Könnyen beszippantja a kismamákat a Facebook. Ezért.

A napja nagy részét egy csecsemővel töltő kismama számára a közösségi oldalak jelenthetik a kapcsot a külvilág felé, és sokan ezeken keresztül próbálnak tájékozódni a különböző gyerekes témákban. Ajánlunk négy csoportot, ahova érdemes belépni, ha kisbabád van.

Az első gyerekem születésekor nem kellett sok ahhoz, hogy rákattanjak a Facebookra. Itthon voltam egy pici babával, akivel ugyan rendszeresen eljártunk kutyát sétáltatni, de a társasági életem nagyon beszűkült, főleg, hogy előtte pár hónappal költöztünk ki az agglomerációba. Ráadásul a baráti körömben hirtelen több kismama is lett (de nyilván nem a szomszédban), így adta magát a dolog, hogy chaten megtárgyaljuk az ügyes-bajos dolgainkat. 

Egy idő után létrehoztam egy csoportot, mert egyre több ismerősöm jutott el hasonló életszakaszba. Gyorsan kiderült, hogy nemcsak nekem van igényem arra, hogy néha kiöntsem a lelkem azoknak, akik hasonló cipőben járnak, és teljesen átérzik a hullámzó mindennapokat. Szépen kialakult egy támogató közösség, ahol elsírhattuk, ha épp alig aludt éjjel a gyerek; együtt örültünk a különféle mérföldköveknek; vagy épp megkérdeztük, kinek milyen tapasztalata van egy adott kérdésben. Egy idő után aztán egy kisebb baba-mama klub nőtte ki magát az online közösségből, és hetente összejártunk. Azt gondolom, hogy ennek az egésznek köszönhetem azt, hogy épp csak megcsapott a szülés utáni depresszió szele.

shutterstock 661652683
Shutterstock

De az ilyen online közösségeknek megvan a veszélye is, ha hiányzik a személyes kapcsolat, és ismeretlenül mondhat bárki véleményt a másikról, amikor valami olyat tesz, ami szerinte nem helyes. Például amikor valaki tápszert ad szoptatás helyett. Vagy nem szeretné a babát bevinni a hitvesi ágyba. Esetleg - uram bocsá’ - eldobható pelenkát használ mosható helyett.

Rengeteg nyilvános közösség van, az azonos kórházban vagy évben születettektől kezdve a kötődően nevelőkön át a stílusos mamikig. Az anyukák pedig többnyire kérdezni jönnek, és jobb esetben normális válaszokat kapnak, míg másutt - főleg egy érzékenyebb téma esetén - gyorsan megjelennek az első ítélkező kommentek. Ezért érdemes jól megválasztani, hogy kinek és hol tesszük fel a kérdéseinket.

Melyik csoportokba érdemes belépni?

A legjobb ilyen közösség az Édesanyák szakértői csoport, ahol több mint 150 szakember próbál segítséget nyújtani az anyáknak. Itt nincs felesleges csacsogás és sztorizgatás, helyette gyerekorvos, pszichológus, óvónő, szoptatási vagy hordozási tanácsadó (és még sorolhatnám a különböző szakértőket) ad valóban releváns választ a felmerülő kérdésekre. Szóval ha nem akarsz tízféle tematikus csoportba belépni, akkor ezt az egyet válaszd! A kötelező hashtageknek köszönhetően könnyedén visszakereshetőek a korábbi kérdések, így mielőtt posztolsz, érdemes rákeresni, mert lehet, hogy valaki más már megkérdezte ugyanazt.

Az Édesanyák csoport a többihez képest annyiban speciális, hogy ott csak a szakértők válaszolhatnak a kérdésekre. Más hasonló, tematikus csoportokban az anyák is megoszthatják a tapasztalataikat, de ott rendszerint elvárják, hogy a válaszadó tüntesse fel a szakmai kompetenciáját, azaz hogy “csak” anyaként vagy tapasztalt szakemberként ír. 

shutterstock 508051801
Shutterstock

Az egyik legnépszerűbb (ha nem a legnépszerűbb) ilyen tematikus csoport a kismamák körében a Szoptatási tanácsadás - kérdezz-felelek, amelynek több mint 40 ezer tagja van. A legtöbb kismama jó eséllyel innen indul, aztán ahogy nő a baba, már egyenes út vezet a Mozgásfejlődés - Kérdezz Felelek csoportba, majd onnan a Beszédfejlődés - Kérdezz Felelekbe. Árulkodó, hogy a csoportok taglétszáma ebben a sorrendben csökken, hiszen a nagyobb gyerekkel a szülő már gyakrabban megfordul különböző közösségekben, és így közvetlen kapcsolat van más anyákkal vagy szakemberekkel.

Segíts magadon!

Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy 300 méteren belül lakik a legjobb barátnőd, akivel egyszerre fogtok szülni, akkor érdemes felkészülni arra, hogy bizony lesznek olyan időszakok, amikor egyedül leszel otthon a gyerekkel, és hiányozni fog a társaság. Ha vannak kismama barátnőid, de messze laknak, elevenítsétek fel a kapcsolatot, jó eséllyel a barátnőd is hálás lesz érte. De figyelj arra, hogy ne csavarodj rá túlságosan a közösségi oldalakra! A személyes kapcsolatot semmilyen online közösség nem pótolhatja, ezért nézz körül, hogy milyen baba-mama klub, babás jóga vagy más hasonló foglalkozás van a környéken, és ne félj csatlakozni! Lehet, hogy innen szerzed majd az új, “gyerekes” barátaidat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek