Ezek a legmenőbb szánkópályák a régióban

Ausztriában 14 kilométeres, Szlovákiában 2,5 kilométeres szánkópálya vár, felvonóval, világítással. Mi más kellene még?

Jó 10 évvel ezelőtt lehetett, hogy egy képzés miatt Bolzanóban töltöttem pár napot, és a programban szerepelt egy holdfényes szánkózás is. Felvittek minket egy hegyre, megvacsoráztunk, majd az étteremből kilépve a másik magyar lánnyal közösen megkaptuk a szánkónkat és a fejlámpát, majd elindultunk lefelé. Elképesztő élmény volt lámpafénynél száguldozni az erdei pályán. Természetesen megvédtük a magyarok becsületét, és sorra előztük meg a többieket, ráadásul valamilyen csoda folytán esés nélkül sikerült megúsznunk az egészet. Gondolkodás nélkül mentünk volna újra, de a késői időpont és a starthelytől való távolság miatt már nem volt rá lehetőség.

Itthon sajnos nincsenek ehhez hasonló kiépített pályák, bár ez nyilván a természeti adottságoktól is függ. A környező országokban ugyanakkor jó pár helyen működnek szánkópályák, és érdemes ezt is kipróbálni, ha télen a hegyek felé vesszük az irányt. 

Ausztria

Az Alpok például tele van jobbnál jobb pályákkal, például Brambergben található a világ leghosszabb kivilágított szánkópályája. A teljes hossza 14 kilométer, a szintkülönbség pedig 1300 méter. Brambergből és Neukirchenből is megy felvonó a starthoz, a csúszás pedig nagyjából 30-50 percig tart. A neukircheni felvonó kedden és pénteken 18.30-ig jár, a pályán pedig este 10-ig van világítás.

A magyar határhoz közel, Semmeringen 3 kilométeres, alagutakkal és különleges fényhatásokkal várják a szánkózni vágyó kicsiket és nagyokat egyaránt. A lesiklásokért fizethetünk alkalmanként, vagy vehetünk napszakos bérletet is, és a jegyek árában benne van a felvonóhasználat is. 

A szánkózás gyereknek és felnőttnek is egyaránt jó szórakozás
A szánkózás gyereknek és felnőttnek is egyaránt jó szórakozásShutterstock

Szlovákia

Budapestről indulva nagyjából Semmeringhez hasonló távolságra van az ótátrafüredi (Stary Smokovec) szánkópálya. A Tarajkáról (Hrebienok) induló pálya körülbelül 2500 méter hosszú, és felvonóval megközelíthető. Napközben 8.30-tól 16 óráig van nyitva, de kedden, pénteken és szombaton este 19-21 között is lehet csúszni a kivilágított pályán.

Szlovénia

Az olasz-osztrák-szlovén hármas határnál lévő Kranjska Gora üdülőközpontban arra is van lehetőség, hogy 4x4-es járművel közelítsük meg a pálya kiindulópontját. A pálya körülbelül 1,5 kilométer hosszú, a szintkülönbség pedig 140 méter. Vannak szakaszok, ahol nem túl meredek, így lábbal néha rá kell segíteni. 

Ljubljana közelében fekszik a Krvavec síközpont, ahol pénteken és szombaton este van nyitva az éjszakai szánkópálya. A pálya melletti négyszékes felvonó 16.30-tól 19-ig üzemel, míg a hegyről levezető kabinos felvonó este 8-ig jár. A szánkózás árában mindkettőnek a díja benne van. 

Néhány tipp

Indulás előtt mindig győződjünk meg a kiválasztott helyen lévő hóviszonyokról, és hogy a pálya üzemel-e!

Fontos, hogy a sípályákon sose szánkózzuk, mert balesetveszélyes!

Szánkóbérlésre a legtöbb helyen van lehetőség, így az sem gond, ha a megpakolt autóba már nem tudjuk betuszkolni a sajátot.

Magyarország

Itthon sajnos éjszakai, kivilágított szánkópályák nincsenek, de világosban bőven akadnak lehetőségek a csúszásra. A Mátrában Mátrafüreden és Mátraházán is van szánkózásra alkalmas terep, míg a Bükkben, Bánkúton elkerített terület várja a szánkózni vágyókat. A Mátraszentistváni Síparkban és a visegrádi Nagyvillám Sípályán pedig hófánkozni lehet. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek