Így csinálsz szociopatát a gyerekből

Olvasási idő kb. 3 perc

A legtöbb szülő tettei azon alapulnak, hogy jót szeretnének a gyereküknek, és szeretnék megkímélni a kellemetlenségektől. Vannak azonban olyan jó szándékkal elkövetett dolgok, amelyek inkább többet ártanak, mint használnak.

Amikor a szülők ezeket a hibákat elkövetik, jó úton járnak afelé, hogy a gyerekükből szociopatát csináljanak, írja Marcia Sirota kanadai pszichiáter. Első ránézésre kedvesnek és jó szándékúnak tűnhetnek, de valójában nagyon is ártalmasak. Íme hat szülői csapda, ami a legrosszabbat hozza ki a gyerekből!

1. Nincsenek korlátok

Egyértelmű határok és útmutatás nélkül könnyű elkényeztetni a gyereket, aki így könnyen énközpontúvá, önzővé, érzéketlenné és nemtörődömmé válhat. A szülők gyakran azt gondolják, hogy a korlátok rosszak, hiszen megakadályozzák a gyereket abban, hogy érvényesüljön és kifejezze magát. Ez azonban nem így van. Sokkal jobb, ha tudja, hogy mit várnak el tőle, és mi az, ami elfogadhatatlan.

shutterstock 433671361
Shutterstock

2. Nincsenek következmények

Szintén hiba, ha a nem megfelelő cselekedetnek nincsen következménye. Sok szülő tart ettől, de ártalmasabb, ha a következmény elmarad, mert így a gyereknek nincs lehetősége tanulni a hibáiból és kijavítani a viselkedését. Ez, és a korlátok hiánya együttesen ahhoz vezethet, hogy a gyerek úgy nő fel, hogy nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól, nem érez bűntudatot a hibái miatt.

3. Helytelen reakciók

Az is veszélyes, ha nem veszik komolyan, esetleg egyenesen cukinak tartják, ha a gyerek önző, impulzív, destruktív, kegyetlen vagy meggondolatlan. Nem vezet jóra, ha a szülő idealizálja a gyermekét. Még a legédesebb gyerek is tud rosszalkodni, és a felnőtt felelőssége, hogy jó útra terelje a csemetéjét. 

4. Hiányos értékrend

A szülő dolga, hogy példát mutasson, hogy a gyerek megfelelően erkölcsös, együttérző, szenvedélyes és kedves legyen. Ha a szülők nem tanítják meg gyereküket arra, hogy mi a helyes, akkor a barátai példáját fogja követni, és azt, amit a médiában lát.

5. Helytelen védelem

Veszélyes, ha a szülő megakadályozza, hogy a gyermek negatív visszacsatolást kapjon a környezetétől, amikor például hazudik, csal, lop vagy bánt valakit. Amikor a felnőtt ilyet tesz, akkor csak megerősítik a gyereket abban, hogy nem kell felelősséget vállalnia a tetteiért.

6. Helytelen jövőkép

Hiba, ha folyamatosan azt éreztetik a gyerekkel, hogy különleges, jobb és többet érdemel másoknál. Jó, ha a gyereknek van önbecsülése és egészséges önbizalma, de a folyamatos, kritikátlan dicséret csak oda vezet, hogy egocentrikus lesz.

Ez a hat szülői csapda együttesen azt eredményezheti, hogy a gyerek úgy nő fel, hogy felsőbbrendűnek gondolja magát, és önző lesz. Az ilyen gyermek nem tiszteli a szabályokat, és azt hiszi, hogy következmények nélkül azt csinálhat, amit akar, és ott, ahol akarja, azért, hogy elérje, amit szeretne.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek