Ösztönösen tudjuk, hogyan kell megnyugtatni a síró babát

Olvasási idő kb. 2 perc

Amikor a baba sír, szinte ellenállhatatlan a késztetés, hogy felvegyük, és elkezdjünk vele sétálgatni. Általában ez be is válik, de vajon miért?

Az anyákat gyakran kínozza a kérdés: vajon jól csinálom a dolgomat? A síró kisbabával például ösztönösen felállunk, és elkezdünk vele mozogni, ringatjuk, amire a baba megnyugszik. Ez pedig nem véletlen, írja a Motherly. Kutatók ugyanis már igazolták, hogy ennek nagyon mélyre nyúló gyökerei vannak, és a jelenség nemcsak az embereknél, de az állatvilágban is megfigyelhető.

A hat hónaposnál fiatalabb kisbabák a sétáló anyjuk kezében megnyugszanak, abbahagyják a hadonászást és a sírást, valamint a szívverésük is lelassul, szemben azokkal a gyerekekkel, akiket az anyjuk ülve vesz kézbe, állapították meg egy még 2013-ban publikált vizsgálatban. A kutatók azt is megnézték, hogy milyen hatással van a síró kisegerekre az, amikor az anyjuk gyengéden a szájába veszi, és felemeli őket, és megállapították, hogy az eredmény ugyanaz: abbahagyták a kalimpálást, a sírást, és lassult a szívverésük. 

shutterstock 558109093
Shutterstock

A jelenség, hogy a kölyök hordozás közben lemerevedik, más állatoknál, például macskáknál, oroszlánoknál és patkányoknál is ismert, de ez volt az első alkalom, hogy a belső állapotokat kísérletekkel összehasonlítsák az emberével.

A felvétellel párosuló megnyugvás tehát sokkal mélyebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Nyugodtan hallgassunk hát az ösztöneinkre, mert sokszor nagyon jól megsúgják, hogy mit is kellene tennünk!

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek