Szabadult a börtönből, most már kettesben lehet gyermekével

Naponta hét fiatal kerül ki az állami gondoskodásból, felkészületlenül, háttér nélkül, ezért sokszor bajba kerülnek. Ez történt Erikával is, aki a börtönben szülte meg kislányát. Azóta már kiszabadult, albérletben él a gyermekével, és azt is elmondja, mi a legnagyobb vágya.

Erika még nincs 30 éves, de már háromszor majdnem kisiklott az élete. Amikor kiemelték vér szerinti családjából, amikor várandósan börtönbe került, és amikor tőle is elvették a kisbabáját. Anyák napján már megírtuk, hogy az SOS Gyermekfalvak most induló kampányával az állami gondoskodásból kikerülő fiatalok helyzetére hívja fel a figyelmet.

Naponta 7 fiatal kerül ki az állami gondoskodásból, gyakran felkészületlenül, szülői támogatás és megfelelő háttér nélkül kell, hogy boldoguljanak.

Erika is hamar bajba keveredett megfelelő védőháló nélkül. Várandós volt, amikor börtönbe került, ott szülte meg kislányát, akit egyéves koráig nevelhetett a börtönben, majd átmentileg az SOS Gyermekfalvak egyik nevelőszülője gondoskodott róla. Erika ma már szabadon nevelheti a gyermekét. Az SOS Gyermekfalvak utána járt, hogy alakult az életük.

Az SOS Gyermekfalvak most induló két éves projektjében a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok helyzetére hívja fel a figyelmet és arra, hogy esetükben mennyire fontos az önálló életre való felkészítés. Az Európai Bizottság finanszírozásával, 6 ország együttműködésében megvalósuló program célja a gyermekvédelmi szakemberek képzése, hogy megfelelő szemlélettel és tudással támogassák a gyerekek önállósodását, illetve támogató közösség kiépítése a kikerülő fiatalok köré. Ezek a fiatalok gyakran felnőtt háttértámogatása nélkül lépnek ki az életbe.

"Nincs kit felhívniuk, ha baj van, nincs mögöttük egy szülő, aki szorult helyzetben kisegíti őket pénzzel, tanáccsal, szeretettel. Hiányzik a szociális védőhálójuk, sokszor küzdenek feldolgozatlan traumákkal, és a kikerülés után számtalan nehézséggel szembesülnek: felkészületlenül kell helyt állniuk az önálló életben. Azért indítottuk el új programunkat, hogy az a 6-7 gyermek, aki naponta elhagyja a gyermekvédelmi gondoskodást, a társadalom minél sikeresebb tagjává válhasson" – mondta Szlankó Viola, az SOS Gyermekfalvak gyermekjogi tanácsadója.

Az albérletben élő Erika és gyermeke most másik nyolc emberrel osztja meg életterét, a családegyesítés után most új kihívások elé néznek.

A legnagyobb vágyam, hogy legyen egy hely, ahol ketten lehetünk, ahova hazamehetünk, hiszen világ életünkben nem voltunk még kettesben.

- mondta Erika.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek