Az élmények akkor is fontosak a gyereknek, ha később nem emlékszik rájuk

Bár a kisgyerekkori élmények idővel a feledés homályába merülnek, ez ne tartson minket vissza a családi nyaralásoktól. Lehet, hogy a gyerek később nem fog pontosan emlékezni arra, hogy mik történtek vele hároméves korában, de az érzésre, hogy milyen jó volt együtt, arra igen.

Nagyon kevés emlékem van a kisgyerekkoromból, de arra határozottan emlékszem, hogy milyen jókat nyaraltunk a családdal a Szelidi-tónál. Nagyokat strandoltunk, ettük a mézédes főtt kukoricát, este pedig a kemping hangszóróin takarodót fújtak. Ezeket leszámítva csak emlékfoszlányaim vannak az óvodáskorom előtti időkből, és azoknak a többsége is a családi meséléseknek, fotóknak és videófelvételeknek köszönhető.

A jelenség hátterében a gyermekkori amnézia áll, amely az agy növekedésével, formálódásával függ össze. Emiatt van, hogy míg az ötéves lányomnak vannak emlékei a bölcsődéből, csak idő kérdése és ezek nagy része elhomályosul majd, így mire 10-12 éves lesz, szinte minden törlődik, ami 3-4 éves kora előtt történt vele.

Ha ilyen kicsi a gyerek, akkor is vigyük magunkkal a családi nyaralásra
Ha ilyen kicsi a gyerek, akkor is vigyük magunkkal a családi nyaralásraPeopleImages / Getty Images Hungary

Ezek után mondhatnánk, hogy nem is érdemes nagyon túlgondolni a kiskori nyaralásokat, az egzotikus utak amúgy is alapvetően rólunk szólnak, kevésbé a gyerekekről. Egy háromévesnek nem az új tájak megismerésére van szüksége, hanem inkább arra, hogy ismerős közegben, a szülei teljes odafigyelésével, közösen töltsenek el pár napot, amikor nem épp félig a munkán jár a szülők agya. 

Az igazán jelentős (akár pozitív, akár negatív) élmények ráadásul tudat alatt megmaradnak, és végigkísérik a gyerekek életét – írja a Psychology Today. Vagyis annak ellenére, hogy nem fog emlékezni a pontos útvonalra és a mindennapok eseményeire, az valószínűleg megmarad benne, hogy milyen jó volt, amikor együtt volt a család, sőt ezek az élmények abban is segíteni fogják, hogy megtanuljon megbirkózni az újdonságokkal és az otthon elhagyásával járó frusztrációval. 

Hogyan tervezd meg a nyaralást?

Ha hatévesnél fiatalabb gyerekkel utazol, ne akard a nyaralás minden percét betáblázni. Lehet, hogy neki épp az lesz a legnagyobb élmény, hogy a strandon kagylók után kutat.

Ha megálltok valahol, mindig mérd fel, hogy merre van a mosdó!

Ha repülővel utaztok, akkor a lehető legkésőbb szálljatok fel a gépre, és ha a gyerek még nem teljesen szobatiszta, akkor inkább ne kísérletezz a repülőn, hanem adj rá pelenkát!

A nyaralásokon mind egy kicsit mások vagyunk. Könnyebben rá tudunk hangolódni a gyerekre, jobban jelen vagyunk, és lazábban fogjuk fel a dolgokat, kevésbé stresszelünk. Tény, hogy egy (vagy több) kisgyerekkel nyaralni nem mindig egyszerű, mert mindamellett, hogy legszívesebben a fél házat magunkkal cipelnénk, lehet, hogy nem bírja majd az utazást, mert felborul a napirendje. Ezek benne vannak a pakliban, és nálam eddig minden nyaraláson eljött az a pont, amikor azt kívántam, bár lennénk már otthon. De ettől még a környezetváltozás jót tesz, ha el tudjuk engedni magunkat.

Ezeket tartsd szem előtt

Rajtad is múlik, hogy mennyi emléke marad a nyaralásokról. Idézzétek fel őket, beszéljetek róla, és mesélj neki, ha többet szeretne tudni. A különböző emléktárgyak segíthetnek felidézni az utazás pillanatait.

Amikor felelevenítitek a nyaralások emlékeit, akkor sokat számít, hogy te miként emlékszel vissza. Nem mindegy, hogy arról mesélsz neki, mennyi vidám pillanatot töltöttetek együtt, vagy arról, hogy milyen nehezen ment a délutáni alvás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra