Kell-e bikinifelső egy óvodás kislányra a strandon?

„Ha végre itt a nyár és meleg az idő / Az ember strandra jár, mert azért van itt ő” – szól a közismert dal. De ki tud felszabadultan strandolni, amikor annyi mindenre kell figyelni? Nem elég, hogy saját bikini- vagy úszónadrágformánk miatt agyonaggódjuk a nyaralást, de arra is fel kell készülnünk, hogy akár alul-, akár túlöltöztetjük gyerekünket a strandon, lesznek olyanok, akiknek nem tetszik majd, amit látnak.

Persze hogy megint a lányok öltözködésével van a baj. Van, aki szerint kötelező, mások szerint teljesen felesleges, sőt káros egy óvodás kislányra bikinifelsőt adni a strandoláshoz. Az ebben a témában legtöbbször elhangzó érveket gyűjtöttük össze.

Pucérság vs fürdőruha

A bikinifelső problémájánál akad egy általánosabb is: sokszor vita tárgya, hogy egyáltalán mikortól kell fürdőruhát adni a strandoló gyerekre. Sokan vannak, akik úgy gondolják, élete első néhány évében nemhogy felső, de semmilyen fürdőruha nem kell a gyerekre. A kicsik sokszor egyébként is imádnak pucérkodni: nemcsak a strandon, de az esti fürdés után is örülnek, ha lehet egy kicsit csupaszkodni. Otthon és nyilvános helyen élvezni a puckérkodást viszont nem ugyanaz: az ellenzők a rossz szándékú felnőttektől, kortársaik csúfolásától, sőt akár fertőzésektől is féltik a meztelen strandolókat, a pártolók viszont úgy gondolják, teljesen természetes, és a gyereknek is jobb így.

Ha ebben a kérdésben saját neveltetésünk és gyerekkori élményeink kapcsán könnyebben állást is tudunk foglalni, a bikinifelső ügyét már nehezebb eldönteni. Ha hároméves kor körül alsót azért már jellemzően mindenki ad a gyerekre, az óvodás évek alatt már ahány ház, annyi szokás, ha a felső ügye van terítéken.

Bikini

A bikini olyan kétrészes fürdőruha, aminek a lényege, hogy nőként a lehető legnagyobb testfelületet tudjuk benne napoztatni úgy, hogy a melleinket ne tegyük közszemlére. Egy felnőtt nőnél egészen egyértelmű ez a funkció, de mi a helyzet egy olyan kislánnyal, aki még messze áll a serdüléstől és a felsőteste semmiben sem különbözik egy vele egyidős fiúétól? Neki miért is kell(ene) fürdőruhafelsőt hordania, főleg hogy nem is feltétlenül kényelmes? Játék közben a felső rendszerint el- és felcsúszik, mivel nincs ott semmi, ami a helyén tartaná, így nemcsak komikus látványt nyújt, de zavaró is lehet. Sokak szerint akkor már kényelmesebb csak a bugyi vagy az egyrészes, mások viszont ragaszkodnak a felsőhöz. Lássuk, milyen okokból!

Te is kérdeznél?

Van olyan téma, ami erősen foglalkoztat, és amivel kapcsolatban már régen el szeretnéd mondani a véleményed?

Írd meg nekünk, és legyen a te kérdésed a hét kérdése! Ötletedet a balazs.barbara@divany.hu címre várjuk, és ha bennünket is megmozgat, a hét kérdése rovatunkban a többi olvasónak is bemutatjuk.

Szokja meg, hogy a lányok így szokták        

Vannak, akik szerint jó, ha a gyerekek minél hamarabb elsajátítják a felnőtt világ normáit, és mivel ott az az általánosan elfogadott szabály, hogy szélesebb közönség előtt fedi valami a nők mellét, érdemes ehhez hozzászoktatni a lányokat. Az ellenzők sokszor épp ezt fájlalják a legjobban. Úgy gondolják, éppen elég gendersztereotípia sújtja a fiúkat és a lányokat egyaránt, és a ruhaipar is erősen állást foglal abban a tekintetben, hogy mi minősül lányos és mi fiús viseletnek. Semmi szükség még egy ilyen megkülönböztetésre olyankor, amikor a valódi funkció még hiányzik – mondják. 

Dallos Andrea pszichológus szerint 

„alapvetően a ruházat jellege és színe ad információt mások számára a gyerek nemét illetően,

és ennek megfelelően sok szülő a születés pillanatától kezdve a nemnek megfelelő színű ruházatot vásárol, így egyértelműsítve azt a külvilág számára”.

Szokja meg, hogy azt nem

Sokak szerint a felső nemcsak abban segít, hogy a kislányok hamar megszokják, hogyan illik öltözniük, de abban is irányt mutat, melyek azok a testrészei, amelyeket nem nézhet/érinthet meg akárki. Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink határozottan különbséget tudjanak tenni a jó és a rossz érintések között, jó, ha megtanítjuk nekik, mely testrészeikre kell különös figyelmet fordítaniuk – mondják sokan. Ők úgy vélik, a bikinifelső kiváló eszköz erre is, sőt szerintük az elmaradó felső vagy a pucérság akár felhívás is lehet azoknak a felnőtteknek, akik rossz szándékkal közelítenének a gyerekeinkhez.

Mások azt emelik ki, hogy épp a felnőttes fazon, az alsó és felső együttese szexualizálja át a kislányokat, és hozzáteszik azt is, hogy helytelen lenne a gyerekek bármilyen viselkedését, ruházatát felhívó erejűnek gondolnunk. A bántalmazókat ugyanis nem a gyerekek ruhája, még csak nem is testi adottságaik, hanem a kínálkozó alkalom készteti cselekvésre. 

Divat

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a divatáruházak csecsemőméret felett alig árulnak kislányok számára különálló fürdőbugyit. Az óvodás korú kislányokra jellemzően már alsót és felsőt is tartalmazó készleteket kapni (és elérhetők persze egyrészes dresszek is, de sokan nem szeretik, ha az egész napos strandoláskor a teljes törzset fedő vizes holmiban van a gyerek.)

Az ebben lévő felsők szabása sokszor alig különbözik a felnőttekétől, sőt (erről már írtunk korábban is) bizonyos esetekben akár párnázott is lehet. Azok a szülők és gyerekek, akik odáig vannak a menő mintákért és a lányos fazonokért, örömmel adják rá a gyerekükre a teljes szettet, és sokszor úgy vannak vele, miért is ne adnák, ha már így teljes a fürdőruha.

Nem nagyon van még mit takarni
Nem nagyon van még mit takarniSarah Casillas / Getty Images Hungary

Az ellenzők viszont épp a felnőttes kidolgozás miatt nem szívesen öltöztetik ilyenbe kislányukat. Ők korainak gondolják, hogy kis felnőttnek öltöztessék a gyereket. 

És a gyerek?

Nagyon nem mindegy persze az sem, mit szeretne az a gyerek. Sok szülő úgy gondolja, ő jobban el tudja dönteni, mire van szüksége óvodás korú gyermekének, így ő határoz abban a kérdésben is, hogy legyen vagy ne legyen, illetve később arról, hogy mikortól legyen fürdőruhafelső is a gyereken. Mások viszont úgy gondolják, érdemes ezt a kérdést is a gyerek egyéni igényeihez és jellemvonásaihoz igazítani.

Sok függ a család szokásaitól is, de egy lazán meztelenkedő családban is lehet olyan gyerek, aki nem szívesen mutatja meg magát a strandon, vagy akinek fontos, hogy a többiekhez hasonlóan ő is felsőben legyen. Olyan is van, aki inkább maradna a kényelmes és laza viseletnél, és csak örül, ha nem kell felsőt hordania. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fürdőruhafelsőnek van némi beavatásjellege is: sok kislány nagyon várja, mikor kaphat már „felsős” fürdőruhát. Ők úgy gondolják, ez nagylányosságuk egyik fontos ismérve és elismerése lehet.

Dallos Andrea pszichológus szerint a legfontosabb az lenne, hogy beszéljünk aggályainkról a gyerekeinkkel is. 

„Ha a bikinivel kapcsolatban erőteljes ellenérzéseink vannak, akkor ezeket is megoszthatjuk a gyerekkel: ha semmiképpen nem szeretnénk, hogy a kislányunk ilyen felnőttes ruhadarabot viseljen a strandon, akkor elmondhatjuk neki, hogy az a nagyobb lányoknak való, vagy azt, hogy az egyrészes fürdőruha jobban óvja a naptól, kényelmesebb benne úszni.”

Ő boldog tőle
Ő boldog tőleCatherine Delahaye / Getty Images Hungary

Kortárs hatás

Végül nem mindegy az sem, hogy a gyerek környezetében, barátai, óvodás társai körében milyen szokás dívik.

Ha a vele egyidős lányok többségének felsővel együtt van a fürdőruhája, akkor a mi gyerekünk is könnyen lehet, hogy ragaszkodni fog a viseletéhez, de ha egész nyáron ugyanazokkal a „csak bugyisokkal” van lenn a Balatonon, valószínűleg nem fogja érdekelni az egész.

És te mit gondolsz: kell egy ovis kislányra bikinifelső?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Mustra