Erősíti a gyerek immunrendszerét, ha háziállatot tartunk?

Ha macskát tartunk, nem lesz asztmás? A kutya tuti módszer az allergia ellen? A rengeteg előnye mellett számos olyan aspektus van, amire érdemes figyelni, mielőtt kisgyerek mellé háziállatot választunk.

Ritka az olyan szülő, akinek ne kellett volna döntést hoznia arról, hogy a gyerek mellett legyen-e háziállat, és ha igen, hány éves kortól. Egy kis élőlény befogadása és gondozása amellett, hogy rengeteg felelősséggel jár, megfelelő körültekintés hiányában akár fertőzésveszélyes is lehet. Dr. Kovács Ilona, a Duna Medical Center allergológusa segítségével összegyűjtöttük, hogy mi mindenre kell figyelni, ha szülőként a kisállattartás mellett döntünk.

Hány éves korban érdemes befogadni az első kisállatot?

Ha van lehetőségünk az állatok udvaron tartására, akkor már 2-3 éves korban befogadhatjuk az első kis kedvencet, ha viszont nincs, érdemes megvárni, amíg a gyermek eléri az 5-6 éves kort. Ez azért lehet fontos, mert a gyermekek immunrendszere fokozatosan alakul ki, így 2-3 éves korig még sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre, így akár allergia is kialakulhat. Sokak szerint nagyobb testű állatot még ilyenkor sem ajánlott választani, hiszen a gyerekek általában 12 éves korukra érik el a felnőttkorra jellemző immunitást.

A kertes házban élőknek könnyebb dolguk van, azonban komolyabb körültekintéssel kell eljárnunk, ha lakásban tartanánk állatot. Fontos szem előtt tartani, hogy a kisgyermekek mindent – igen, a kezüket is – a szájukba vesznek, alaposan megfognak, megsimogatnak. Az állatoknak nemcsak a szőre, de a nyála, a különböző váladékai és az ürüléke is betegségeket okozhat, esetleg allergizálhat.

Az biztos, hogy szuper cuki, de vajon veszélyes is?
Az biztos, hogy szuper cuki, de vajon veszélyes is?Shutterstock

Az állattartás elősegíti a gyerekek immunrendszerének fejlődését?

A ma ismert vizsgálatok nem támasztják alá, hogy az állattartásnak szerepe volna az immunrendszer erősítésében. Sajnos az sem igaz, hogy azok a gyerekek, akik kisgyerekként egy háztartásban éltek mondjuk, egy macskával, ellenállóbbak az asztmás tünetek kialakulásával szemben. Az allergiára hajlamos családokban, ha az egyik szülő allergiás, akkor 40 százalék, ha mindkét szülő allergiás, akkor 60-80 százalék az esély arra, hogy a gyerek is allergiás lesz. Ne feledjük azt sem, hogy a lakásban tartott állattól az allergiás, asztmás betegségek kialakulásának esélye lényegesen megnő.

Minden rendben, ha egészséges az állat?

A családi kedvencek egészségi állapotára nem csak abban az esetben kell odafigyelnünk, ha egy kisgyerek közelében élnek. Azonban ilyenkor még körültekintőbbnek kell lennünk, hiszen még egy rendszeresen ellenőrzött háziállat is terjeszthet betegségeket. Sőt, még olyan esetekben is, ha a kötelező és ajánlott oltásokat is megkapta, ráadásul a gazdi a féreghajtást, illetve a bolha- és kullancsriasztást is komolyan vette.

Az állatok többféle betegséget terjeszthetnek anélkül, hogy ők maguk betegek lennének. A legnagyobb veszélyforrást az olyan esetek jelentik, amikor a gyerek kapcsolatba kerül az állat székletével vagy szőrével – például, ha a kicsi beletúr a macskaalomba, vagy megnyalja a kutyát. Ezekben az esetekben azonnal meg kell mosnunk a gyerek kezét és ki kell öblítenünk a száját, továbbá szükség esetén cseréljük le a ruháját is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra