Orvos mondja el, mit tehetsz a gyermekkori allergia ellen

Már óvodáskorban megjelenhet a pollenallergia, kínzó hónapokat okozva a gyerekeknek. A súlyos panaszokkal küzdők számára a hagyományos gyógyszeres kezelések mellett az immunterápia jelentheti a reményt az allergia ellen.

Már akkor allergiás voltam a parlagfűre, amikor ez az egész pollenallergia még nem volt ennyire benne a köztudatban. Kisiskolás voltam, és egy vidéki kisvárosban éltünk, ahonnan Pécsre utaztunk el allergiavizsgálatra. Ott aztán jól megszurkálták és telecsepegtették a karomat mindenféle mintákkal, míg végül kiderült, hogy allergiás vagyok a parlagfűre, a fekete ürömre, az útifüvekre, és már a fene se tudja, hogy még mire. Pedig nem burokban nőttem fel, sőt. Egyszerűen peches voltam, és azóta is bármilyen receptes vagy recept nélküli gyógyszert szedek, a szemviszketés és a szénanátha minden szeptembernek (pár éve már az augusztusnak is) a velejárója. 

Sajnos az allergiás megbetegedések évről évre egyre több embert érintenek, és ez nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is igaz. "Ennek az lehet az oka, hogy a civilizációs hatások miatt az immunrendszer működése áthangolódik" - mondja dr. Bauer Zita csecsemő- és gyermekgyógyász, pulmonológus, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosa, aki válaszolt a gyermekkori allergiával kapcsolatosan felmerült kérdéseinkre.

Mikor jelenhet meg az allergia gyerekeknél?

Az allergiás betegségek megjelenési formái életkoronként változnak. Aki csecsemőkorban ekcémás, kisdedkorban ételallergiássá válhat. Óvodáskorban asztma jelentkezhet, majd pollenallergia. Az allergiás, atópiás betegségek ezen időbeni változását atópiás menetelésnek hívják. Nem minden betegnél jelentkezik ebben a sorrendben, illetve van, akinél mind a 4 kórkép együtt fordul elő mint társbetegségek.

shutterstock 178423988
Shutterstock

A gyerekkori asztma gyakorisága 5 százalék körüli, a táplálékallergia a csecsemők 4-6 százalékánál mutatható ki, az allergiás nátha pedig a gyerekekre jellemző 8 százalékos arányról felnőttkorra 11 százalékra növekedik. Utóbbi a gyerekeknél általában 5 éves kor körül kezdődik, de napjainkban egyre gyakoribb, hogy még fiatalabb korban, akár 3 éves kor körül is megjelenhetnek a pollenallergia tünetei. Ha az egyik szülő allergiás, a gyermeknek 40-50%, ha mindkettő, akkor 70-80% esélye van rá, hogy maga is allergiássá váljon.

Miből ismerhetjük fel, hogy a gyerek allergiás, és nem pedig valamilyen vírusos fertőzése van?

A vírusfertőzés okozta nátha 7-10 nap alatt gyógyul, míg a szénanátha huzamosabb ideig tart. Az allergiás nátha tünete a tüsszögés, a vízszerű orrfolyás, az orrdugulás, az orrviszketés, a torokkaparás, és ehhez szemviszketés, szempír is társulhat. Elhúzódó nátha esetén azonban már gondolni kell allergiára.

A nyár végi természetközeli családi programokat könnyen megkeserítheti a parlagfű
A nyár végi természetközeli családi programokat könnyen megkeserítheti a parlagfűShutterstock

Milyen légúti allergiák jellemzőek a gyerekeknél?

Az allergia a szervezet kóros, fokozott válaszkészsége idegen anyagokra. A légúti allergiák esetén ezek az anyagok elsősorban a légutakon keresztül fejtik ki hatásukat. Egyik típusa az év során bizonyos időszakban, egy adott évszakban visszatérő, szezonális allergia (fapollenekre, füvekre, gyomnövényekre), ebben az esetben a pollennaptár segítségével gyanakodhatunk bizonyos növényekre. A másik típusa, ami egész évben folyamatosan jelen van, a perenniális forma, amiért a lakásban jelenlévő háziporatka, a háziállatok szőre, illetve a penészgomba lehet a felelős.

Gyakoriság szempontjából a pollenek vezetik a sort: a fák tavasszal, a füvek nyár elején, a gyomnövények (parlagfű, fekete üröm) pedig nyár végétől a fagyokig találhatóak a levegőben. Ezután a leggyakoribb a háziporatka, utána a penészgombák következnek, majd az állatszőr.

Hogyan vizsgálják gyerekeknél az allergiát?

Két év alatti gyermekeknél vérvizsgálattal, 2-3 év felett alkaron végzett bőrteszttel, úgynevezett Prick-teszttel. Ennek során az alkar hajlító oldalára cseppentünk allergénoldat-sorozatot, a bőrt pedig egy lándzsával picit megszúrjuk. A bejutott allergén hisztaminfelszabadulást okoz, ami bőrpírt és duzzanatot eredményez.

Prick teszt
Prick tesztShutterstock

Mik a kezelési lehetőségek?

Az allergiás betegségek hatékony ellenszere az allergének kerülése, általában azonban gyógyszeres kezelésre van szükség. A szénanáthás tünetekre antihisztamin-szirup vagy -tabletta, antiallergiás szemcsepp és orrspray javasolt.

Egyre több sikerről számolnak be az immunterápiás kezelésekkel kapcsolatban is. Középsúlyos, súlyos allergiában az allergénspecifikus immunterápia mint oki kezelés jön szóba, ez 5 éves kortól alkalmazható. Injekciós és nyelv alatti forma létezik, ez utóbbi az elterjedtebb. Ennél a nyelv alá kell adagolni a készítményt tabletta vagy csepp formájában, és a kezelést a beteg az otthonában végzi. Szezonális allergia esetében a pollenszezon előtt 2 hónappal kezdik el a terápiát, mely egészen a pollenszezon végéig tart. Az optimális kezelési időtartam 3 év, ezt követően évekig tünetmentesség várható, a hagyományos gyógyszeres kezelés csökkenthető, illetve elhagyható.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek