Hogyan védjük meg gyerekünket a rossz barátoktól?

Ha türelmesek és megértőek vagyunk, akkor segíthetünk neki abban, hogy felismerje, milyenek valójában az állítólagos barátai. Az eltiltással viszont csak rontunk a helyzeten.

Nagyon nehéz szülőként azt megélni, amikor gyermekünket bántják azok a társai, akiket ő a barátainak tart, hiszen ha felhívnánk erre a figyelmét, akkor valószínűleg ellenállásba ütköznénk. Sok szülő egy ilyen helyzetet valószínűleg eltiltással próbálna megoldani, ám ez az egyik legrosszabb megoldás, mert így csak még jobban a rossz hatású barátok felé tereljük gyerekünket. Egyrészt ugyanis nem tudjuk megakadályozni, hogy az iskolában találkozzanak, másrészt abban sem lehetünk biztosak, hogy nem fut össze velük titokban, amikor valamilyen ártatlan indokkal elmegy otthonról. 

Helyette érdemes egy olyan megközelítést választani, ami bár lassabban vezet eredményre, mégis, sokkal hatásosabb, és közelebb vihet ahhoz, hogy megismerjük gyermekünket. Mielőtt azonban leülnénk vele beszélgetni, jó, ha észben tartunk néhány dolgot, hogy mi vezethetett idáig, írja a Psychology Today.

Először is, gondoljuk végig, hogy ha gyerekünk olyanokkal barátkozik, akik kihasználják vagy megalázzák, akkor ez azt jelenti, hogy önbizalomproblémákkal küzd. Ebből pedig az következik, hogy ha megpróbálunk vele beszélni, akkor valószínűleg nagyon kellemetlenül fogja érezni magát, ezért jó eséllyel terelni próbál vagy hazudni fog. Épp ezért fontos, hogy kellő érzékenységgel és higgadtsággal kezeljük a témát, nehogy azt érezze, csalódtunk benne.

Aki a háta mögött kibeszéli, az nem jó barát
Aki a háta mögött kibeszéli, az nem jó barátSolStock / Getty Images Hungary

Néhány ötlet, hogyan kezdeményezzünk beszélgetést

  • Múltkor láttalak az új barátaiddal, és feltűnt, hogy mintha mások lennének, mint a régi barátaid. Mit kedvelsz bennük?
  • Hogy érzed, hogy bánnak veled a barátaid?
  • Jól érzed magad a barátaiddal?
  • Mi a közös bennetek?
  • Elégedett vagy önmagaddal? Szeretnél valamit megváltoztatni?
  • Hogy érzed, lehetsz önmagad az új barátaiddal?

Számítsunk rá, hogy a válaszok nem a valóságot fogják tükrözni, hanem valószínűleg hazudni fog, és majd kitalál valamilyen mesét. De ettől függetlenül inkább ne osszuk meg vele a megfigyeléseinket, mert ezzel csak zavarba hozzuk, és rögtön tagadni fog vagy bezárkózik. 

Lényeges türtőztetnünk magunkat, hiszen a célunk az, hogy olvassunk a sorok között, és megértsük, hogy a kamaszunk ki is szeretne lenni valójában. A fiúk esetében az ilyen barátok általában arra utalnak, hogy tiszteletre és elismerésre vágyik, míg a lányok támogatásra és arra vágynak, hogy tartozzanak valahová.

A beszélgetés után figyeljük meg, hogy a nekünk elmesélthez képest milyen ellentmondó szituációkba kerül, majd óvatosan hívjuk fel a figyelmét ezekre. Ezzel a módszerrel általában 3-4 hétbe telik, mire elkezd megnyílni, és már nem érzi magát annyira zavarban ahhoz, hogy beszélgessen a barátairól és a problémákról. Ezt követően viszont már finoman elkezdhetjük terelgetni egy egészségesebb irányba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek