Horzsolások, zúzódások, vágások: mikor menjünk orvoshoz a gyerekkel?

Lassan itt a jó idő, végre ki lehet menni a szabadba. Ezzel együtt nemcsak a gyerekek mozgástere, de a sérülések száma is nő, egyre több a horzsolás és a kék-zöld folt. Nézzük meg, melyek azok a sérülések, amiket otthon is elláthatunk, és mikor kell orvoshoz fordulni.

Sebek általában balesetek miatt keletkeznek, de nem feltétlenül kell hatalmas tragédiának történnie ahhoz, hogy a gyerek elvágja az ujját vagy lehorzsolja a térdét. A bőr a legnagyobb szervünk, sok mindentől védi a szervezetet, ezért kellő körültekintéssel kell kezelni már a legkisebb sebeket is, hogy elkerüljük például a fertőzéseket. A KidsHealth segít, hogy tudjuk, mi a teendő, ha megsérül a gyerek.

A szennyezett seb egyenes út a fertőzéshez 

Minél mélyebb, nagyobb vagy szennyezettebb egy seb, annál nagyobb gondot kell fordítanunk a kezelésére. Szennyezettsége alapján az orvosok két csoportba sorolják a sérüléseket:

Az úgynevezett tiszta sebek, amelyek nem fertőződtek baktériumokkal, alacsonyabb fertőzési kockázatot jelentenek, emiatt pedig könnyebben kezelhetők. Például egy műtéttel keletkezett vágás nagy eséllyel tiszta, hiszen az orvosok szakszerűen lefertőtlenítik a területet a beavatkozás megkezdése előtt.

A szennyezett vagy fertőzött sebek, mint például a tályog, egy mély harapás vagy vágás, horzsolás esetén speciális kezelésre van szükség a fertőzés elkerülése érdekében.

Olyan esetek is előfordulnak, amikor a seb alapvetően tiszta, mégis fennáll a fertőzés lehetősége annak elhelyezkedése miatt. A sebbe kerülő szennyeződés vagy idegen test növeli a fertőzés kialakulásának kockázatát.

Sokszor nagyobb az ijedség, mint maga a probléma
Sokszor nagyobb az ijedség, mint maga a problémaFotó: Sally Anscombe / Getty Images Hungary

Súlyos sérülések kezelése

Komoly sérülések esetén nem ritka, hogy az ügyeleten kötünk ki a gyerekkel. Ilyenkor az orvos általában összeragasztja vagy összevarrja a sebet, de ha van esély arra, hogy a seb szennyezett, akkor nyitva marad, amíg meg nem tisztítják. Ez elég kellemetlen, de ha egy szennyezett sebet bezárnak, a baktériumok a szervezetben maradnak, ez pedig fertőzéshez vezet. Ha az orvos megbizonyosodott arról, hogy a sérülés tisztasága megfelelő, szükség esetén összevarrja.

Néha viszont jobb, ha hagyjuk a sebet természetes úton gyógyulni, ilyenkor varrás helyett a hegképződés fogja összehúzni a sérült részt. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a gyerekünk kapott-e már esetleg tetanusz elleni oltást, és ha igen, mikor.

A gyógyulás folyamata

Az első néhány napban a seb duzzadt és vörös lehet, és a fájdalom sem múlik el rögtön. Ez az immunrendszer válasza a sérülésre, így védi meg a szervezetet a fertőzésektől. Törekedjünk arra, hogy a seb tiszta és száraz maradjon, a heget lehetőleg ne piszkáljuk. Ha nagyon száraz, akkor előfordulhat, hogy viszketést okoz, ezt erre való krémekkel orvosolhatjuk, más szerek viszont komoly problémát okozhatnak.

A súlyos sérülések nem gyógyulnak meg pár nap alatt, sokszor hetekig is eltart, amíg kialakul az új szövet. A fertőzés megelőzése és a hegesedés minimalizálása érdekében fontos az otthoni ápolás is. Ha van, a kötést, mindig rendszeresen cseréljük, ezzel is szárazon tartva a sebet. Műtét után érdemes 2-4 napot várni, mielőtt újra a megszokott módon kezdünk zuhanyozni, a kádfürdő és úszóedzés pedig még többet várat magára. Ennek betartása különösen fontos, hiszen a vízben található szennyeződések szintén okozhatnak fertőzést. Ha van házi kedvencünk, vigyázzunk, hogy a szőre ne kerüljön a sebbe, és érdemes a heg épségére is vigyázni, hiszen ez alatt képződik az új bőr. Ezt a folyamatot elősegíthetjük vitaminokban gazdag táplálkozással, magas rosttartalmú élelmiszerek és sok folyadék fogyasztásával.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Komoly problémát okozhat, ha egy nagy, mély seb elfertőződik, ezért az alábbi tünetek észlelésekor érdemes orvoshoz fordulni:

  • duzzadt mirigyek, láz
  • fokozott fájdalom, esetenként nem csak a sérülés területén
  • a seb környéke megduzzad
  • a seb körüli pirosodás elkezd terjedni
  • vér vagy genny ürül a sebből
  • dehidratációs tünetek, például ritka vagy sötét vizelet, szájszárazság

Van azonban jó hír is: minél fiatalabb valaki, annál gyorsabban regenerálódik a teste. Segítsük a gyerekeket, hogy megtanuljanak vigyázni a sebeikre, így rövidebb ideig tart a gyógyulás, és hamarabb visszatérhet minden a megszokott kerékvágásba.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.