Szülés utáni depresszió: forgalomba kerülhet az első speciális gyógyszer

Nemsokára piacra kerül az első gyógyszer, melynek segítségével enyhítőek a szülés utáni depresszió tünetei, melyek minden 8-10. kismamát érintenek.

Az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) engedélyezte a brexanolon nevű gyógyszer piacra dobását, mely új reményt jelenthet a szülés utáni depresszióval küzdő nők számára. Az ún. posztpartum depresszió csak az Államokban mintegy négyszázezer kismamát érint, akik a szülés után úgy érzik, nem képesek rendes kapcsolatot kialakítani gyermekükkel, ehelyett folyamatosan idegesek, szomorúak, kedvetlenek, sőt kilátástalannak érzik a helyzetüket. A cambridge-i székhelyű Sage Therapeutics cég által kifejlesztett gyógyszer rajtuk próbál segíteni – számol be cikkében a The Independent.

Hatvan óra alatt megküzd a depresszióval az új gyógymód

A szülés utáni depresszió nem csupán az anyák számára borzalmas állapot, de a csecsemőket ugyanúgy megviseli, gátat szabva rendes szellemi és érzelmi fejlődésüknek. A szóban forgó anyagot – mely Zulresso néven kerül a patikák polcaira – intravénásan kell a páciensek szervezetébe juttatni, adott időközönként egy hatvanórás periódus alatt. A szert kizárólag receptre lehet majd kiváltani és orvosi felügyelet alatt használni, mivel túladagolása ájulást és eszméletvesztést okozhat. Habár a vegyület a kezelt nők szervezetéből az anyatejbe is bekerülhet, a tesztek azt mutatták, elenyésző annak az esélye, hogy bármilyen káros hatással legyen a gyermekek egészségére.

Forgalomba kerülhet az első szülési utáni depresszió elleni gyógyszer
Forgalomba kerülhet az első szülési utáni depresszió elleni gyógyszercourtneyk / Getty Images Hungary

A gyógyszer hatásosságát két különböző kísérletben tesztelték. A részt vevő anyák egyik felét placebóval, társaikat pedig brexanolonnal kezelték a szakemberek, majd négy héten keresztül követték nyomon kórképük alakulását. Ezek alapján kiderült, hogy a szer szinte azonnal kifejti hatását, mely mintegy harminc napon keresztül megmarad. A szakértők szerint ez hatalmas áttörést jelent egy olyan betegség gyógyításában, melyről korántsem esik elegendő szó a közbeszédben. A posztpartum depresszió tüneteinek kezelésre jelenleg leginkább antidepresszánsokat írnak fel a szakemberek, ezeknek viszont legalább négy-nyolc hétre van szükségük, mire hatni kezdenek, és így sem garantált, hogy eredményt érnek el.

Ezzel szemben a Zulresso segítségével két és fél nap alatt megszabadulhatunk a problémától, úgy, hogy az valószínűleg soha többet nem jelentkezik ismét. A szer legfőbb hatóanyaga az allopregnanolon nevű neuroszteroid, mely a női nemi hormon, a progeszteron bomlásterméke. Ez az anyag idegrendszerünk GABA-receptorait befolyásolja, melyek szerepet játszanak érzelmi folyamataink szabályozásában. Azonban a pontos metódus, mellyel az allopregnanolon a depressziós tüneteket enyhíti, egyelőre rejtély a tudósok számára.

Az egyetlen gond a gyógyszerért elkért borsos összeg – a hatvanórás kezelés tervezett ára mintegy húszezer és harmincötezer dollár, vagyis átszámítva öt- és kilencmillió forint között mozog. Nem véletlen, hogy ez, illetve a nehézkes, intravénás kezelési mód, sokakat elriaszt a brexanolon használatától. A gyártó cég éppen emiatt jelenleg egy napi egyszer fogyasztandó tabletta kifejlesztésén dolgozik, mely ugyanezt a hatást lenne képes elérni jóval olcsóbb és egyszerűbb formában. Ennek klinikai tesztelése jelenleg a harmadik fázisban tart, az eredmények pedig igencsak biztatóak. A kutatók szerint, ha piacra kerül, hatalmas sikerre számíthat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra