Bullying: Mit tehet a szülő, ha zaklatják a gyerekét a suliban?

Az iskolai szekálás vagyis bullying, valamint az internetes zaklatás, azaz a cyberbullying olyan méreteket öltött szerte a világon, hogy nemcsak nem lehet elmenni mellette, de fontos minél többet beszélni is róla. Most öt, pszichológusok által meghatározott, tudományosan megalapozott módszert mutatunk, amelyekkel szülőként segíthetsz a gyerekednek megelőzni a bajt, vagy legyőzni a zaklatókat.

Százötvenmillió gyereknek, a 13-15 év közötti diákok felének volt már része iskolai erőszakban – derül ki az UNICEF legújabb, a tanévkezdés idején nyilvánosságra hozott jelentéséből. Magyarországon a kamasz diákok 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bántalmazták az elmúlt néhány hónapban az iskolában, 38 százalékuk pedig verekedett az elmúlt egy évben. A probléma tehát súlyos, így utánanéztünk, mit tehet a szülő, ha kiderül, hogy szekálják a gyerekét a suliban? 

Az „Egy mindennapos lecke: állítsuk meg az erőszakot az iskolákban” (An Everyday lesson: #ENDviolence in Schools) UNICEF-jelentés kimondja, hogy a tanintézményen belüli, diákok közötti agresszió része szinte minden gyermek életének, legyen szó szegény vagy gazdag országról.

A kiközösítés rossz
A kiközösítés rosszShutterstock

A jelentés szerint Magyarországon a diákok 51 százaléka válaszolta azt, hogy valamilyen módon részese volt az erőszaknak: vagy bántalmazták, vagy verekedett az elmúlt hónapokban. Svédországban a legjobb a helyzet (28 százalék), míg Litvániában a legrosszabb (66 százalék). A környező országok – Ausztria (51 százalék), Szlovákia (51 százalék), Románia (54 százalék) – adatai nem sokban térnek el a magyartól, egyedül Horvátország emelkedik ki a mezőnyből 41 százalékos eredménnyel.

Összességében elmondható, hogy a legjobban a skandináv országok szerepeltek. Az Egyesült Királyság 34 százalékos eredménye jónak mondható, Németországban 42 százalék volt az igenek aránya, Olaszországban 37, Oroszországban pedig 53.

Mit tehet a szülő, ha a gyerekét zaklatják az iskolában?

A számok jól mutatják a probléma súlyát, ezért minden szülőnek fel kell készülnie arra, hogy kezelje a helyzetet, ha zaklatják a gyerekét az iskolában. Az amerikai Northern Illinois Egyetem pszichológiaprofesszorai hosszasan tanulmányozták az iskolai zaklatás kialakulását, és hatékony megelőző stratégiát dolgoztak ki, amelyet a Psychology Today össze is foglalt. Arra is van működő módszerük, hogy mit lehet tenni akkor, ha már megvan a baj.

Az öt legfontosabb, tudományosan megalapozott lépés a következő:

1. Beszélgess a gyerekkel a baráti kapcsolatairól és a zaklatásról!

Nem lehet eleget ismételni, hogy nagyon fontos a nyílt kommunikáció, mert enélkül nem fogod megtudni, hogy a gyereket bántják-e a suliban, vagy ő látott-e olyat, hogy valakit bántanak. Persze lehet, hogy az első reakció a „hagyjál már, anya/apa” lesz, de muszáj kitartóan próbálkozni. Az iskolai zaklatás témakörében készült felmérések arra a következtetésre jutottak ugyanis, hogy a bántalmazáson átesett gyerekek többsége nem szól a felnőtteknek, inkább eltitkolja azt. Ha azonban egy támogató szülői háttérrel rendelkeznek, és a szüleik is mernek beszélni a témáról, akkor a gyerekek meg fognak nyílni, elmesélik, mi és hogyan történt.

Legyél megértő és támogató szülő!
Legyél megértő és támogató szülő!Shutterstock

Mindeközben az az alap, hogy figyeld a gyerekedet, vedd észre az árulkodó jeleket, például, ha a korábban jó étvágyú gyereked egyszer csak elkezd nem enni, megváltoznak az alvási szokásai, kerülni kezdi az iskolai tevékenységeket, esetleg gyakran lesz beteg.

Fontos, hogy egyértelmű kérdéseket tegyél fel neki, például ilyeneket:

  • Mi volt ma a jó/rossz a suliban?
  • Láttál már verekedést a suliban?
  • Megbántott valaki a suliban?

2. Mi a különbség a gyermeki vita és a szekálás között?

Világosan el kell magyarázni, hogy mi a különbség aközött, ha csak simán összeveszik a barátjával, és mi az, ami már zaklatásnak minősül. Mondd el neki, hogy az iskolai szekálás:

  • többször ismétlődik
  • olyan csinálja, aki visszaél a hatalmával: fizikailag nagyobb, idősebb, népszerűbb, okosabb, mint a bántalmazott gyerek,
  • megfélemlítés céljából történik.

Ha nyíltan beszélgettek erről otthon, akkor abban is segítesz a gyerekednek, hogy eldöntse, csak egy egészséges konfliktusról van-e szó, vagy valóban megfélemlítés alatt áll. Ha szülőként tudjuk a „bullying” pontos meghatározását, akkor könnyebben el tudjuk dönteni, hogy a gyerekek közötti vita meddig normális, mikor lépi át azt a határt, amikor már beavatkozásra van szükség.

3. Figyeld az online aktivitását!

Már több cikkünkben is felhívtuk a figyelmet arra, hogy szülőként egyszerűen nem tehetjük meg, hogy csakúgy, digitális bébiszitterként tekintsünk a tabletekre, laptopokra, okostelefonokra. Ahhoz, hogy megvédjük a gyereket az egyre nagyobb mértéket öltő internetes zaklatástól, fontos, hogy rajta tartsuk a szemünket az online aktivitásán.

Figyeld a gyerek online aktivitását!
Figyeld a gyerek online aktivitását!Shutterstock

Ehhez egyrészt időbeli korlátot érdemes szabni, másrészt fontos megnézni, hogy miket követ, milyen csoportoknak tagja a közösségi oldalakon, harmadrészt tölts le szűrőprogramokat, illetve állíts be szülői felügyeletet az eszközeiteken, így azt is tudod majd követni, hogy milyen appokat akar letölteni a gyereked.

Plusz egy lakberendezési apróság: a családi számítógépet érdemes valamilyen központi helyre tenni, például a nappaliba vagy a konyhába, de lehetőleg jó messze a gyerek ágyától. És semmiképp nem ajánlatos, hogy telefonnal a kezében aludjon el.

4. Szegény Pistike!

Ha arrafelé tereled a gyerekedet, hogy legyen tekintettel mások érzéseire, azzal csökkentheted az esélyét, hogy részt vegyen a szekálásban, és valószínűbb, hogy ő sem lesz áldozat, az empátia ugyanis a normálisan működő társas kapcsolatok fontos készsége.

Ezért érdemes arról is beszélgetni a gyerekkel, hogy ő mit tenne másnak a helyében. Például ha elmeséli, hogy valakit szekálnak a suliban, akkor beszéljétek át, hogy vajon mit érezhet az áldozat. A másik fontos eleme az empátia kialakításának, ha te magad is megértően viselkedsz. Például, ha láttok, hallotok valami ilyesmit a tévében, mondd el, hogy mennyire együtt érzel a gyengébbel, vagy azzal, akit valami rossz ért.

5. Kezeld jól!

Hallgasd meg és támogasd a gyerekedet, ha szekálás áldozata lett. Aztán segíts neki megoldani a problémát, építsetek ki együtt egy stratégiát a zaklatás ellen.

Fontos, hogy:

  • Dokumentáljátok a zaklató viselkedést, amit a gyerek átél, ha ez az iskolában történik, vedd fel a kapcsolatot a tanárokkal, igazgatóval
  • Maradj nyugodt, koncentrálj a gyerek védelmére és a probléma megoldására
  • Biztosítsd az érzelmi hátteret. Mondd el a gyerekednek, hogy senki nem érdemel bántást, te pedig vigyázol rá. Mutass példát, légy empatikus!
  • Segíts a gyerekednek megtanulni, hogyan viselkedjen, ha piszkálják. Játsszátok el otthon a jelenetet, hogy te is jobban beleérezd magad a helyébe, és hogy ő is be tudja gyakorolni, mi a helyes viselkedés ilyenkor
  • Biztosítsd a gyereknek a megfelelő szakember segítségét, vidd el egy pszichológushoz, aki szakszerű segítséget tud nyújtani. 

Az UNICEF jelentéséből jól látszik, hogy az iskolai bántalmazás és zaklatás sokkal nagyobb gond, mint hogy egyik napról a másikra eltűnjön, de a támogató szülői háttér sokat tud javítani a helyzeten.

Oszd meg másokkal is!
Mustra