Grillköret változatosan, babaverzióban is: szedres céklasaláta

A receptet az Édes pofa gasztrobloggere, Dénes Dóra hozta el nekünk.

A minap angusz marhát grilleztünk. Azon ritka alkalmakkor, amikor egy ilyen klasszis turnézik a faszénen, egy illedelmes köretnek más dolga se lenne, csak meghúzni magát a tányér szélén és vigyázni, nehogy elrontsa a produkciót. De ez valójában nem kevés: kiemelni egy ilyen szép szál alapanyag ízét, pláne mai egoista világunkban vállani azt a másodhegedűsi pozíciót tiszteletreméltó. Felnézek a köretekre, pláne a zöldségköretekre.

A gyerekeim nem szeretik a nyers salátákat, legfeljebb külön-külön a paprikát, paradicsomot, sárgarépát, szárzellert. Ha mégis keverékkel próbálkozunk, úgy működhet, ha gyümölcsökkel dobjuk fel spontán, vagy bejáratott módon. Ebből adódnak az állandó törekvéseim a zöldségek és gyümölcsök kombinálására. A leveles saláták eperrel, sárgadinnyével, vagy sárgabarackkal, bébispenót és édeskömény naranccsal, gránátalmával, a káposzta almával, cékla fügével, málnával, áfonyával, szilvával, gránátalmával, a lencse mandarinnal, naranccsal, görögdinnye sült lilahagymával, mentával, sárgarápa sárgabaracckal és magokkal, bab sárgabarackkal, és alma meg ribizli jóformán mindennel. Minden hasonló kombót egy kevés random kecskesajt még jobban el tud adni.

Gyümölcsös salátákhoz jó ötleteket találtok például a Két cica konyháján, Kaldeneker oldalán, az iráni ihletésű Gránátalma és borbolya blogon, a Babramegy blogon, vagy tartalmas, offline formátumban a 12 Hónap című zöldköret gyűjteményben.

szeder salata03 fin
Édes pofa

A gyümölccsel turbózott salátákat amúgy az Isten is grillköretnek teremtette. Ez a lilakáposztás, céklás, szedres keverék húsok, grillkolbászok mellé nagyon finom, és még azt is tudja, hogy savasságával, C-vitamin tartalmával segíti felszívódni a céklában, és húsokban található vasat. A szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy kombináljunk-e zöldségeket gyümölcsökkel, mert eltérő az emésztésük módja és ideje. Az egyik tábor szerint a gyümölcsöket magukban fogyasszuk két étkezés között, a másik szerint a szervezet jól elbánik egyszerre a vegyes táplálékkal.

A szeder miatt ez a saláta másfél éves kortól ajánlható, de ha baba is van a családban, akkor könnyen el lehet készíteni a babaváltozatát. Például úgy, hogy amíg a cékla sül, egy fél lilahagymán megpárolunk egy kis lilakáposztát, és kihagyva a balzsamecetet és gránátalmaszirupot csak citrommal ízesítjük Mehet is hozzá pár kocka cékla, nyers vagy sült alma, és opcionálisan egy kis mazsola. A 8. hónaptól kínálhatjuk.

A nagyobb gyerekeknek és a családnak szóló receptet és az elkészítés módját az Édes pofa blogon találod!

Oszd meg másokkal is!
Mustra