5 tipp, hogyan egyensúlyozz a karrier és a család között

Nincs könnyű dolga annak, aki egyszerre szeretne jó anya és sikeres dolgozó nő lenni. Egy amerikai cégvezető pontokba szedte, neki hogyan sikerül összehangolnia a magánéletét a karrierjével.

Egyedülálló céget hozott létre Kate Torgersen amerikai vállalkozónő, akinek elege lett abból, hogy választania kellene a szoptatás és a karrierje között. Ezért megalkotta a mára rendkívül sikeres Milk Storkot, mely azzal foglalkozik, hogy a sokat utazó, dolgozó anyák lefejt tejét biztonságosan hazajuttassa a kisbabájuknak.

Torgersen 2014-ben indította el a vállalkozását, amikor az ikrei 8 hónaposak voltak, és a legnagyobb gyermeke sem volt még 3 éves. Eközben pedig teljes munkaidőben kommunikációs szakemberként dolgozott. Az Egyesült Államokban az anyák kénytelenek sokkal hamarabb munkába állni, mint Magyarországon, ugyanis csak 12 hét fizetetlen szabadságot kapnak. Ezen felül államonként lehetnek még további kedvezmények.

Az Egyesült Államokban sok nő kénytelen fejni, ha anyatejjel szeretné táplálni a gyermekét
Az Egyesült Államokban sok nő kénytelen fejni, ha anyatejjel szeretné táplálni a gyermekétShutterstock

Torgersen számára az anyaság volt a kapu, hogy megtalálja céljait a munkájában. “Nagyon nehéz volt a visszatérés a munkába gyerekszülés után - fizikailag, érzelmileg és logisztikailag is. Sosem gondoltam volna, hogy ez lesz az az idő, amikor rájövök dolgokra. De visszanézve, az anyává válás annyira monumentális és sorsfordító élmény volt, hogy új és váratlan utakat nyitott az életemben” - mondta a Forbesnak.

Amikor az ikrei 8 hónaposak lettek, egy négynapos munkaútra kellett mennie. Nem akarta feladni a szoptatást, de a munkáját sem szerette volna kockára tenni. Így végül előre lefejt több mint 7 liter anyatejet. Az utazás alatt nagyjából ugyanekkora mennyiséget gyűjtött össze, amit a szállodai hűtőben tárolt, hogy aztán jéggel hűtve hazavigye. Ezek után jött az ötlet, hogy megoldást találjon a problémára.

Torgersen szerint a munka és a magánélet egyensúlya csak mítosz, és sosem teljesen szétválasztható, de ettől még lehetsz minden területen boldog és sikeres. Bevált praktikáit a Forbes hasábjain osztotta meg.

#1 Hétvégén nincs munka

A hétvégék nem arra valók, hogy a munkában behozd a lemaradást. Válassz ki egy napot a hétvégéből, amikor tényleg egyáltalán nem foglalkozol munkával. Nem nézed meg a leveleidet, nem telefonálsz munkaügyben, és nem nyitod ki a laptopod.

#2 Ne levelezz éjszaka!

Saját magad és mindenki más érdekében, ne küldözgess e-maileket késő éjjel! Nagyon kevés olyan dolog van, ami ne várhatna másnap reggelig. Persze, vannak kivételek, de azért a többség munkája nem ilyen. Az okostelefonok miatt olyan nehéz megtalálni az egyensúlyt a munka és a család között. Meg a gyerekek betegségei miatt.

Éjszaka már ne bombázd levelekkel a kollégáidat!
Éjszaka már ne bombázd levelekkel a kollégáidat!Shutterstock

#3 Legalább 3 dolgot intézz el a munkádban naponta!

Torgersen reggel 9-kor szokta elkezdeni a munkát, és sokszor úgy érzi, hogy a váltás olyan, mint az egyik káoszból átugrani a másikba. Ezért minden reggel 9 órakor vesz egy mély levegőt, megissza a kávéját, és leír három olyan fontos dolgot, amit aznap mindenképpen szeretne megcsinálni. Persze, közben egy csomó minden más is történni fog, de azzal, hogy leírja ezt a 3 dolgot, elkötelezi magát, hogy feltétlenül elintézze azokat.

#4 Legyél a gyerekeid edzője!

Ha korábban sportoltál, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért jelentkezz, hogy edzeni fogod a gyereked és a barátait. Így megmutathatod nekik, hogy milyen fontos a kitartás, a határozottság, a gyakorlás, a kemény munka és az is, hogy közben jól érezzük magunkat. Még az is lehet, hogy te magad is sikeresebb leszel ettől a munkádban.

#5 Vond be a gyerekeket a házimunkába!

Minél kisebb korban hozzászoktatod őket a házimunkához, annál könnyebb dolgod lesz. A gyerekek szeretnek minket utánozni, és ha kihívás is van a feladatban, akkor különösen élvezni fogják. Négyévesen például már képesek megtölteni és bekapcsolni a mosógépet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra