Apa-gyerek kötődés: mikor mit kell csinálni a jó kapcsolathoz?

Ha az apák napjára kapott pénztárca vagy nyakkendő különösebben nem is, az együtt töltött idő biztosan jó hatással van a szülő és a gyerek közötti kapcsolatra.

A Psych Central számolt be a Georgia Egyetem kutatásának eredményeiről, amelyből többek között az is kiderült, hogy a biztonságos apa-gyerek kötődés szempontjából nem mindegy, mikor akar az apuka közösen játszani a gyerekével.

Dr. Geoffrey Brown, a kutatás vezetője szerint a különböző játékok kifejezetten fontos szerepet játszanak a kötődés kialakításában. „Úgy tűnik, hogy azok az alkalmak, amikor az apák nem munka után, fáradtan próbálnak minőségi időt tölteni a gyerekkel, hanem inkább hétvégén, sokkal többet adnak hozzá a jó kapcsolathoz – mondja Brown. – A jó apa-gyerek viszony kialakításához arra van szükség, hogy a szabadnapokra időzítsük a játékokat és a különböző szórakoztató tevékenységeket.”

A minőségi idő ebben az életkorban elsősorban a játékot jelenti
A minőségi idő ebben az életkorban elsősorban a játékot jelentiMaskot / Getty Images Hungary

Azok az apák, akik munka után próbálják beiktatni a napjukba a gyerekkel töltött minőségi időt – ami kiskorban gyakorlatilag a közös játékot jelenti –, Brown eredményei szerint valamivel kevésbé biztonságos kötődést alakítanak ki a gyerekükkel. Hét közben, munkanapokon apaként akkor tesszük a legtöbbet az apa-gyerek kapcsolatért, ha segítünk gondoskodni róla, és kivesszük a részünket a gyereket érintő teendőkből.

A gyerekkor korai szakaszában a szülő-gyerek kapcsolat vizsgálatának leggyakoribb módja a kötődés megfigyelése. A gyerekek érzelmi kötődést alakítanak ki azokkal, akik gondoskodnak róluk, akik kényelmet nyújtanak nekik, akik mellett biztonságban érzik magukat. A kutatás során Brown és csapata 80 apa és 3 év körüli gyereke kapcsolatát vizsgálta a megfigyelés és az interjú módszerével. Megpróbálták felmérni, hogyan alakítják ki az egyensúlyt az apák a munka és a család között. Bár a történet bonyolult, a kutatók azt látták, hogy jól kirajzolódott a munkanap kontra szabadnap közötti minőségi különbség ebből a szempontból is. Ha az apa a munkanapok fáradt estéin erőlteti a játékot ahelyett, hogy olyankor az anya és a gyerek szükségleteit figyelembe véve a hétköznapi tevékenységekben segítene, az több szempontból is problémás lehet. Hétvégén viszont a közös játéké a főszerep.

Oszd meg másokkal is!
Mustra