Minimalista karácsony: a „3 ajándék”-szabály

Egy egyszerű és roppant kézenfekvő ötlet, ami gátat szabhat az ajándéközönnek, és sokkal kevésbé stresszessé teszi a karácsonyt. Emlékszel még, hogy Jézus hány ajándékot kapott, amikor megszületett?

Bár tudjuk, hogy a gyerek számára az élmények sokkal fontosabbak, mint a tárgyak, mégis hajlamosak vagyunk arra, hogy elárasszuk őket mindenféle játékkal, különösen az ünnepek tájékán. Pedig a túl sok játék inkább káros, mint jó, és sokkal többet érünk, ha kevés, de minőségi játéka van a gyereknek. Arról nem is beszélve, hogy „a tökéletes ajándék” utáni hajsza nagyon rá tudja nyomni a bélyegét az ünnepi hangulatra, és így az ünnepi időszak hatalmas teherré válik, nyomasztva azzal, hogy vajon sikerül-e beszerezni az adott játékot, és valóban örülni fog-e neki. De tényleg szükség van erre?

Mennyit?

Teljesen felesleges a gyereknek egy tucat ajándékot venni, mert a nagy részét valószínűleg csak kibontja, megnézi, aztán leragad annál az 1-2 kedvencnél, amelyik a legjobban bejön neki. Allie Casazza, a Motherly szerzője ezért azt javasolja, hogy vezessük be a „3 ajándék”-szabályt, vagyis a gyerek csak háromféle ajándékot kaphat. Hogy miért csak hármat? Azért, mert Jézus is három ajándékot kapott a három napkeleti bölcstől.

Lehet, hogy az ötlet elsőre szélsőségesnek tűnik, főleg, ha a háromajándékos limitet az egész családra kiterjesztjük. Ám ha az ajándékok számát lecsökkentjük, akkor több pozitív változásra is számíthatunk.

A játékok kibontása mindig nagy izgalommal jár, de inkább a minőségre törekedjünk, mint a mennyiségre
A játékok kibontása mindig nagy izgalommal jár, de inkább a minőségre törekedjünk, mint a mennyiségreShutterstock

1. Minőségi ajándékokat vehetünk

Ha korlátozzuk az ajándékok számát, akkor az azokra szánt összegből sokkal értékesebb dolgot vehetünk, mintha elapróznánk sokfelé. Például összedobhatjuk a családdal a pénzt a rég vágyott teleszkópra vagy a drága legóra, biztos, hogy nagyobb sikere lesz, mintha kapott volna sok, de számára kevésbé értékes dolgot.

2. Realista elvárások

A gyerekek így nem fogják elvárni, hogy a karácsonyfa alatt halomban álljanak az ajándékok. Elvégre az ünnep nem erről szól, hanem a közösen eltöltött minőségi időről.

3. Nincs stressz

Továbbra is kiélvezhetjük a karácsony minden előnyét – a fát, a várakozást, az ajándékokat –, ám sokkal kevesebb stressz társul hozzá. Ha kevés az ajándék, nem kell órákat tölteni a plázákban, és kisebb az esélye a túlköltekezésnek. Ne feledjük: a karácsonynak örömtelinek kell lennie, ám ha mégsem az, akkor változtatnunk kell!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek