Ezzel kösd le a gyerekeket az esős napokon

Szülőként gyakran problémát okoz, hogyan kössük le gyermekeinket, ha odakint éppen zivatar tombol, ők pedig a házba bezárva nem tudják, mihez kezdjenek fölös energiáikkal. Néhány hasznos ötlet ilyen esetre.

A KidsHealth összeállítása néhány kreatív, közös beltéri tevékenységet ajánl, melyek segítségével gyermekeink a lakásban ragadva sem fognak unatkozni viharos időjárás esetén, és hasznosabban tölthetik a napot, mintha a tévé vagy a számítógép képernyője előtt görnyednének.

Programok esős délutánokra

Csináljunk bábszínházat

Duplán kreatívkodhatunk és kétszeres szórakozást biztosíthatunk a gyerekek számára, ha velük együtt készítjük el saját otthoni bábszínházunkat, melyben aztán színpadra állíthatjuk a különböző, közösen kiagyalt történeteket.

A bábokhoz rengeteg kiváló alapanyag áll rendelkezésünkre otthon: elhasznált zoknik, leesett gombok, papírzacskók, továbbá babszemek, ruhaflitterek, csillámpor, masnik, fonáldarabok, kagylók, matricák, karácsonyról megmaradt csomagolópapír stb., mind-mind felhasználhatóak leendő színészeink megalkotásakor. Hagyjuk, hogy a gyerekek szabadon engedjék fantáziájukat a közös munka során. (Mindemellett vigyázzunk, nehogy lenyeljék a kisebb részeket.)

Az elkészült bábok számára nevezzünk ki egy külön bábos dobozt, ahol az ápolásukhoz és javításukhoz szükséges kellékekkel (ragasztóval, ollóval, tűvel, cérnával stb.) együtt tárolhatjuk őket. Kartondobozból remek színházat tudunk eszkábálni, melyet azután különböző színes, általunk rajzolt vagy kivágott színes hátterekkel tudunk teljessé varázsolni.

Építsünk erődöt

Fogjuk a nem használt lepedőket, pokrócokat vagy ágytakarókat, terítsük őket a székekre, asztalokra, szükség esetén rögzítsük őket hajcsipeszekkel, vagy kössük őket szalagokkal az adott bútorhoz. Az így kialakított kis sátrak kiváló rejtekhelyül szolgálhatnak, ahová a gyerekek csak a megfelelő jelszó ellenében engedhetik be az idegeneket (vagyis a szülőket, testvéreket). Egy zseblámpa vagy elemes kempinglámpa, egy hálózsák és egy-két kempingezéssel kapcsolatos könyv pedig máris a sátrazás érzetét kelheti a kicsik számára.

Ezzel kösd le a gyerekeket az esős napokon
Ezzel kösd le a gyerekeket az esős napokonShutterstock

Játsszunk beöltözőst

Bármelyik háztartás tele van olyan elhasznált, elnyűtt, rongyos ruhadarabokkal, melyeket már senki sem visel, de kiválóan hasznosíthatók a különböző, házilag kreált jelmezek elkészítéséhez. A ruhásszekrény mélyén kallódó különböző pulcsik, ingek, kalapok, sapkák, szoknyák, dresszek, dzsekik és cipők összeházasításából remek és fantáziadús kombinációkat tudunk kihozni, simán készíthetünk otthon is cowboy-, rendőr-, orvos- vagy éppen balerinaöltözéket, melyeket szintén a házban talált „ékszerekkel” és egyéb kiegészítőkkel tudunk teljessé tenni.

Az összeválogatott ruhadarabokat tegyük egy dobozba vagy ruháskosárba, majd onnan közösen előbányászva őket, a gyerekekkel együtt alkothatjuk meg, majd próbálhatjuk fel a jobbnál jobb öltözékeket. A tarkabarka jelmez-összeállításoknak csak a képzelet szab határt.

Készítsünk ajándékokat

A gyerekek szeretik kifejezni hálájukat azoknak, akikről úgy érzik, közel állnak hozzájuk, akik segítenek nekik a mindennapokban, legyen szó rokonaikról, tanáraikról, a szomszédokról vagy akár a bébiszitterről. Ehhez tökéletes eszköz egy otthon, velük közösen készített ajándék. Süssünk együtt süteményt, melyet a gyerekek feldíszíthetnek, esetleg becsomagolhatnak. Gyártsunk köszönő képeslapot egyszerű nyomtatópapírból vagy kartonból, melyre kézzel vagy számítógéppel is ráírhatjuk kedves üzeneteinket. A képeslapot a papírra ragasztott különböző fényképekkel vagy egyéb díszítőelemekkel, gombokkal, csillámporral, masnikkal is csinosíthatjuk. Mindemellett a közös képeslapkészítés a helyesírást is javítja, a gyerekek betűismeretét is fejleszti.

Az ajándékok készítése közben a gyerekek úgy érezhetik, hogy munkájuknak célja van, hiszen egy számukra kedves személynek szereznek vele örömet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra