Mit tehetünk gyermekünk egészséges csontozatáért?

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a tej és a tejtermékek jót tesznek a csontoknak, ám a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelén kívül a D-vitamin és a mozgás legalább olyan fontos a szervezetünk számára.

Az erős csontozat az egészséges szervezet egyik alapja. Hajlamosak vagyunk rá, hogy nem törődünk vele, egészen addig, amíg valami el nem törik. A gyógyulás pedig hosszú hetekig tart, ami különösen embert próbáló, főleg egy gyerek esetében.

Csontjainkat gyerekkorunkban alapozzuk meg, a csontok épülése 20 éves korra nagyjából befejeződik. Persze felnőttként is képesek a megújulásra, hiszen másképp nem forrnának össze a törött csontok, de a kor előrehaladtával ez a folyamat lelassul, és a csontjaink is gyengülnek. A KidsHealth 3 pontban összefoglalta, hogy mivel tehetjük a legtöbbet gyermekünk csontjaiért, és a későbbi egészségért.

#1 Kalcium

A kalcium biztosítja a csontok szilárdságát, így nélkülözhetetlen a fejlődő szervezet számára. Nagyobb mennyiségben megtalálható a tejtermékekben, az olajos magvakban, a tojássárgájában, a gombában, brokkoliban, káposztában. Nagyon gyakori az is, hogy dúsítják vele a gyerekeknek készült élelmiszereket, például gabonapelyheket vagy különböző italokat.

Hetekig gipszben? Nem egy leányálom
Hetekig gipszben? Nem egy leányálomShutterstock

A WHO ajánlása szerint egyéves korig naponta 400 mg kalciumra van szükség, ami 7 éves korra 700 milligrammra nő, majd kamaszkorban szinte megduplázódik, és 1300 mg lesz. 19 éves kortól lecsökken 1000 mg-ra, és csak a várandósság idején vagy az időskorban nő meg újból a szervezet kalciumigénye 1200-1300 milligrammra.  

#2 D-vitamin

A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium megkötéséhez, ezért olyan fontos a szervezet számára. Nyáron rendszerint nincs szükség a D-vitamin pótlására, ha a gyerek elég időt tölt a szabad levegőn a napsütésben, ám télen életkortól függetlenül mindenkinek szüksége van a kiegészítésre. Nemcsak a csontok, de az immunrendszer miatt is, ugyanis hiányában a fehérvérsejtek aktivitása csökken.

Gyerekek esetében egyéves korig napi 400-1000 NE (nemzetközi egység), egyéves kortól tizennyolc éves korig napi 500-1000 NE, felnőtteknél napi 2000 NE bevitele javasolt.

#3 Mozgás

Nemcsak az izmok erősödnek a sok mozgástól, de a csontok is. A séta, futás, ugrálás különösen jó a csont épülése szempontjából, míg a kerékpározás vagy az úszás erre a célra kevésbé alkalmas.

Gondoskodjunk róla, hogy gyermekünk naponta legalább egy (de ha lehet, akkor három) órát töltsön el aktívan a szabadban! Nemcsak a csontok, de az egyensúly és a reflexek fejlesztésében is hatalmas szerepe van a szabad játéknak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek