Kifogytál az ötletekből? 15 programtipp a nyári szünet végére

Sokan ilyenkorra már túl vannak a családi nyaraláson, végigjárták a megszokott játszótereket, programokat, de egy csomó minden van még, amire augusztusban sort keríthetünk, és jó eséllyel nemcsak a gyerek számára lesz izgalmas, hanem nekünk is.

Bár a nyár nagy része már eltelt, még így is hátravan egy hónap a nyári szünetből, amit még bőven megtölthetünk élményekkel. Érdemes ilyenkor kihasználni a jó időt, és a beltéri programokat szabadtérire cserélni. A hónap vége felé pedig lassan kezdhetünk hangolódni a szeptemberi ovi- vagy iskolakezdésre.Tizenöt tipp, hogy minőségi időtöltéssel teljenek az utolsó hetek is.

#1 Csillaghullás

Ha augusztus, akkor Perseidák! Idén augusztus 12–13-án lesz a csúcs, de az előtte-utána lévő napokban is érdemes az eget kémlelni. Legyen ez az a nap, amikor nem kell este 8-ra ágyban lenni! Célszerű a várostól távolabbi megfigyelőhelyet keresni, ahol kicsi a fényszennyezettség. 

#2 Sátorozzunk a kertben!

Ha családi házban lakunk (vagy a nagymama lakik kertes házban), akkor a csillaglest összeköthetjük egy kerti sátorozással. Ha nekünk nincs, az ismeretségi körben biztos találunk olyat, aki néhány éjszakára kölcsön tudja adni a sátrát. A közös sátorverés után a vacsorát elkészíthetjük a tábortűznél, sötétedés után pedig egy zseblámpával felfedezhetjük az éjszakai kertet az éjjeli lepkékkel, előbújó csigákkal, sündisznókkal, denevérekkel. A szúnyogriasztóról ne feledkezzünk meg!

Kihagyhatatlan nyári program az augusztusi csillaghullás
Kihagyhatatlan nyári program az augusztusi csillaghullásAdventure_Photo / Getty Images Hungary

#3 Családi SUP

Pár éve már nálunk is hódít az állva/ülve evezés, vagyis a stand up paddle (SUP). Szinte bármelyik tónál lehet már deszkát bérelni, és vannak olyanok, amelyeken az evező ember mellett egy utas is elfér, így gyerekkel is ki tudjuk próbálni. Ehhez fontos, hogy a gyerek már elég nagy legyen ahhoz, hogy nyugton tudjon ülni a deszkán. A mentőmellény elengedhetetlen, még úszni tudó gyereknél is!

#4 B-M-V és vonatozás

Ha nem szoktunk a gyerekkel tömegközlekedni, akkor igazán izgalmas program lehet számára, ha felülünk a buszra, metróra, villamosra, hévre. Önmagában akkora élmény tud ez lenni a gyerekek számára, hogy nem is feltétlenül kell mellé programot szervezni, bőven elég, ha egy fagyizó vagy játszótér a célpont, majd onnan ismét tömegközlekedve utazunk haza. Rutinosan buszozó gyerekeknél pedig felszállhatunk a vonatra, és elmehetünk például a Balatonra, a Velencei-tóra vagy ami hozzánk közel van.

#5 Könyvtárlátogatás

Unod már, hogy minden este ugyanazokat a meséket olvasod? Iratkozzatok be a könyvtárba, ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Ha pedig a gyerek már tud olvasni, akkor sokkal költséghatékonyabb a könyvtár segítségével kielégíteni a betűéhségét.

A SUP gyerekkel is kiváló szórakozás
A SUP gyerekkel is kiváló szórakozásSean Murphy / Getty Images Hungary

#6 Új játszóterek felfedezése

Egy átlagos hétköznapon munka után nem mindig jut idő arra, hogy ellátogassunk egy távolabbi játszótérre, de egy nyári hétvégi vagy szabadnap kiváló alkalom arra, hogy úgy helyeket fedezzünk fel. A csepeli Rákóczi-kert például a kicsiknek és a nagyoknak is számos játékot kínál, míg a szintén Csepelen található a Bringaváros KRESZ-park vasúti átjáróval, lámpás kereszteződéssel és körforgalommal is várja a gyerekeket. Kánikulában kihagyhatatlan a kispesti vizes játszótér, de vizezhetünk az újpesti Szilas-parkban, a kőbányai Óhegy-parkban és az óbudai Holdudvarban is. 

#7 Kisvasút

A főváros környékén és az ország dimbes-dombosabb vidékein számos kisvasút várja a gyerekeket, ami jó választás lehet akkor, ha szeretnénk vonatozni, de inkább természetközeli körülmények között, kicsit ráérősebb tempóban, és mint egy MÁV-vonaton.

#8 Irány a magasba!

Fedezzük fel a környéket, keressünk egy kilátót! De ha az nincs, egy vadászles is izgalmas lehet, ahonnan távcsővel kémlelhetjük a környéket.

#9 Hajózás

Tele vagyunk tavakkal és folyókkal, és rengeteg a lehetőség a hajózásra, csónakázásra. Mehetünk akár BKK-hajóval a Margitszigetre, vagy kompozhatunk Zamárdiból Tihanyba, de sétahajózhatunk Tokajban vagy Szegeden is.

#10 Falmászás

Sok játszótéren vannak már falmászó kapaszkodók a mindenféle tornyok, építmények oldalán, ám ezek viszonylag egyszerűek és könnyen kiismerhetőek. Viszont egyre több falmászóteremben van már lehetőség arra, hogy a gyerekek is kipróbálják a falmászást, ami egy esős, hűvösebb napon jó program lehet az aktívabb gyerekek számára.

#11 Családi piknik

Ehhez tényleg nem kell sok minden. Készítsünk egy könnyed ebédet vagy uzsonnát, pakoljunk szalvétát, szükség szerint tányért és evőeszközt (bár a gyerekek biztos nem fogják bánni, ha kézzel ehetnek), vegyünk magunkhoz egy plédet, és irány egy közeli park, tópart vagy egyszerűen egy rét, ahova letelepedhetünk, és elmajszolgathatjuk az ennivalót.

Használjuk ki a hazai folyók és tavak adta lehetőségeket!
Használjuk ki a hazai folyók és tavak adta lehetőségeket!Jekaterina Nikitina / Getty Images Hungary

#12 Sárkányeregetés

Ha egy kicsit szelesebb az idő, akkor elő a sárkányokkal, és versenyezzetek, hogy kié megy magasabbra! A sárkány vásárlásánál nem érdemes spórolni, mert mi már jártunk pórul az olcsón vett sárkánnyal, amit aztán semennyire se tudtunk reptetni, és nagy csalódás volt a gyerek számára.

#13 Közös sütés-főzés

Tény, hogy sokkal hatékonyabb és gyorsabb, ha az ember egyedül főz, ám ha azt szeretnénk, hogy a gyerekünk szeressen a konyhában sürögni-forogni, akkor vonjuk be! Lehet, hogy a liszt egy része a pulton köt ki, vagy picit melléfolyik a tojásfehérje, de ha el tudjuk azt engedni, hogy kicsit többet kell majd takarítanunk, akkor ez is szuper közös program. (És nem mellesleg kiválóan fejleszti a finommotorikát.)

#14 Lomtalanítás

Már gyerekként is szerettem, és a mai napig feltölt, ha egy kicsit átrendezhetem a lakást. Változtassatok ti is egy kicsit a gyerekszobán, és közben selejtezzétek ki a már nem használt játékokat, kinőtt ruhákat! Ha pedig nincs a családban vagy a baráti körben olyan, aki ezeket megörökölhetné, akkor közösen bevihetitek a családsegítőbe.

#15 Hívjuk át az ovis/sulis barátokat!

Könnyebb lesz az őszi évkezdés, ha előtte áthívjuk a nyáron ritkán látott ovis vagy iskolás barátokat. A gyerekek így kötetlenebb körülmények között újra egymásra találhatnak, megoszthatják egymással a nyári élményeiket, és újra felvehetik a fonalat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra