Megakadályozhatja a stressz, hogy teherbe ess?

A teherbeeséssel kapcsolatos városi legendákat boncolgató szakorvosok és pszichológusok szerint hajlamosak vagyunk túlbecsülni a stressz és a nők általános egészségügyi állapotának jelentőségét.

A termékenységgel kapcsolatos, megalapozottnak korántsem nevezhető feltevéseket a Today vette sorra.

Engedd el magad!

Dr. Marie Manke szerint a stressz szerepe korántsem olyan egyértelmű, mint ahogy azt sokan gondolják:

A stressz szerepéről igazából elég keveset tudunk. Nincs rá bizonyíték, hogy csökkenti a teherbeesés esélyét.

Egy bostoni pszichológus szerint a termékenységi problémák 85 százaléka fizikai eredetű.

Könnyen lehet, hogy hiába jógázol

Van ugyan néhány olyan tényező a specialisták szerint, ami hátráltathatja a dolgot, a makulátlan, egészséges életmód szerepét azonban ebben az esetben is gyakran túlbecsülik a nők. Az elhízás és a dohányzás tényleg csökkenti például a teherbeesés esélyét, Dr. Demar szerint azonban rengeteg olyan nő is felkeresi, aki egészségesen táplálkozik és sokat edz, mégsem képes megtermékenyülni.

A születés pillanatától kezdve folyamatosan csökken a petesejtek száma, ezen pedig a rengeteg edzés sem képes változtatni

- mondta el Dr. Menke.

shutterstock 316885421
Shutterstock

A 35-ös határ

Egy másik specialista, Dr. Paulette Brown szerint a 35 éves nők természetesen nem kezdenek el azonnal terméketlenebbé válni. Egy kicsivel később, 37 és 38 között valóban elkezdenek romlani a nők esélyei, ez is csak egy durva becslés ugyanakkor, az ugyanis már egyénfüggő, milyen mértékben érint valakit a folyamat.

A celebeknek 50 körül is sikerül

Menke szerint a 40-es éveik végén vagy az 50-es éveik elején járó nők estében azért elég ritka, hogy maguktól teherbe essenek. A celebek sikertörténeteit emlegető klienseinek ezért mindig elmondja a szakorvos, hogy nem szégyen donort vagy lefagyasztott petesejteket használni, természetes úton azonban ilyenkor elég nehéz már teherbe esni.

Mindig a nő a hibás?

A meddőség oka az esetek nagyjából harmadában ismeretlen marad. A diagnosztizálható problémákat ugyanakkor az esetek harmadában a férfiakat érintő rendellenességek okozzák. Dr. Browne szerint, a szükségesnél alacsonyabb spermaszám, a merevedési zavarok, vagy a rossz irányba igyekvő hímivarsejtek is gyakran okoznak gondokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra