A gyermekkori szorongás lehet az első lépés az alkoholproblémák felé

Újabb kutatások bizonyítják, hogy minél magasabb a gyerekek és serdülők szorongásának mértéke, annál nagyobb a felnőttkori alkoholproblémák kialakulásának kockázata.

Számos tanulmány foglalkozott már a szorongás és az alkoholizmus közötti összefüggéssel, azonban az eredmények eddig nem voltak egyértelműek. Voltak kutatások, melyek arra jutottak, hogy a szorongás növeli az alkoholproblémák kialakulásának kockázatát, mások viszont ennek épp az ellenkezőjére jutottak. A legfrissebb, korábbi eredményeket vizsgáló metaanalízis eredményeiről a Psych Central számolt be.

A világ minden táján probléma 

A Bristol Egyetem kutatói 11 ország 51 tanulmányának eredményeit hasonlították össze. A vizsgált országok között szerepel az Egyesült Államok, Németország, Finnország, az Egyesült Királyság, Hollandia, Ausztrália, Tajvan, Kanada, Új-Zéland, Svédország és Norvégia. A tanulmányban a kutatók arra keresik a választ, hogy a korai szorongás összefügg-e a későbbi alkoholfogyasztással és az ehhez kapcsolódó problémák kialakulásával.

A vizsgált kutatások közül 46-ban nők és férfiak egyaránt, 4-ben csak férfiak, 1-ben pedig kizárólag nők vettek részt. A vizsgálati minták 110 és 11 157 fő között mozogtak, a szorongást 3 és 24 év között, míg az alkoholfogyasztást 11 és 42 éves kor között vizsgálták.

Figyeljünk oda rájuk!
Figyeljünk oda rájuk!Fotó: Sydney Bourne / Getty Images Hungary

Van összefüggés

A kutatók szerint vannak eredmények, amelyek a fiatalkori szorongás és a későbbi alkoholproblémák közötti kapcsolatot bizonyítják, azonban a szorongás és az ivás későbbi gyakorisága közötti összefüggés sokkal kevésbé volt egyértelmű.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy azoknak a fiataloknak az esetében, akik nagyobb mértékű szorongástól szenvednek, nagyobb az esély a későbbi alkoholproblémák kialakulására” – állítja Maddy Dyer, a kutatás vezetője, aki hozzátette: „azonban további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, mitől függ, hogy egy szorongó fiatal esetében később milyen alkoholproblémák alakulnak ki. Így könnyebb lesz a személyre szabott terápiák kialakítása is”.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.