saját kislánya, MilliAnna is örökölte. A kislány óvodás, és nyugodt önbizalommal viseli őszes haját.
Kate Dinota hétévesen kezdett őszülni, 14 éves korára pedig már annyi fehér hajszála volt, hogy elkezdte festetni – írja a BBC. 28 éves korában azonban összeszámolta, mennyi pénzt költött fodrászra, és inkább meghagyta a tincseit fehéren. Ha időnként meginogna az önbizalma, a Grombre nevű Instagram-csoport tagjai segítenek neki erőt meríteni, ahol fiatalon megőszült tagok fognak össze az ősz haj szépségéért. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek