Ha nem szereted magad, a gyereked sem fogja tudni szeretni magát

Az önostorozó szülők kifakadásai a gyerekek sajt magukról kialakított véleményére és étkezési szokásaira is negatív hatással vannak egy kutatás szerint.

A kutatók szerint az is étkezési zavarokhoz és testképzavarhoz vezethet, ha nem céltábla ugyan egy gyerek, de gyakran fültanúja a szülők saját magukra vonatkozó negatív megjegyzéseinek. Szerintük egyértelmű a helyzet: minél többet gyalázzák magukat a szülők a testalkatuk és a kövérségük miatt, annál problémásabb lesz a gyerekek saját magukról alkotott képe.

Kívülről látják magukat

A nemrég megjelent tanulmányról beszámoló Psychology Today szerint a kövérségük miatt magukat ócsárló szülők gyerekei hajlamosak lesznek a környezetük és mások véleménye alapján meghatározni, mi számít megfelelőnek, ha a saját testalkatukról és étrendjükről van szó. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy magukra és a szervezetük megfelelő működésére koncentrálnának, ők is tárgyként kezdenek tekinteni magukra.

Nézd meg az anyját!
Nézd meg az anyját!Shutterstock

A média által propagált szépségideálok és mások véleményének előnyben részesítése rossz hatással van tehát a gyerekek önbecsülésére, akik ennek következtében egyre kevesebb figyelmet fordítanak arra, megfelelően funkcionál-e a szervezetük.

Még egy ok, hogy ne szidd magad

Ha tehát problémáid vannak a külsőddel, érdemes inkább egy pszichológusnak panaszkodni, a gyerekek ugyanis úgy tűnik, ezeket a sokszor teljesen automatikusan kiszivárgó negatív megjegyzéseket is elkapják, és szemlátomást a magukévá is teszik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra