Kemény igazságok a szobatisztaságról

Felejtsd el a magányos perceket a vécén, és szokd meg a gondolatot, hogy lesznek balesetek! Helyette fókuszálj a végső célra, hogy hamarosan már nem kell tonnaszám hazacipelned a pelenkát.

A pelenkáról való leszokás nem egyszerű dolog, főleg, ha sürgeted a gyereket. Könnyen becsúszhat egy pisi a kanapéra vagy egy kaki a szőnyegre, és imádkozz, hogy ne legyen hasmenése! Mondhat bárki bármit, csodák nincsenek, úgyhogy jó, ha előre felkészülsz, hogy mire számíthatsz. 

Erre is meg kell érni

Az első és legfontosabb, hogy hiába erőlködsz, ha a gyerek még nem áll készen- írja a Fatherly. Lehet, hogy már eleged van a pelenkázásból (az áráról nem is beszélve!), lehet, hogy egy hónap múlva kezdi az ovit, de ha ő még nem érett meg a szobatisztaságra, akkor hiába minden próbálkozás.

Miből veszed ezt észre, hogy itt az idő? Például utánad megy a vécére, ha pedig kakil, akkor elbújik. Az viszonylag ritkán fordul elő, hogy szól, hogy vécére kell mennie.

Azzal is számolni kell, hogy a gyerek megijed ettől az egésztől, és inkább nem kakil, csak ne kelljen a vécére ülnie. Ettől persze a szülő is frusztrált lesz, a gyerek pedig még rosszabbul érzi magát. Szóval jobb nem siettetni a dolgokat.

A szőnyeget érdemes feltekerni az első időkben, hogy könnyebb legyen takarítani a balesetek után
A szőnyeget érdemes feltekerni az első időkben, hogy könnyebb legyen takarítani a balesetek utánShutterstock

Megfigyelés útján tanulnak

A gyerekek úgy tanulják meg, hogyan kell használni a vécét, hogy megnéznek téged. Privát zféra ide vagy oda, ez van. Anyaként kénytelen vagy a gyerek társaságában elvégezni a dolgod. Vagy te viszed be magaddal, mert nem akarod szem elől téveszteni, vagy ő megy utánad. Ha érdeklődik, az jó jel.

Ha mégis ragaszkodsz a zárt ajtóhoz, és a gyerek sosem látja, hogy mi történik a vécén, akkor lehet, hogy gyanús lesz számára a hely, és ezzel elbizonytalanítod. A legjobb, ha azt látja, hogy ez a világ legtermészetesebb dolga, és az is, hogy utána lehúzzuk a vécét.

Lesznek balesetek

Elkerülhetetlen. Lehet, hogy nem ér oda időben. Lehet, hogy annyira belemerül a játékba, hogy megfeledkezik magáról. Vagy épp alvás közben bepisil (bár az már egy másik szint, ha már éjszakára sincs rajta pelenka). Ez előfordul, és jobb, ha hozzászoksz.

A visszaesés normális

Lehet, hogy azt hiszed, már túl vagytok rajta, erre újra előfordul egy bepisilés. Nem kell rögtön betegségre gondolni, ez teljesen normális. A legfontosabb, hogy ilyenkor ne ijedj meg, hanem maradj nyugodt. Azzal csak ártasz, ha pánikolsz.

A kitörlés egy újabb lépcsőfok

Lehet, hogy már szobatiszta, de 2-3 évesen még kicsi ahhoz, hogy ügyesen használja a vécépapírt. Különösen, amikor a fenekét kell megtörölnie. Szóval pelenkázni már nem kell, de törölgetni igen. Amikor elkezdi tanulni, akkor érdemes ellenőrizni a sikerességet, de még így is számíthatsz rá, hogy foltos alsóneműket kell majd mosnod.

Oszd meg másokkal is!
Mustra