Ki fog beszélgetni a kamaszokkal a pornóról?

Kutatások szerint a gyerekek 9-11 évesen találkoznak először pornóval. Ezek a tartalmak sokszor kéretlenül jelennek meg a képernyőn, vagy szoftosabb formában akár éppen a legmenőbbnek tartott videóklipekben is. Hogyan hat mindez a kamaszokra? Szembe tudnak-e helyezkedni a pornókultúra által diktált torz elvárásokkal? Erről kérdeztük a Patent Egyesület munkatársait, Kardos Bogátát és Sudár Orsolyát.

Talán most fellélegzel egy kicsit és nyugodtan hátradőlsz, mert azt gondolod, hogy a te gyereked, kiskorú szeretted, diákod még biztosan nem látott pornót. Ez sajnos egyáltalán nem biztos, hogy így van: vizsgálatok kimutatták, hogy a szülők közel fele jócskán alábecsüli a serdülők ez irányú tapasztalatait. A tinédzsereknek pedig sokszor nincs terük beszélgetni az őket foglalkoztató témákról, holott rendszerint komoly kétségek aggasztják őket. 

Sudár Orsolya és Kardos Bogáta, a Patent Egyesület Kapcsolódj be projektjének munkatársai
Sudár Orsolya és Kardos Bogáta, a Patent Egyesület Kapcsolódj be projektjének munkatársaiHalász Sári

Ezt a helyzetet igyekezett oldani a Patent Egyesület, amely az elmúlt két évben közel ezer fiatalnak tartott felvilágosító iskolai foglalkozásokat a Kapcsolódj be / Turn me on projekt részeként. Az alkalmakon leggyakrabban felmerülő kérdésekről, illetve ezek társadalmi vetületéről beszélgettünk Kardos Bogátával és Sudár Orsolyával, akik azt is elárulták, miként támogathatjuk a tiniket a szexualitásról való vélekedéseik alakításában.

A munkátok egyik célja, hogy a fiatalok kritikusan tudjanak gondolkodni arról a szexuális kultúráról, amelyben élünk. Mik ennek a kultúrának a legfőbb elemei, legnagyobb kihívásai?

Bogi: Széles körben elterjedt a nemi erőszak kultúrája, ami normalizálja (okévá teszi), tolerálja vagy éppen megbocsájtja a szexuális erőszakot. Így a gyerekek kiskoruktól fogva sok olyan tartalommal találkoznak a médiában, ahol a nők tárgyiasítva szerepelnek, a férfiak pedig használhatják őket, agresszívek lehetnek velük szemben. A különböző letöltő- és játékoldalakon a fiatalok nagyon könnyen belebotlanak a pornóba, még ha nem is keresik aktívan ezeket a tartalmakat. De ha a szülő beírja a Google keresőbe azt a szót, hogy szex, nagyjából képet kaphat arról, hogy mi az, aminek a gyerekek pár kattintással ki vannak téve az interneten. 

Orsi: Azt szerettük volna, hogy a gyerekek ne abból induljanak ki, hogy a szex az csak biológia, és hogy tudják megkérdőjelezni azt a pornókultúrát, aminek a hatására gyakran nem egyenlő kapcsolatokban gondolkodnak. Eszközöket akartunk adni nekik ahhoz is, hogy felismerjék az erőszakot. A hatalmi különbségekről szóló üzenetek ugyanis nem rejtettek, de érzéketlenítve vagyunk rájuk, ezért könnyen elsiklunk mellettük. 

Fontos, hogy a kamaszok felismerjék az erőszakot
Fontos, hogy a kamaszok felismerjék az erőszakotPatent Egyesület / Kapcsolódj be

Olyan ez, mint amikor a Mátrixban Morpheus két pirulát ajánl fel Neónak. Ha a kéket veszi be, minden marad a régiben. Ha viszont a pirosat, akkor rálátást szerez a rendszer működésére. Ez a tudatosság persze sokszor a folyamatos diszkomfort állapota, de az embernek esélye lesz védekezni az őt ért hatások ellen. 

Orsi: Annyira látványos, amikor kijön a gyerekekből a kétség azzal kapcsolatban, hogy mi az, amit látnak. Ez nyilván egy hosszabb folyamat, de már egy alkalom is elég lehet ahhoz, hogy a jó kérdéseket kezdjék el feltenni. 

Ilyen alkalomból viszont sok gyerek életében aggasztóan kevés van. A tapasztalatok szerint a családok egy részében és az iskolákban is tabu övezi a szexről való beszélgetést. Mi az oka annak, hogy Magyarországon a legtöbb iskolában a szexuális felvilágosítás még mindig egy megkésett, kínos anatómiai demonstráció, rosszabb esetben pedig egyáltalán nincs is?

Bogi: A 2012 óta érvényes Nemzeti alaptantervben mindössze néhány ponton említik a szexuális felvilágosítást. A gyerekek jóllétéről és az emberi jogokról amúgy is kevés szó esik az iskolában, a szexualitás ennek egy része. A fő fókusz a családi életre való nevelés, illetve biológiaórán beszélni kell a szexuális úton terjedő betegségekről, etikaórán valamennyit a párkapcsolatokról. Ugyanakkor egyre több politikai felszólalás van a különböző szexuális felvilágosító programok ellen, mint amilyen például a Melegség és Megismerés. A kormány retorikájában két dolog jelenik meg hangsúlyosan a szexuális oktatás kapcsán: a homofóbia és az abortuszellenesség. 

Te szültél már ma?
Te szültél már ma?Patent Egyesület / Kapcsolódj be

Orsi: A radikalizálódó társadalmakban ugyanis politikai cél, hogy minél több gyerek szülessen. Ennek megvannak a történelmi előzményei, a szexuális felvilágosítás sohasem virágzott Magyarországon. Ezzel a politikai céllal azonban a nőket és a gyerekeket fosztjuk meg attól a joguktól, hogy tájékozott döntést hozhassanak a szexuális életükről és az azzal járó felelősségről. El kell mondani, hogy az óvszerhasználat mennyire fontos, hogy ne vegyék le suttyomban a srácok a gumit, hogy a lányoknak van választásuk, ha teherbe esnek. Amíg azonban a védőnők többek között azért kapják a fizetésüket, hogy megpróbálják a terhes nőket lebeszélni az abortuszról, addig ez nyilvánvalóan morális, egzisztenciális dilemmába fogja sodorni a lányokat, pedig ennek nem kéne így lennie. 

Bogi: Minél kevesebb szó van ezekről a témákról az oktatásban, annál nagyobb tere van a propagandának. Azok a kamasz lányok is, akiknek sosem volt lehetőségük az abortuszról beszélgetni a suliban, tudni vélik, hogy ez egy borzasztóan nehéz döntés, és szörnyű lenne, ha át kéne esniük rajta. Ezt a tudást többnyire a médiából szerzik. 

Rengeteg társadalmi-politikai vonatkozása van az emberi szexualitásnak, hiába tűnik sokak számára hálószobatitoknak. Ráadásul időről időre az emberi jogokat képviselni igyekvő civil szervezetek is a kormány célkeresztjébe kerülnek. Milyen fogadókészséget tapasztaltatok eddig az iskolák részéről? Mennyire voltak nyitottak arra, hogy foglalkozásokat tartsatok a diákoknak? 

Bogi: A tanárok nagyon lelkesen vártak minket: nagyon akarták, hogy foglalkozzunk ezekkel a témákkal, mert pontosan érzékelik, hogy mennyire jelen van a diákok körében. Az iskolákban történik szexuális zaklatás és nemi erőszakra is van példa, amelynek egyik fő okaként az ENSZ is a pornót nevezi meg. A tanárok viszont egyre leterheltebbek, nőtt a kötelező óraszámuk, kevés terük van a szigorúan tantárgyakon kívüli témafeldolgozásra, problémamegoldásra. Még arra sincs idő, hogy kihagyjanak egy-egy órát, mert akkor mi lesz a tananyaggal, hogy fejezik be a tankönyvet az év vége előtt. 

Orsi: A pedagógusok sokszor eszköztelennek is érzik magukat, hogy a pornóról beszélgessenek a diákokkal. Pedig a felnőttek és a mostani kamaszok bizonyos tekintetben nem képeznek teljesen másik generációt. A pedagógusok egy része is amerikai romantikus filmeken nőtt fel, és azt is látta, ahogyan eldurvulnak a videóklipek. Fontos hangsúlyozni, hogy a mai fiatalok nem egy teljesen izolált kultúrában nőnek fel, amit mi egyáltalán ne ismernénk. Persze lényeges, hogy a tanároknak legyen tudása a témában, illetve hogy ne érezzék magukat egyedül. 

Hiánypótló kiadvány és képzési lehetőség

Patent Egyesület munkatársai az iskolákban szerzett tapasztalataik alapján ingyenesen letölthető kézikönyvet állítottak össze, amely tanárok és más fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára foglalja össze többek között azt, hogy miként érdemes a pornóról beszélni a gyerekekkel. Az elméleti háttér tárgyalása mellett a kiadvány konkrét foglalkozásterveket is tartalmaz, amik segíthetik a pedagógusok munkáját.

Tanárok számára egynapos képzést is szervez az egyesület a kézikönyv kapcsán Szexuális felvilágosítás az egyenlő szexért címmel. A program célja, hogy a szakemberek számára eszközöket biztosítson a szexualitással kapcsolatos témák nyílt, őszinte, a gyerekek számára hasznos iskolai feldolgozásához.

A képzésen való részvétel regisztrációhoz kötött: 2019. július 7-ig lehet jelentkezni az alábbi linken található űrlap kitöltésével. A képzés időpontja: 2019. július 12. péntek, helyszíne a budapesti Közkincs Könyvtár, díja 4000 Ft.

Gyakran előfordul, hogy az olyan, elsőre rázósabbnak tűnő témáktól, mint a halál vagy a szex, inkább a felnőttek jönnek zavarba, így igyekeznek hamar elterelni a gyerekek kérdéseit. Ti mit tapasztaltok, mennyire nyílnak meg a fiatalok az iskolai foglalkozásokon?

Bogi: Mi általában azzal kezdjük az alkalmat, hogy a gyerekeket kérdezzük meg, mit gondolnak a szexről, milyen asszociációk jutnak eszükbe. Alapvetően nagyon hamar megnyílnak, persze sokszor nehéz megfogalmazniuk a gondolataikat, előfordul, hogy elpirulnak egy-egy kifejezés használatakor. De amint lehetőséget kapnak, nagyon jönnek belőlük a témák, abszolút van igényük a beszélgetésre. 

Nem mindig könnyű elmondani, mi zajlik bennünk
Nem mindig könnyű elmondani, mi zajlik bennünkPATENT Egyesület / Kapcsolódj be

Sokszor már abban is nagy erő rejlik, ha valakinek lesznek szavai egy helyzet leírására. Mik azok a dilemmák, amiket rendszeresen megosztanak veletek a kamaszok? 

Orsi: Az egyik legelterjedtebb pornóaktus az anális szex. A lányoknál mindig feljön, hogy ezt kötelező-e csinálni, nagyon meg vannak ijedve. Ez alapján beszélgetni tudunk arról is, hogy a szexben úgy általában kell-e bármit is kötelezően csinálni. Az idősebb lányok sokszor kész tényként fogadják el, hogy bizonyos dolgokat meg kell tenniük egy fiúval, ha szexelni szeretnének, hogy mindez tulajdonképpen a párkapcsolat „ára”. A lányok sokszor nem is várják el a szextől, hogy az számukra is élvezetes és kielégítő legyen, nem ismerik például a csikló fontosságát. A férfiközpontú szexuális kultúrának megfelelően a fiúk igényeit helyezik a szex középpontjába még akkor is, ha ennek számukra fájdalmas vagy megalázó hozadékai vannak. 

Bogi: A fiúk egyszerre fejeznek ki felháborodást a szexuális erőszakkal kapcsolatban, de közben a lányokat teszik felelőssé érte. Azt kérdezik, hogy a lányok miért hagyják, hogy a fiúk ilyesmiket megtegyenek velük, de azon már kevésbé gondolkodnak, hogy a fiúk vajon miért akarnak ilyesmiket. A fiúkat egyébként abszolút lehet érzékenyíteni a témában. Az például nagyon meg szokta érinteni őket, amikor arról beszélgetünk, hogy a pornóban szereplő nőkkel mi történik valójában a forgatáson, milyen nemi betegségeik vannak, mekkora szegénységben élnek. 

A szex senkinek sem jár!
A szex senkinek sem jár!PATENT Egyesület / Kapcsolódj be

Így lesznek a pornóban szereplő nőkből tárgyak helyett ismét emberek. Ezt gondolom, mindenképp érdemes észben tartani, ha valaki ilyen típusú tartalmakkal találkozik. 

Bogi: Az is fontos, hogy a fiatalok hallgassanak a megérzéseikre: nem kell eltűrniük semmi olyat, ami fájdalmas, vagy ami undort vált ki belőlük. Ha valamitől rossz érzésük van, annak nyugodtan adjanak hangot. Persze a kortárs nyomás miatt ez nem könnyű. 

Orsi: Ezen valamelyest segíthet, ha a kamaszok nemcsak bizalmi felnőttekkel, de egymás között is beszélnek ezekről a kérdésekről, egymást is támogatják, hiszen tök oké, hogy vannak dilemmáik. Mindenkinek vannak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra