Hogyan vegyük rá a gyereket a rendrakásra?

A rendrakás sok családban mumus, és ha mi nem mutatunk jó példát, akkor nehéz a gyerektől elvárni, hogy tartsa tisztán a környezetét. A legjobb, ha már egészen pici korától bevonjuk a pakolásba, de még akkor sincs veszve minden, ha később szeretnénk változtatni.

Felnőttként is sokan küzdünk a rendrakással, nem véletlenül olyan népszerű a 30 napos FlyLady-rutin vagy a KonMari-módszer, melynek kitalálója, Marie Kondo azt mondja, hogy meg kellene szabadulnunk mindentől, ami nem okoz számunkra örömöt. A lomtalanítás pedig valóban hasznos eleme a rendrakásnak, hiszen nehéz úgy rendet tartani, ha tele vagyunk olyan holmikkal, amiknek nincs meg a helye.

A rendrakás és a gyerekek (és a felnőttek...)

A szülő-gyermek konfliktusok egy jelentős része a rendrakásból, pontosabban annak a hiányából fakad, írja a Psychology Today. Sokat számít a példamutatás a szülő részéről, hogy mi mennyire vagyunk hajlamosak szanaszét hagyni a dolgokat, mert ezzel csak a saját hitelességünket ássuk alá. Következzenek hát a tanácsok, hogy a rendrakás minél kevesebb feszültséggel járjon!

#1 Már az első pillanattól

Sokat segít, ha a gyereket már egészen pici korától bevonjuk a takarításba és rendrakásba, mert így természetes lesz számára. A kicsik szeretnek utánozni, hagyjuk hát, még akkor is, ha így lassabban haladunk, vagy esetleg később újból át kell törölnünk a teraszajtót, hogy valóban tiszta legyen. Ha ugyanis mindenről letiltjuk, sokkal nehezebb dolgunk lesz később, amikor valóban szeretnénk bevonni a házimunkába, és esetleg elvárnánk tőle, hogy tartsa rendben a szobáját.

#2 Vedd figyelembe az életkorát!

Egy nagyobb gyereknél akár extra zsebpénzt is jelenthet, ha elvégez valamilyen házimunkát, de egy ovistól ne akarjunk annál többet elvárni, mint hogy pakolja el azt, amivel épp játszott, és sokszor még ehhez is elkél a segítő kéz.

Előbb-utóbb meg kell tanulnia rendet tartani maga körül
Előbb-utóbb meg kell tanulnia rendet tartani maga körülShutterstock

#3 Légy egyértelmű!

Ha egy kisgyereknek csak annyit mondasz, hogy rakja el a ruháit, ne lepődj meg, ha azokat például bedobja az ágy alá. Helyette legyél pontos, mondd meg neki, hogy hova szeretnéd, hogy pakoljon (a szennyeskosárba).

#4 Keress olyat, ami őt is motiválja!

Általában a rendrakás nem lesz izgalmas számára, de az már egy jó kezdet, ha kitaláljátok a kedvenc játékok helyét, ahova mindig el kell azokat pakolni.

#5 A higiénia fontos

Van, amikor jobb elengedni a dolgokat, kivéve, ha a higiéniáról van szó. Például a gyerekszobába bevitt ennivaló odavonzhatja a hangyákat és más rovarokat, ezért érdemes ezt megelőzni azzal, hogy alapból nem engedjük meg, hogy bármi ilyesmit bevigyen.

#6 Együtt is lehet!

Sokkal többet ér a közös siker, mint a makulátlan szoba. Inkább segíts neki, mint hogy feleslegesen összevesszetek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra