Itt a recept a biztonságos slime-hoz

Jó móka a slime otthoni elkészítése, de egyáltalán nem veszélytelen. A receptekben gyakran szereplő bórax ugyanis mérgező.

Tavaly nyáron világszerte kirobbant a slime-os őrület, és az online fellelhető receptek alapján nagyon sokan otthoni kotyvasztásba kezdtek. Ennek hatására az Egyesült Államokban az Elmer’s ragasztója iránt például úgy megnőtt a kereslet, hogy néhol hiánycikké vált. A slime-láz töretlen, de most mutatunk egy receptet, ami nem tartalmaz semmilyen ártalmas anyagot.

A ragasztó mellett nagyon sok recept tartalmazta a bóraxot, ami veszélyes lehet, különösen kisgyerekek és terhes nők számára. 2016-ban a kanadai kormány egy közleményben hívta fel a szülők figyelmét a bórax veszélyeire, az ugyanis fejlődési rendellenességet és reprodukciós problémákat okozhat. 5-10 gramm bórax elfogyasztása pedig kisgyerekeknél hányáshoz, hasmenéshez vezethet, de szélsőséges esetben akár halált is okozhat.

shutterstock 1092081167
Shutterstock

Szerencsére létezik biztonságos slime is, írja a Today's Parent. Lehet, hogy a végeredmény nem annyira nyúlós, viszont biztos, hogy nem mérgező, így nem kell aggódnunk, ha a gyerek esetleg megkóstolja. Ehhez mindössze kukoricakeményítő és víz kell, plusz ételfesték, ha szeretnénk színesre festeni.

Hozzávalók:

  • 125 ml kukoricakeményő
  • 60 ml víz

Elkészítés:

Mérd ki a kukoricakeményítőt egy nagy tálba, majd fokozatosan add hozzá a vizet. Kicsivel több mint fél deciliterre lesz szükség, annyit adjuk hozzá, amennyit pont felvesz. Ezután kézzel keverjük össze, és már kezdődhet is a trutymózás.

Ha mégis a bóraxos verziónál maradnál, ebben a cikkünkben találsz további recepteket hozzá. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek