Alvásproblémák gyerekeknél – mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek?

A gyerekek alvása minden életkorban felmerülő kérdés. Mennyit kéne aludnia egy kisbabának naponta? És egy ovisnak mikor kellene este lefeküdni? Vajon kellőképpen kipiheni magát a kamasz az iskola előtt?

A megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos egy fejlődő szervezet számára, de felnőttként sem mindegy, mennyire vagyunk kipihentek. A pihenéshez szükséges idő életünk során fokozatosan csökken, de még felnőttként is legalább 7 óra alvásra lenne szükségünk – emlékeztet az amerikai National Sleep Foundation (NSF) ajánlása. 

Mennyit kell aludnia egy kisgyereknek?

Kardinális kérdés, hiszen ez erősen hatással van a szülők alvására is. Az NSF szerint 3 hónapos korig napi 14-17 óra alvás szükséges, majd egyéves korra ez 12-15 órára csökken. Az 1-2 évesek már csak 11-14 órát alszanak, az ovisok pedig 10-13 órát.

Ezek az alvások persze nem az egyhuzamban történő alvást jelentik, hanem a napi mennyiséget. Egy újszülöttnél talán könnyebb összeszámolni, hogy hányszor van ébren (ahányszor eszik), aztán később ez darabolódik egy hosszabb éjszakai, és 2-1 nappali alvásra. 

Inkább pihenj le te is, ha végre elaludt!
Inkább pihenj le te is, ha végre elaludt!Shutterstock

A legújabb kutatások szerint a kisbabák jelentős része nem alussza át az éjszakát még egyévesen sem. Sok szülő aggódik azért, mert a kisbabája hat hónaposan még többször felébred éjjel, de ez teljesen normális, és mint kiderült, a babák fejlődésére sincs hatással. 

Nem kell átaludnia az éjszakát

A McGill Egyetem kutatóinak eredményei szerint a 6 hónapos babák több mint a fele (57 százalék) nem alszik egyben 8 órát éjszakánként, sőt 38 százalékuk még a 6 órát sem. Egyéves korra ez az arány némileg változik, bár nem számottevően: a gyerekek 47 százaléka még ilyenkor sem alszik 8 órát, és az egyharmaduk még mindig nem alszik egyszerre 6 órát. Noha az nem világos, az egyik baba miért alszik éjjel többet a másiknál, az kiderült, hogy a szoptatott babák hajlamosabbak az ébredésre.

A szakemberek ezek után összehasonlították a sokat alvó és éjjel felébredő gyerekeket, és megállapították, hogy az alvásmintázattól függően ugyanúgy fejlődnek. Tehát nem kell amiatt aggódni, hogy rosszabbul fejlődik a baba, ha éjszaka nem alszik olyan sokat egybefüggően. Sokkal inkább az alvás napi mennyisége számít.

Aludj, amikor a baba alszik!

Az újszülött alvása az anya szempontjából is fontos, ugyanis a kialvatlanság elősegíti a különböző szülés utáni pszichés zavarok kialakulását. A kutatók ugyanakkor itt sem találtak összefüggést, mert az ő esetükben is a napi összes alvás számít. Azok az anyák, akik ledőlnek pihenni olyankor, amikor a baba nappal alszik, jobban viselik az éjszakai alvásmegvonást.

Kamaszkorban megváltozik a napi ritmus

Iskoláskorra a gyerekek elhagyják a délutáni alvást, és 6-13 éves kor között már csak 9-11 órát alszanak naponta. Kamaszkorban aztán megváltozik a napi ritmus, ezért van az, hogy a tinédzserek később fekszenek le, viszont reggel az iskola miatt ugyanakkor kell kelniük, és ezért kialvatlanok. Ebédidőben aztán van egy hullámvölgy, amikor hajlamosabbak elaludni, és ha ilyenkor van is lehetőségük pihenni fél-egy órát, akkor utána jobban tudnak figyelni, és éjszaka is jobban alszanak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra