Érthetetlen, miért nem kapkodnak a munkáltatók két kézzel a szülők után

Nem könnyű anyaként visszatérni a munka világába, különösen, ha valaki a gyerekek mellett már nem 8 órában dolgozó alkalmazottként, hanem kötetlenebb formában, esetleg vállalkozóként képzeli a jövőjét. De a kezdeti nehézségek után meg lehet találni az egyensúlyt a család és a karrier között.

Fontos döntéseket kell meghoznia egy nőnek gyerekvállaláskor, legfőképpen azt, hogy a jövőben csak a családja menedzselésével fog foglalkozni (ha megengedheti magának), vagy továbbra is szeretne majd dolgozni - mondta Juhos Andrea HR és business coach a LOffice-ban szervezett Jövő Anyukája Interaktív Napon. Hozzátette: ha a nő a munka mellett dönt, és szeretne alkalmazottként visszatérni, akkor nem célszerű hosszú éveket otthon tölteni, mert az ember tudása csak 15-20 hónapot ér. Ha viszont valaki több gyereket szül, akár 7 év is kieshet neki a munkából. Ennyi idő alatt pedig annyi minden változik, hogy nagyon nehéz lesz a visszatérés, ezért ilyenkor érdemes intenzíven tartani a kapcsolatot a céggel. Ha pedig valaki úgy dönt, hogy inkább vállalkozni szeretne, akkor meg kell találni azt, ami örömet okoz, és hasznosan, tanulással kell eltölteni az otthoni éveket.

Ilyen és ehhez hasonló tanácsok hangzottak el a rendezvényen, ahol sztárvendégek és profi trénerek segítettek a résztvevőknek abban, hogy hogyan lehetnek egyszerre jó családanyák és munkájukban sikeres nők. Az esemény abszolút gyerekbarát volt, és senki nem akadt fenn, ha néha egy baba picit hangosabb volt, így az anyáknak ez a nap egy kiváló lehetőség volt a fejlődésre és a kapcsolatépítésre.

Egészen pici babák és totyogók is voltak a rendezvényen
Egészen pici babák és totyogók is voltak a rendezvényenCoca Cola / LOffice

A programot indító kerekasztal egyik fő irányvonala az volt, hogy mennyire megbillenti a korábbi párkapcsolati harmóniát a gyerek érkezése. A beszélgetésben egyedüli férfiként részt vevő McMenemy Márk rádiós és televíziós műsorvezető szerint sok férfi nehezen tudja feldolgozni, hogy megváltozik a korábbi párdinamika, amiben a férfi a gyerek szerepét töltötte be, és úgy véli, hogy részben ez állhat az egyre szaporodó válások hátterében.

Nagy őszinteséggel beszélt a saját válásáról Palya Bea énekesnő, aki elmondta, hogy náluk a nehézségeket részben az okozta, hogy a családban az ő karrierje maradt töretlen. Most két gyereket nevel egyedül, közben dalokat ír, és menedzseli a cégét, ami eleinte nagyon nem volt egyszerű. “Ha mindent egyedül csinálsz, akkor nem tudsz magad elől elbújni, és élesednek az érzékszerveid” - mondta.

Nagy a tartalék a kismamákban

Hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie egy anyának, aki szeretne visszatérni a munka világába. Ha a 8 órás munkaidőt vesszük alapul, és azt, hogy az óvodától a munkahelyre való közlekedés 10 perctől 1-1,5 óráig is terjedhet (ez főleg Budapestre igaz), akkor lehet, hogy az ő gyereke lesz reggel az első, délután pedig az utolsó - ha nincsen segítsége. Ehhez még hozzájön a bevásárlás, a vacsorakészítés, a háztartás vezetése, és minőségi idő szinte nem is jut a gyerekre. Nem véletlen hát, hogy sokan keresnek részmunkaidős állást, vagy olyat, amit otthonról is el tudnak végezni, miután a gyerek este elaludt.

“A legnagyobb tartalék az otthon lévő kismamákban van, akik tizenkettőt nem, de négy órát tudnak dolgozni” - mondta Juhos Andrea. Nem érti, hogy a vállalatok miért nem kapkodnak két kézzel a szülők után, amikor ők hatékonyabban dolgoznak, hiszen tudják, hogy 4-kor fel kell állniuk az asztaltól, hogy elmenjenek a gyerekért.

A kerekasztal a nézők számára is nyitott volt. A képen egy édesanya, Somogyi Edit kérdez, tőle jobbra Palya Bea, Juhos Andrea, Kádár-Papp Nóra, McMenemy Márk és Veiszer Alinda
A kerekasztal a nézők számára is nyitott volt. A képen egy édesanya, Somogyi Edit kérdez, tőle jobbra Palya Bea, Juhos Andrea, Kádár-Papp Nóra, McMenemy Márk és Veiszer AlindaCoca Cola / LOffice

A beszélgetésen a nézők közül ketten is felszólaltak, akik magas pozícióból mentek el szülni, és jó tapasztalataik voltak a visszatéréssel kapcsolatban, ám azt elismerték, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy ő ossza be az idejét. Ezzel szemben egy másik résztvevő arról számolt be, hogy ő junior pozícióból ment el szülni, és amikor 3 év után megkereste a főnökét, hogy szeretne 4 órában visszatérni, és mellette home office-ban dolgozni, akkor elmondták neki, hogy olyan emberre van szükségük, aki estig ott tud ülni. Így végül kilépett, és most a vállalkozását tervezi.

A kényszer nagy úr, de bármi kisülhet belőle

Kádár-Papp Nóra, a Gyerünk, Anyukám! online edzőterem alapítója kényszerpályán volt, mert a korábbi munkahelye megszűnt, amikor ő még otthon gondozta a 8 hónapos gyermekét. Párkapcsolatilag, emberileg és szakmailag is nagyon megviselte a következő időszak, és a férjén is hatalmas volt a teher, hogy egyedül kell eltartania a később egy ikerpárral bővült családot. Nóra rengeteg workshopon vett részt, ami a visszatérésről szólt, de ekkor valójában már azon gondolkozott, hogyan lehetne valami másba belevágni. Eközben pedig nagyon kiszolgáltatottnak fogta fel az egész helyzetet, hiszen az állami támogatáson kívül nem volt saját bevétele, és nagy dilemma volt, hogyan vegyen el a családi kasszából pénzt egy olyan ötletre, ami nem is biztos, hogy be fog futni. Kezdetben parkokba szervezett ingyenes anyaedzéseket, ma pedig már többféle, otthonról elvégezhető online tornaprogram közül választhatnak a weboldalára látogatók.

Nem mindig könnyű kitalálni, hogy milyen irányba érdemes elindulni, de a résztvevőknek Palya Bea ajánlott két technikát, amit ő rendszeresen használ, és neki nagyon bevált. Az egyik az automatikus írás, ami abból áll, hogy reggelente szűretlenül tele kell írni 3 oldalt, bármiről, ami eszedbe jut. Ennek a gyerekkompatibilis változata, hogy bármikor, ha van 20 perced, akkor írj ki magadból mindent. Nem kell, hogy struktúrált legyen, a lényeg a szűretlenség. Az énekesnő elmondta, hogy gyakran a dalai is ezzel a technikával születnek. A másik módszere pedig, hogy a telefonja segítségével önmagával készít hangosan interjút, ami szintén segít letisztázni a dolgokat.

A kerekasztalt követően a résztvevőket ingyenes #énjövőm workshopon készítették fel arra, hogyan keressenek állást, mit mondjanak az állásinterjún, vagy éppen milyen fortélyai vannak egy saját vállalkozás beindításának. Bárhogy is dönt egy nő a gyerekvállalás után, biztos, hogy az otthon töltött évek sem lesznek haszontalanok, hiszen a gyerek mellett az ember kénytelen megtanulni, hogy hogyan tudja hatékonyan beosztani az idejét és a teendőit. Ezek pedig bármilyen területen hasznos képességek, kérdés, hogy a munkaadók felismerik-e az anyákban rejlő lehetőségeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek