Unatkozik a gyerek? Hát szörnyű!

Hajlamosak vagyunk az unalomra úgy tekinteni, mintha valami borzasztó dolog lenne, pedig valójában néha nagyon is jót tesz egy kis céltalan bambulás. Nemcsak nekünk, de a gyereknek is.

Bár az unatkozást rendszerint inaktivitással párosítjuk, valójában ilyenkor az agy nagyon is aktív. Ha pedig azonnal a gyerek segítségére sietünk, megfosztjuk az agyát attól, hogy a semmittevés közben kreatív gondolatai támadjanak, írja a Psychology Today

Mire jó az unalom?

Újratöltés: a rengeteg külső inger lefárasztja az agyat, így semmittevés közben az agynak van ideje pihenni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a gyereknek egész nap a falat kéne bámulni, de lehet, hogy pont arra a 10 perces bambulásra van éppen szüksége.

Néha jót tesz egy kis unatkozás
Néha jót tesz egy kis unatkozásJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Képzelet és kreativitás: a legújabb kutatások szerint az agyunk akkor is aktív, amikor éppen nem fókuszál semmire, ez az aktivitás az agy kreativitásért és képzelőerőért felelős területein figyelhető meg. Neked például jutott már eszedbe valami nagy ötlet a zuhany alatt?

Célok kitűzése: ellentmondásosnak tűnhet, hogy pont akkor tűzzünk ki célokat, amikor a gondolataink elkalandoznak, de merengés közben gyakran gondolunk a jövőnkre, vagyis az unatkozás segíthet a döntéshozatalban is.  

Önfeláldozás: ír kutatók szerint, amikor unatkozunk, hajlamosak vagyunk arra, hogy magasztosabb célokat keressünk.

Hogy reagáljunk az „unatkozom!” felkiáltásra?

Először is, ne siessünk oda azonnal! Ne adjunk neki kész megoldást vagy épp egy feladatot!

Próbáljunk meg rájönni, hogy mi lehet az unalom hátterében, kérdezzünk rá, hogy mit ért ez alatt! Lehet, hogy egyszerűen csak unalmas neki egyedül színezni, és társaságra vágyik, vagy épp szomorú valamiért. 

Kész megoldások helyett inkább teremtsünk olyan környezetet, hogy ő maga kitalálhassa, mit szeretne játszani, vagyis érdemes különböző kellékeket készleten tartani, hogy tudjon mihez nyúlni. 

Ha úgy látod, egyedül tényleg nem jut semmire, akkor próbáld meg kérdésekkel olyan irányba terelni, hogy valami eszébe jusson. Például kérdezz rá, melyik legót kapta legutoljára!

Szóval ne féljünk attól, ha a gyerek néha unatkozik majd a nyári szünet alatt! Persze, szükség van szervezett programokra is, de ne essünk kétségbe, ha néhanapján hagyjuk, hogy csak ücsörögjön. Talán pont erre van szüksége ahhoz, hogy kitalálja, hogyan tovább. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek