Mi lesz a gyerekedről posztolt képekkel az interneten?

Biztos, hogy szülőként jó ötlet telepakolni a Facebookot gyermekünk viccesnek szánt fotóival? Jópofának szánjuk, a későbbiekben azonban visszaüthet a dolog.

Gyerekkori képeinket annak idején csupán egy szűk rokoni és baráti kör tagjai láthatták, mikor egy-egy összejövetel unalmasabb perceiben szüleink leszedték a polcról a családi fotóalbumot. A mai gyerekek fotóit azonban, a közösségi médiának hála, gyakran ország-világ megcsodálhatja. De vajon mennyire etikus és mennyire biztonságos gyermekeink megkérdezése nélkül megosztani a nagy nyilvánossággal a róluk készült, esetenként kínos vagy magántermészetű fényképeket? Linda Geddes, a New Scientist szerzője ezt a kérdést járja körül.

Nem mindegy, ki és mit lát gyerekeinkről online

Egy 2012-es felmérés szerint az amerikai édesanyák 98 százaléka, az édesapáknak pedig 89 százaléka posztolt már fotót gyermekéről a Facebookon. Napjainkban a legtöbb kisgyerek már jóval azelőtt az online nyilvánosság részévé válik, hogy egyáltalán járni megtanulna. Ennek pedig számtalan következménye lehet későbbi életükre nézve. Előfordulhat, hogy egy képet a szülők viccesnek találnak, ezért ismerőseik derültségére feltöltik a közösségi felületre, évek múlva azonban kínossá válhat gyermekük számára, sőt iskolatársai szemében is a gúnyolódás céltáblájává válhat szegény, ha amazok rábukkannak a világhálón az egykor humorosnak szánt fényképre.

Válogasd meg, mit posztolsz gyerekedről az interneten
Válogasd meg, mit posztolsz gyerekedről az internetenArtur Debat / Getty Images Hungary

Manapság a munkaadók is előszeretettel csekkolják le potenciális alkalmazottjaik Facebook- és Instagram-profilját, mely esetben szintén visszaüthet egy sok évvel ezelőtti, nem a legalkalmasabb pillanatban született gyerekfotó. Szülőként fontos, hogy mielőtt feltöltünk az internetre egy fényképet vagy videót csemeténkről, mindig mérlegeljük a lehetséges jövőbeli következményeket. Ha gyermekünk idősebbé válik, az ő véleményét is kérjük ki, mielőtt bármi vele kapcsolatosat megosztunk a neten, illetve törüljünk minden olyan, korábban posztolt tartalmat, mely számára visszatekintve kínosnak vagy túl személyesnek számít.

A közösségi médiában posztolt fotók könnyen illetéktelen személyek kezébe kerülhetnek, ami számtalan veszélyforrást rejt magában. Gondoljuk csak el, micsoda „aranybánya” lehet egy gyerekek képeivel telepakolt Facebook-profil egy pedofil vagy potenciális gyerekrabló számára. Az efféle veszélyek elkerülése érdekében a legjobb, ha mindig ellenőrizzük az idővonalunkra feltöltött tartalmak láthatósági beállításait, és lehetőleg csak ismerőseink, vagy közülük is csupán közelebbi rokonaink és barátaink számára tesszük elérhetővé a gyerekekről készült képeket és videókat. Kerüljük a személyes információk nyilvános megosztását, ha szükséges, találjunk ki egy álnevet, melyen az online világban gyermekeinket szólítjuk. Sohase töltsünk fel félmeztelen vagy pucér képeket a gyerekekről, illetve olyan fotókat, melyeken egyértelműen beazonosítható az óvoda, iskola, esetleg a lakókörnyezet.

Mindig mérlegeljünk tehát, és ne osszunk meg agyba-főbe bármilyen viccesnek szánt, de valójában kínos vagy éppen túlságosan személyes tartalmat gyermekünkről a közösségi hálón. Ami ma poénosnak tűnik, később számtalan probléma forrása lehet, ezt pedig legjobban ők fogják bánni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek