Kisgyerekkel strandolsz? Ezeket mindenképp tudnod kell

Májusban még a rengeteg eső miatt sírtunk, mostanra pedig durván rákapcsolt a nyár. Az iskola bezárt, sok oviban szintén szünet van, és a többség víz mellett próbál túlélni, így nem árt felfrissíteni, hogy mire érdemes figyelni a gyerekeknél, mielőtt kimegyünk a napra.

Az első és legfontosabb, hogy fényvédő használata nélkül ne engedjük ki a gyereket a házból. Ne csak a napra, hanem általában, mert árnyékban is le lehet égni. Lehetőleg 50 faktoros terméket válasszunk, és alaposan kenjük be a gyereket.

A kencék alapvetően két nagy csoportra oszthatók. A kémiai fényvédők felszívódnak, és hatóanyagaik révén átalakítják az UV-sugarakat. A felszívódás miatt kenés után egy kis időre van szükség ahhoz, hogy kifejtsék a védelmet, így ha strandra megyünk, akkor érdemes már otthon bekenni a gyereket. A fizikai fényvédők ezzel szemben látható réteget képeznek a bőrön, és gyakorlatilag azonnal védenek. A bőrt a bennük lévő ásványi anyagok (cink-dioxid vagy titánium-dioxid) segítségével óvják meg a káros hatásoktól, ezek ugyanis visszaverik a napsugarakat.

UV-szűrős ruha, napernyő, strandsátor

Ma már a legtöbb, fürdőruhákat áruló boltban UV-szűrős strandruházat is kapható a gyerekek számára, ami még nagyobb védelmet nyújt a nap ellen, bár ezek alapvetően csak a törzset védik, tehát a végtagokon és az arcon továbbra is szükséges a fényvédő. De mindenesetre kisgyerekek esetében jó választás lehet, és a nagyobbaknál is jól jöhet egy UV-szűrős póló. Arra figyeljünk, hogy ha nincs annyira nagyon meleg, akkor a vízből kijőve a gyereket öltöztessük át, hogy ne a vizes ruhában legyen.

Az UV-szűrős ruházat fizikai védelmet nyújt a káros sugarak ellen
Az UV-szűrős ruházat fizikai védelmet nyújt a káros sugarak ellendavidf / Getty Images Hungary

Nagyon fontos, hogy a legszuperebb napvédő mellett se menjünk a tűző napra 11 és 15 óra között, nehogy napszúrást kapjunk. A krémeket érdemes legalább kétóránként újrakenni, de intenzív fürdőzés vagy izzadás mellett ennél gyakrabban is lehet. Kalapot mindenképp adjunk a gyerekre, mert ez megóvja a fejét a direkt sugárzástól, és nagyobb gyerekeknél ne feledkezzünk meg a napszemüvegről sem. Gondoskodjunk a folyamatos folyadékpótlásról is, lehetőleg tiszta víz formájában (a cukros lötyiket mindenképp kerüljük, mert attól csak még szomjasabbak lesznek).

Mi a helyzet a kisbabákkal?

Féléves kor alatt kerüljük a fényvédő krémek használatát, helyette az ilyen piciket inkább öltöztessük lenge nyári ruhába, a strandra pedig vigyünk magunkkal UV-szűrős sátrat vagy napernyőt. Hat hónapos kortól már használhatunk fizikai fényvédőt, míg a felszívódó naptejeket általában egyéves kortól javasolják, ám ezeket mindenképpen próbáljuk ki először kicsiben, hogy a gyerek bőre biztos bírja-e.

Ne takarjuk le a babakocsit, mert megreked alatta a levegő
Ne takarjuk le a babakocsit, mert megreked alatta a levegősplendens / Getty Images Hungary

Ha babakocsival közlekedünk, akkor semmi esetre se takarjuk le teljesen azért, hogy így óvjuk a gyereket a naptól, mert ezzel pont ellenkező hatást érünk el. A levegő ugyanis nem tud szabadon mozogni, így iszonyatos meleg lesz a babakocsiban. Helyette használjunk inkább napernyőt, de a legjobb, ha babakocsival sem megyünk tűző napra a legmelegebb órákban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek