Ne Skandináviában keresd, a jó szülőség benned van!

Gyakran más országok módszereben keressük a megoldást a gyereknevelési problémáinkra, pedig a megoldás sokszor bennünk van.

A gyereknevelés néha lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Első gyereknél még minden új, emiatt ott lappang a bizonytalanság, hogy vajon jól csinálom-e. A másodiknál azt hiszem, hogy már tudom, hogy kell, de ő másmilyen személyiség, ezért lehet, hogy ami először bevált, másodszor nem fog. Közben mindig akad valaki, akinek megvan a véleménye a módszereimről, és aki jobban tudja, mit hogyan kéne.

Nem könnyű – senkinek sem az. Gyakran előfordul, hogy a dolgok nem a terveinknek megfelelően alakulnak, amitől feszültek és idegesek leszünk, ettől pedig a gyerekeink is feszültek és idegesek lesznek. Hasonlítgatjuk magunkat másokhoz, más országok gyereknevelési módszereiből próbálunk ötletet meríteni, de nem itt találjuk a megoldást, írja a Psychology Today.

Nem a finn, dán vagy japán szülőket kell tanulmányozni ahhoz, hogy jobb szülők legyünk, és nem a gyerekeinket kell megváltoztatni, hanem magunkra kell jobban odafigyelni, mondja Susan M. Pollak, a Harvard klinikai szakpszichológusa.

Lehet, hogy elsőre ez önzően hangzik, de Pollak tapasztalatai alapján a szülők általában azzal vannak elfoglalva, hogy hogyan javítsák meg a gyereket, hogyan vegyék rá, hogy jól viselkedjen, hogy aludjon, és hogyan legyen sikeres. Vagyis röviden: hogyan váljon azzá, amilyenné ők szeretnék. Közben pedig gyakran megfeledkeznek saját magukról.

Ha magadra is jut időd, a gyerekkel is türelmesebb leszel
Ha magadra is jut időd, a gyerekkel is türelmesebb leszelFotó: Shutterstock

Hogyan változtassunk?

Pollak szerint fontos, hogy rátaláljunk önmagunkra, ehhez pedig egy egyszerű gyakorlatot ajánl. Hunyjuk be a szemünket, és tegyük fel a kérdést: „Ki vagyok én?” Ha az első válaszunk az, hogy anya vagy apa, akkor gondolkozzunk, ezenkívül kik vagyunk még? Mert szülőnek lenni csodálatos, de a gyerekek előtt is voltunk valakik, és fontos, hogy ezt megőrizzük.

Pollak szerint nincs szükség drámai változásokra, bőven elég az is, ha naponta csak néhány percet szánunk arra, hogy a gyerekek helyett saját magunkat helyezzük a középpontba. Ő ehhez mindfulness gyakorlatokat, meditációt ajánl, amelyek segítenek a jelenre fókuszálásban.

Szánjunk időt magunkra is!

Tapasztalataim alapján vannak olyanok, akik abszolút kiteljesedtek az anyaságban. Nem hiányzik nekik a munka, és boldogok attól, hogy a napjuk azzal telik, hogy főznek, játszótereznek a gyerekekkel, és vezetik a háztartást.

De én nem ilyen vagyok. Nekem a lelki egyensúlyomhoz szükség van arra, hogy időnként kiszabaduljak otthonról, és tanítsam a kutyáimat (és mások kutyáit), vagy elmenjek egy izgalmas szemináriumra (ami persze szintén kutyás), esetleg elmenjek egyet SUP-pal a Ráckevei-Dunára. Ha erre valami (például felváltva beteg gyerekek) miatt nincs lehetőség, sokkal türelmetlenebb leszek, ami azonnal meglátszik a gyerekek viselkedésén is. Szóval a lényeg, hogy ahhoz, hogy jó anya tudjak lenni, időnként gyerekmentes időre van szükségem. Ne legyen lelkifurdalásod, teljesen rendben van, ha te is így érzed!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.