Így neveld őszinteségre a gyereket

Míg a bölcsis gyerek még mindent elmond a szüleinek, addig az ovis már próbálkozik a füllentéssel, a kamasznál pedig ki kell érdemelni, hogy önként és őszintén beszámoljon a dolgairól. Ehhez pedig az kell, hogy már az első pillanattól jó példát mutassunk, miközben türelmesek és empatikusak maradunk az őszinteséget még csak tanuló gyerekkel.

A kisgyerekek alapvetően őszinték: ami a szívükön, az a szájukon. Biztos minden szülő került már kellemetlen helyzetbe azért, mert a gyerek nyilvánosan megjegyezte, hogy milyen kövér az a néni vagy milyen büdös az a bácsi. Rendszerint büszkén vállalják a tetteiket is, ám előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor elkezdenek füllenteni. És ez jól is van így, mert ez valójában a kognitív fejlődés jele. 

Szülőként fontos, hogy kellő türelemmel asszisztáljuk végig ezt a folyamatot. Ráadásul az őszinteség nem pusztán abból áll, hogy mindig igazat mondunk, és nem is erre kell megtanítanunk a gyereket. De akkor mire figyeljünk? A Fatherly összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat.

Légy te is őszinte!

Fontos, hogy az első pillanattól jó példát mutassunk a gyereknek. Hogy ez pontosan mit jelent? Például azt, hogy amikor az egyik szülő otthon főz és várja a családot, és közben a másik a gyerekekkel hazafelé menet még beugrik egy sportboltba körülnézni, akkor utána a „Hol jártatok?” kérdésre nem azt válaszolja, hogy „Dugóba kerültünk”, hanem őszintén megmondja, hogy hol voltak. És ez igaz minden apróságra, mert számít, hogy milyen üzenetet küldünk a gyerekeinknek.

Sok türelemre és megértésre van szükség, ha azt szeretnénk, hogy később is őszinte legyen velünk
Sok türelemre és megértésre van szükség, ha azt szeretnénk, hogy később is őszinte legyen velünkEmely / Getty Images Hungary

Ismerd be, ha tévedtél!

Ez egy nagyon fontos tulajdonság. Mert hiszen kivel ne fordult volna már elő, hogy valamit elfelejtett, például megvenni a kedvenc joghurtot, vagy elcsomagolni a kedvenc játékot? Ilyenkor legyünk őszinték, mondjuk meg az igazat, kérjünk bocsánatot, és engeszteljük ki a másikat.

Hallgasd meg az ő álláspontját is

A gyerekneveléshez rengeteg türelem kell, és ahogy a kicsik nőnek, egyre fontosabb lesz, hogy őszinték legyenek velünk, és ne titkolózzanak azért, mert félnek a büntetéstől. Hallgassuk meg az ő oldalát is, és ne rázzuk le azzal, hogy megszegte a szabályokat, így nincs miről beszélni. Ezzel csak arra neveljük rá, hogy ne is akarjon velünk kommunikálni. Persze kellenek következmények, de fontos, hogy közben megdicsérjük azért, amiért őszinte volt velünk. Mert lehet, hogy ötévesen még csak valami apróságról van szó, de később már jóval nagyobb lesz a tét. 

Magyarázd meg

Az őszinte gyerekek szülei szánnak időt arra is, hogy egy történet vagy mesefilm közben megmagyarázzák azoknak a szereplőknek a viselkedését, akik becsapják vagy félrevezetik a többi szereplőt. 

Az őszinteséghez idő kell

Lényeges, hogy mindig a gyerek korának megfelelően közelítsük meg a dolgot, hiszen nem várhatjuk el ugyanazt egy kisgyerektől, mint egy kamasztól. A kicsi még tanulja a jó és a rossz fogalmát, míg a nagy már a komplex viselkedéseket is megérti. Míg a kicsinél inkább az a gond, hogy kettő sütit vesz el egy helyett, vagy kitalált történetet mesél, addig a kamasznál előjön a csalás az iskolában és a nyomás az iskolatársak részéről. Neki már azt is értenie kell, hogy a társas kapcsolatokban milyen fontos szerepe van az őszinteségnek, hiszen lényeges az is, hogy időnként bizonyos dolgokat ne osszunk meg másokkal. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra