A 10 legfontosabb szempont a karrier-család egyensúly fenntartásához

Aki a munkájában ambiciózus, jó eséllyel a gyereknevelésben is az lesz, erre érdemes felkészülni. Bár egy újszülöttel mások lesznek a prioritások, ahogy önállósodik a gyerek, úgy jut egyre több idő a karrierépítésre.

Sok nő van, aki úgy érzi, hogy számára a gyereknevelés nem elég, mert nem abban teljesedik ki, hogy gondoskodik a családjáról, hanem szeretne továbbra is a szakmájában érvényesülni, esetleg új területeken kipróbálni magát. Nem egyszerű dolog, hiszen azzal, hogy megszületik a baba, lesz egy új munkája, ami egy életre szól. De nem lehetetlen családanyaként karriert építeni. Hana Schank és Elizabeth Wallace, a Motherly szerzői egykori egyetemi csoporttársaik kikérdezésével állították össze az alábbi listát, hogy miket érdemes szem előtt tartani egy olyan nőnek, aki gyerek mellett szeretne karriert.

#1 Találj olyan partnert, aki szívesen segít a gyerekek körül

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatójának tanácsát mindenképp érdemes megfogadni: a legfontosabb döntés a karrieredben, hogy kihez mész hozzá feleségül. Azok a nők, akiknek a házastársa ugyanolyan fontosnak vagy fontosabbnak tartotta a karrierjét, sikeresebbek lettek. Nem véletlenül választottak maguknak ilyen partnert, hanem tudatosan. És ez azt jelenti, hogy amikor a szülői teendőkről van szó, akkor azok nem esnek automatikusan az ő nyakukba, hanem megosztják a feladatokat.

#2 Beszéljetek a munkamegosztásról

Magától nem fog megtörténni. Azok, akik ezt megbeszélték, rendszeresen egyeztettek róla, és szóvá tették, ha túl nagy volt a teher, amit a munkájuk vagy egészségük már kezdett megsínyleni, sokkal kiegyenlítettebb háztartásban éltek, és volt idejük a szakmai előremenetelükkel foglalkozni. Viszont azok, akik féltek ezt szóba hozni, általában egyedül intézték a gyerekek és a háztartás körüli tennivalókat.

shutterstock 212282212
Shutterstock

#3 Ne te csinálj mindent!

Találd meg azokat a pontokat, amiket nem muszáj neked csinálni, és add ki másnak a feladatot! Ha megengedheted magadnak, akkor ne főzz minden nap, hanem rendelj ebédet , vagy szerezz egy takarítónőt, aki néha rendbe szedi a lakást. Vagy ha olyan feladatról van szó, akkor egyszerűen engedd el, például ne vegyél cserepes virágokat a lakásba, ha nincs időd velük foglalkozni.

#4 Lesz, amit nem tudsz másra bízni

Lehetnek olyan kisebb-nagyobb dolgok, amiket nem úszol meg. Nemcsak azért, mert nem tudod, hanem mert valójában nem is akarod. Ilyen lehet például a körömvágás vagy a nyári tábor kiválasztása. Szedd össze, hogy mik ezek, fogadd el, és a többi feladatot add ki másnak.

#5 Ahogy a gyerek nő, úgy változhatnak meg a dolgok

Első osztályban még valószínűleg az osztályteremig kíséred a gyereked, aztán később ez már nem lesz olyan fontos, helyette bejöhetnek más közös programok, például szurkolás az úszóversenyen vagy más sportban, amit űz. Készülj fel a változásra, és tervezz újra, amikor szükséges.

#6 Ha a munkában ambiciózus vagy, akkor a gyereknevelésben is

Állandó versengésben lesz a kettő, mert szeretnéd mindenhol a legjobbat nyújtani. Lehet, hogy most többet foglalkozol a gyerekeiddel, mert még kicsik, de ha már önállóbbak lesznek, több energiád jut a munkára. Rajtad múlik, hogyan osztod be az idődet!

#7 Lehet, hogy az iskola többet kér tőled, mint amit el tudsz vállalni

Elképzelhető, hogy az iskola több önkéntes dologba be szeretne vonni, mint amit te a család és a munka mellett be tudsz vállalni. Döntsd el, mi a fontos, és ne legyen lelkifurdalásod azért, mert csak annyi fér bele.

#8 Az ambíció nem állandó

Könnyen lehet, hogy a munkával kapcsolatos ambíciód alábbhagy, miközben egy kisbabát nevelsz, ez teljesen természetes. Ne aggódj emiatt, később jó eséllyel vissza fog térni.

#9 A gyerekek mindent megváltoztathatnak, de az is lehet, hogy nem

A legtöbb nőnél a gyerekvállalást követően megváltoztak a prioritások. Úgy érezték, hogy mindig elérhetőnek kell lenniük a gyerekük számára, vagyis nem tudtak ugyanakkora energiát beletenni a munkába. De voltak olyanok is, akiknél nem változott semmi, ezt előre nem mindig lehetett megjósolni. Úgyhogy készülj fel, még bármi megtörténhet. 

#10 A gyermekorvosi vizit az anyák dolga

A válaszadó nők ambíciótól függetlenül, egyhangúlag azt mondták, hogy ők viszik a gyereket az orvoshoz. Mindig.

Oszd meg másokkal is!
Mustra