Így szerettesd meg a gyerekeddel az olvasást

Olvasni élvezetes és hasznos, és a legjobb, ha minél korábban elkezdjük. A gyerekek számára rengeteg előnnyel jár, ha rendszeresen vesznek könyvet a kezükbe, bár manapság, ha választani kell, minden gyerek inkább a telefon felé nyúl. Hogy lehet megmutatni neki, hogy a könyvek is legalább annyira szórakoztatóak, mint a kütyük?

Az olvasás rengetegféleképp fejleszti a gyerekek mentális képességeit és érzelmi világát. Segít a tanulási nehézségek megelőzésében: gyarapítja a szókincset, fejleszti a figyelmet, csökkenti a hiperaktivitást, segíti a társas készségek kialakulását, továbbá oldja a szorongást, amit akkor éreznek, amikor el kell válniuk a szüleiktől. Barbara Marinak, a marylandi St. Mount Mary’s Egyetem tanuláskutató professzora szerint a legjobb, ha már óvodáskorban, sőt előbb elkezded megszerettetni a gyerekeddel az olvasást – olvasható a Medium cikkében.

Az esti mese a könyvszeretet előszobája

A kisgyerekek nyelvi készségei a folyamatos beszéd révén fejlődnek a legjobban. Ne hozzon zavarba, ha be sem áll a csemetéd szája. A százezredik miért?-re is felelj neki, és folyamatosan kezdeményezz társalgást. Mesélj neki történeteket, mondd el, mi hogyan működik a világban. Minél alaposabban megismerik az elhangzó szavakat, később annál könnyebben ugranak neki az írott szavakkal való barátkozásnak.

Ha mesélsz nekik, könnyebben szeretik meg a könyveket
Ha mesélsz nekik, könnyebben szeretik meg a könyveketLorado / Getty Images Hungary

Nagyon fontos, hogy már egészen kicsi korban élménnyé tedd a gyerek számára az olvasást. Az esti meseolvasás tökéletes módszer rá, hogy megszerettesd vele a könyveket. Minél élményszerűbb, varázslatosabb, vidámabb ez a rituálé, annál könnyebben hangolódik rá a történetekre. Érdemes interaktívvá tenni a felolvasást: tegyél fel kérdéseket az elhangzó mesére vonatkozóan, tornáztasd meg a kicsi fantáziáját. Természetesen nem muszáj mindig lefekvés előtt olvasni nekik, a nap bármely más szakában is remek program a közös mesélés.

Gyakran megesik, hogy a kisgyerekek ugyanazt a történetet szeretnék újra és újra hallani. Ne bosszankodj, ha a harmincadik alkalommal kéri, hogy olvass fel neki egy mesét, ami már a füleden folyik kifelé, ezzel ugyanis az emlékezőtehetségét fejleszti.

Hagyd, hogy ők válasszanak

A gyerekek gyakran utánozzák a szüleiktől látott szokásokat, ezért ha te magad rendszeresen olvasol, könnyebb elérned, hogy ők is megszeressék a könyveket. Sok szülő csak akkor mélyed bele egy olvasmányba, amikor a gyerekek lefeküdtek, így végre van egy kis ideje magára, ez azonban nagy hiba. Olvass akkor is, amikor a kicsik figyelnek és látják, hogy épp egy izgalmas könyvet bújsz élvezettel.

A gyerekek szívesebben hallgatnak olyan történetet vagy később olvasnak olyan könyvet, amit saját maguk választottak ki, nem mások erőltettek rájuk. Nem véletlen, hogy sok iskolás ódzkodik a kötelező olvasmányoktól, miközben örömét leli más könyvekben. Mindig add meg neki a választás lehetőségét, fogadd el az akaratát, még akkor is, ha századik alkalommal szeretné ugyanazt a mesét hallani. Ne kényszer, hanem élvezet legyen az olvasás.

Különböző életkorban más-más típusú történeteket szeretnek hallani és olvasni a gyerekek: ezek lehetnek mesék, ismeretterjesztő könyvek vagy akár viccek. A fiúk és a lányok is gyakran másféle olvasmányokat preferálnak. Ismerd meg a gyereked ízlését, és kövesd nyomon a (valószínűleg gyakori) változásokat. Ne akard, hogy olyat olvasson, ami nem jön be neki – még akkor sem, ha szerinted hasznos olvasmány lenne számára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra