Amikor túl szoros a kötődés a szülő és a gyermek között

Olvasási idő kb. 3 perc

Veszélyes lehet, ha a családi egyensúly felbomlása esetén a szülő nem külső segítséghez fordul, hanem a gyerek bevonásával próbálja megoldani a problémákat. Az így kialakuló helyzet szélsőséges esetben akár családon belüli erőszakhoz is vezethet.

Van az a pont, amikor az egészséges szülő-gyermek kapcsolat átfordul valami másba, és a szülő például olyan dolgokat tesz vagy oszt meg a gyerekkel, ami nem rá tartozik, és ami később komolyan kihathat a párkapcsolataira is. Te például éreztél arra kényszert gyerekként, hogy kielégítsd a szüleid szükségleteit? Előfordult esetleg, hogy túl szorosan vagy túl sokáig öleltek? Érezted már, hogy választanod kellene a párkapcsolatod és valamelyik szülőd között? Netalán túl gyakran tettek megjegyzéseket a testedre? Akkor elképzelhető, hogy a családon belüli erőszak egy nehezen meghatározható formájának az áldozata vagy – derül ki a Psychology Today cikkéből.

Túl közel

A rejtett érzelmi incesztus nem feltétlenül jár nemi erőszakkal, de mégis van egy burkolt szexuális töltete. A család egyensúlyában mindenkinek megvan a megfelelő szerepe, ám a párkapcsolati problémák, a függőségek, a mentális betegségek, vagy pusztán az, hogy csak egy szülő van jelen a családban, mind megborítja ezt az egyensúlyt. Ilyenkor normális esetben a szülők külső segítséghez fordulnak, ám előfordulhat az is, hogy családon belül próbálják ezeket megoldani.

Csak egy ölelés?
Csak egy ölelés?Shutterstock

Például, ha a szülők nem hajlandóak egymással kommunikálni, előfordul, hogy a gyereket használják közvetítőként vagy bizalmasként. Az is megesik, hogy megfordul a gondozó-gondozott szerep, és a gyerek lesz az, aki kielégíti a szülő igényeit, és nem fordítva. És olyan eset is van, amikor a gyerek a házastárs pótléka lesz, ami egy szexuális szerep, szexuális energiákkal, függetlenül attól, hogy ténylegesen létesül-e szexuális kapcsolat. Lehet ilyenkor, hogy a gyerek tárgyiasul, nem veszik figyelembe az érzéseit, és akár szexuális célokra is használhatják.

De mit tehet felnőttként az, aki ilyen viszonyok közt nevelkedett? Nos, a családon belüli erőszak ezen formájából való gyógyuláshoz 5 fontos dologra van szükség:

Felismerés

A legfontosabb, hogy felismerjük, és elfogadjuk, hogy ez velünk megtörtént. Ha szülőként kerültél ebbe a helyzetbe, akkor remélhetőleg a felismerés segít abban, hogy változtass a viselkedéseden. Bármelyik szereplő helyében is vagy, fontos, hogy szakértő segítséget kérj. Ez nem gyengeség, hanem erősség.

Határok

Állíts határokat, amelyeken belül biztonságban érzed magad!

Spiritualitás

Találd meg a lelki békédet! Ehhez nem kell vallásosnak lenned, csak keresd meg, hogy mi az a tevékenység, ami feltölt, és hódolj minél többet ennek az élvezetnek!

Érzékiség és szexualitás

Tapasztald ki, hogy mit szeret a tested, és mit nem! Először kísérletezz nem szexuális jellegű érzetekkel, majd persze jöhetnek a szexuális érzetek is. 

Megbocsátás

A gyógyulásnak fontos része, hogy meg tudjunk bocsátani. Ehhez azonban tudatosítanunk kell az érzéseinket. Lélegezzünk mélyeket, és próbáljuk meg elengedni őket. Időről időre elő fognak majd törni, ez természetes dolog, de ne ragadjunk le ezeknél az érzéseknél!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek