Homokos strandok a horvát tengerparton: mutatjuk az 5 legjobbat!

A horvát tengerpart autópályán akár már 5 óra alatt elérhető Budapestről, így évről évre rengetegen döntenek úgy, hogy ide tervezik a családi nyaralást. Bemutatjuk az öt legjobb homokos strandot az Adrián, ahol biztos, hogy a legkisebbek is jól érzik magukat.

Bár Horvátországban a strandok többsége apró kavicsos, azért néhol találhatunk homokos partokat, melyek ideális választásnak bizonyulnak a kisgyerekes családoknak. Ezek egy része természetes homok, de egyre több helyen töltik fel nyárra az amúgy kavicsos partszakaszokat homokkal, hogy komfortosabb legyen. 

Homokos strand a városban – Crikvenica

A crikvenicai riviéra mindössze 500 kilométerre van Budapesttől, így jó esetben akár már 5 óra alatt lent lehetünk a tengerparton. A több településből összeolvadt, összesen 28 kilométer hosszú partszakaszon többféle strand közül is választhatunk, vannak ingyenes és fizetős, nyüzsgőbb és nyugodtabb partszakaszok, sőt még kutyás strand is van. 

Crikvenica
CrikvenicaFotó: Shutterstock

Crikvenica homokos városi strandja a fizetős kategóriába tartozik, és a település központja mellett terül el. A strandon reggel 8 és délután 5 között kell belépőt fizetni, cserébe a mosdó és a zuhanyzó használata ingyenes (a szabadstrandokon ezek gyakran 2 kunába kerülnek). Van strandröplabdapálya, vízisí, vízi ejtőernyő és vízibicikli is, a gyerekeket pedig hajós játszótér várja. Lehet bérelni napozóágyat és napernyőt, ezek darabja 20-30 kuna körül van naponta. 

Lassan mélyülő víz kicsiknek – Medulin

Az Isztriai-félsziget csücskében, Pulától nem messze, Budapesttől 620 kilométerre található Medulin népszerű homokos strandja a Bijeca. Nagyon lassan mélyül, így már az egészen pici gyerekek is szabadon ismerkedhetnek a sós vízzel, a nagyobbaknak pedig számos vízi szórakozási lehetőség kínálkozik. 

Medulin
MedulinFotó: Shutterstock

A strand fölött az egyik oldalon kemping, a másik oldalon pedig apartmanházak, éttermek vannak, így ha megéhezünk, bőven van miből válogatni. A kemping felőli oldalon egy vidámpark is található, ahol számos – fizetős – játék várja a gyerekeket.

Paradicsomi öböl – Lopar

A Rab-szigeten, Budapesttől 570 kilométerre található Lopar hosszú, homokos, lassan mélyülő strandja rendkívül közkedvelt a kisgyerekesek körében, de ha valaki a nyugalmat keresi, akkor számos kisebb öböl közül választhat. A leghíresebb, Rajska plaza, magyarul Paradicsomi strand 1,5 kilométer hosszú. 

Lopar
LoparFotó: Shutterstock

Lassan mélyülő vize hamar felmelegszik, így gyerekekkel tökéletes választás, ugyanakkor, ha mi úszni szeretnénk, akkor készüljünk fel, hogy ehhez sétálnunk kell. A nyaralókat játszótér, számos vizes szórakozási lehetőség és csúszdák várják, továbbá itt is van lehetőség napozóágy és napernyő bérlésére.

A legnépszerűbb homokos part – Omis

A Budapesttől 767 kilométerre, Omis központjában lévő 700 méteres homokos partszakasz Dalmácia egyik legnépszerűbb strandja. Nemcsak gyerekeknek ideális, de van windsurf, vízisí, jet-ski, rengeteg bár, és természetesen itt is bérelhető napozófelszerelés.

Omis
OmisFotó: Shutterstock

A déli fekvésű strandon sok természetes árnyék van. Nyugatról egy hosszú móló védi, és a sekély víz már elő- és utószezonban is gyorsan felmelegszik. A mélyebb szakaszért néhol több száz métert kell befelé sétálni, ahol viszont gazdag élővilágban gyönyörködhetnek a búvárkodók.

Karibi hangulat az Adrián – Saharun (Sakarun)

A Budapesttől 627 kilométerre fekvő Zadar környékének egyik legszebb strandja a Dugi Otokon, azaz a hosszú szigeten található. Fehér homokjával és azúrkék vizével igazi karibi hangulata van, csak pálmafák helyett fenyők szegélyezik a partot. A part itt is lassan mélyül, így a gyerekek bátran pancsolhatnak a sekély vízben. 

Saharun (Sakarun)
Saharun (Sakarun)Fotó: Shutterstock

A strand a közeli településekről autóval, busszal vagy kisvonattal közelíthető meg, de ha Zadarban nyaralunk, akkor szervezett hajóutakkal is meglátogatható. Mivel nem egy településhez kapcsolódik, ezért kicsit korlátozottabbak a lehetőségek, de két büfé is van, és napernyőt és ágyat is lehet bérelni.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.