Világszerte sokkal több a császármetszés, mint amennyire szükség volna

Magyarországon az újszülöttek 40 százaléka császármetszéssel jön világra. Fél évszázada ez az arány még csak 5 százalék volt, és sokak szerint az esetek nagy részében egyáltalán nem is indokolt a beavatkozás. Ennek ellenére az arány emelkedik, és nem csak Magyarországon.

A világ minden táján nőtt azoknak a nőknek a száma, akik császármetszéssel hozzák világra a gyereküket. Míg 2000-ben nagyjából 16 millió császármetszést hajtottak végre világszerte, addig 2015-re ez a szám már 29,7 millióra nőtt. Ennek okait a The Conversation kereste.

Ki hozza meg a döntést?

Átlagosan öt császármetszésből négy tervezett, és szerencsére viszonylag alacsony a sürgősségi császárok aránya. Ez többek között azt is jelenti, hogy sok helyen nagyon alacsony azoknak a száma, akik császármetszés után megpróbálják természetes úton világra hozni a következő gyereküket. Annak ellenére így van ez, hogy a császárt követő természetes szülések 76 százaléka problémamentesen zajlik. De mégis mi az oka akkor a rengeteg beavatkozásnak?

Az Egyesült Királyság irányelvei szerint az orvosok az anya bevonásával döntenek a szülés módjáról. Sok esetben azonban az anya nem kap kellő mennyiségű információt, ezért gyakran előfordul, hogy egy császármetszést követően meg sem próbálja természetes úton megszülni a következő gyerekét, még akkor sem, ha ez egyébként teljesen biztonságos lenne. És bár próbálják egyre inkább hozzáférhetővé tenni az erre vonatkozó információkat, úgy tűnik, a várandós nők még mindig nem kapnak teljes körű és elfogulatlan tanácsot. Sok esetben az orvos a saját tapasztalatait vagy személyes preferenciáit osztja meg a nőkkel, nem tudományos bizonyítékokat, márpedig az ő szava nagyon sokat jelent a nők szemében.

Biztos, hogy ez a legjobb döntés?
Biztos, hogy ez a legjobb döntés?spukkato / Getty Images Hungary

A legnagyobb európai kutatás, amely a témában készült, 1600 olyan nőt vizsgált, aki a korábbi császármetszés után természetes úton hozta világra a következő gyerekét. Ezek a nők jellemzően nem voltak túlsúlyosak, korábban a baba elhelyezkedése miatt szültek császármetszéssel, vagy a vizsgált terhességet megelőzően természetes úton és császármetszéssel is szültek már. Az is kiderült, hogy amennyiben a korábbi császármetszésre a vajúdás második szakaszában került sor, nagyobb eséllyel volt problémamentes a következő, hüvelyi szülés.

A kutatók remélik, hogy ezek a megállapítások egyre inkább arra ösztönzik majd az orvosokat, hogy a tanácsadás és a felkészítés során vegyenek figyelembe minden adatot, hogy a kismamák kellő információ birtokában tudják meghozni a szükséges döntést.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek