Egyre később lesznek szobatiszták a gyerekek. De miért?

Az elfoglalt brit szülők nem érnek rá szobatisztaságra nevelni a gyereküket, akik így még az iskolában is küzdenek a vécéhasználattal. Sokan rendesen beszélni sem tudnak, amikor 4 évesen elkezdik az iskolát.

A dolgozó szülők elfoglalt élete miatt kevés idő jut arra, hogy alapdolgokat megtanítsanak a gyereküknek, így pedig egyre későbbre tolódik a szobatisztaság kialakulása, hívta fel rá a figyelmet a brit tanfelügyelet (Office for Standards in Education, Ofsted). Az Egyesült Királyságban a probléma olyan súlyos, hogy sok gyerek még az iskolába lépéskor sem szobatiszta. Egy friss felmérés szerint a brit kisiskolásokat tanító pedagógusok ötöde hetente akár 30 percet is eltölt azzal, hogy a nem szobatiszta gyerekek után takarít a mosdóban. Ez pedig egy tanévben összesen több mint egy millió elvesztegetett tanórát jelent.

Amanda Spielman, az Ofsted vezetője szerint a jelenséget az okozza, hogy a szülők hétközben a munka mellett nem érnek rá ezzel foglalkozni, a hétvége pedig kevés a vécére szoktatáshoz, írja az Independent. Spielman ezért egy beszédben hívta fel a bölcsődei vezetők figyelmét arra, hogy a jövőben sokkal jobban figyeljenek oda a szobatisztaságra, és próbáljanak meg együttműködni a szülőkkel. A hivatalvezető szerint nemcsak a szobatisztasággal, de a beszédkészséggel is sok probléma van a felkészítő osztályba járó négyéveseknél, ami annak a jele, hogy a szülők nem foglalkoznak eleget a gyerekükkel.

Szobatisztaság
Shutterstock

Az Egyesült Királyságban a szülési szabadság csak egy év, így a gyerek még javában pelenkás, amikor a szülőnek vissza kell mennie dolgozni. 3 éves kor alatt nincsen ingyenes nevelési intézmény, a gyerek elhelyezéséért mindenképp fizetni kell. 3 éves kor után van ingyenes iskolaelőkészítő, az iskolát pedig már 4 évesen elkezdhetik a gyerekek, ezt pre-school-nak hívják, és inkább hasonlít az általunk ismert óvodára. A tankötelezettség 5 éves kortól kezdődik.

Magyarországon korábban csak akkor mehetett óvodába a gyerek, ha már szobatiszta volt. A kötelező óvodába járás bevezetésével ez hivatalosan már nincs így, ugyanakkor az óvodák általában nincsenek felkészülve a pelenkázásra. Ezért az óvodák inkább később veszik be a gyereket, amikor már tudja használni a vécét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra