Jövőre indul a Budapest High School, a részletekről Halácsy Pétert kérdeztük

Középiskolát indít a Budapest School csapata, az első évfolyam 50-60 gyerek részvételével 2019 őszén indul. Fő céljuknak azt tekintik, hogy érdekes és izgalmas dolgokat csináljanak együtt, az már csak mellékes lesz, hogy közben az érettségire is felkészülnek.

Nem a központi felvételivel, hanem egy egyéni, testre szabott projekttel lehet majd jelentkezni a Budapest School jövő ősszel induló középiskolájába, a Budapest High Schoolba. A többlépcsős felvételi során a gyerekeknek egy rövid videóban kell bemutatniuk a saját munkájuk eredményét. Az érdekes projekt mellett egy unalmas, hagyományos iskolai tananyagnak megfelelő tételt is fel kell dolgozniuk otthon, melyről kis csapatokban kell majd beszámolniuk. Ennek célja, hogy a jelentkező gyerekek lássák, a vizsgára készülést otthon is meg lehet csinálni, ehhez nem kell iskolába járni. A végső döntés a felvételről a családdal való személyes találkozó után születik majd meg. „Fontos, hogy ismerjük egymást, és ugyanazt várjuk egy iskolától” – mondta Halácsy Péter, a Budapest School egyik alapítója.

Ilyen lesz a Budapest High School

Az iskolába 12-15 év közötti gyerekek jelentkezését várják, és az így kialakuló közösség a tervek szerint hat évig lesz majd együtt. Halácsy Péter elmondta, hogy a gyerekek idejük nagyon jelentős részét az általuk kiválasztott műhelyekben fogják eltölteni, hogy kellőképpen elmélyülhessenek az őket érdeklő projektekben. A Digital Making az építeni, tervezni vágyó gyerekeket várja; a természettudományos (STEM) műhelyben a robotikától a pszichológiáig mindent meg lehet majd vizsgálni; a nagyvilág iránt érdeklődők a Global Competencies-műhely munkájához csatlakozhatnak; míg aki szeret kreatív tartalmat előállítani, a média- és művészetműhelyben próbálhatja ki és fejlesztheti saját magát. 

A tanuláshoz elengedhetetlen lesz az angol nyelv használata, ám ezt a jelentkezőktől még nem várják el. Ugyanakkor több olyan diákot tudnak felvenni, aki már jól beszél angolul, tehát ez mindenképpen előnynek számít.

Halácsy Péter
Halácsy Péterwww.rotera.hu / www.rotera.hu

Az iskola fenntartását a szülők fogják finanszírozni, a havi hozzájárulás mértéke pedig gyerekenként átlagosan 130 000 forint lesz. Állami normatívát (a nemzetközi iskolákhoz hasonlóan) nem terveznek igénybe venni, hogy meg tudják tartani a lehető legnagyobb szabadságukat. A Budapest School meglévő rendszeréhez hasonlóan azonban itt is szeretnének mindenkinek lehetőséget biztosítani, ezért a havidíj alapján öt kategóriát hoztak létre, és kategóriánként fix helyek vannak, így lesz, aki többet fizet azért, hogy más ösztöndíjas lehessen.

Államilag elismert iskolát szeretnének

Az alapítók keményen dolgoznak azon, hogy ez egy államilag akkreditált iskola legyen. „A hatályos törvényeknek megfelelő legszemélyreszabottabb iskolát szeretnénk létrehozni. Saját tantárgyi rendszerünk lesz, és már most illeszkedünk a készülő új Nemzeti alaptantervhez is” – jelezte Halácsy.

Hozzátette, hogy amit a Nemzeti alaptanterv előír, az terveik szerint a gyerekek idejének maximum a felét fogja kitölteni, mert ők ennél jóval többet szeretnének velük csinálni. Az érettségi és az egyetemi felvételi az ő rendszerükben csupán egy cél lesz a lehetséges sok közül, amit majd időközben a gyerekkel és a szülőkkel közösen fognak meghatározni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek