Itt egy olcsó és isteni belsőség a babának!

Nagyon könnyű elkészíteni, tele van fehérjével, édeskés és gyerekbarát állagú, már többször is elkészítettük. Azt pedig, hogy mikor vezethetjük be, és miért egészségesebb belsőség, mint mondjuk a máj, elmondja a dietetikus.

A borjú csecsemőmirigyéről van szó, amelyre olyan kedves, népies szavak vannak, mint például a torkát kalács. Ez egy puha, rugalmas állagú, halvány rózsaszín, kicsit a haltejre emlékeztető szerkezetű belsőség. Tiszta, és tápanyagdús, amit babáknak is nyugodtan adhatunk, de hogy mikortól, illetve hogy mit kell tudni róla, arról Aradvári-Szabolcs Mariann dietetikust, a Kiskanálnyi szeretet című könyv szerzőjét kérdezte Dénes Dóra, az Édes Pofa bloggere.

“A belsőséget, ami ebben az esetben kizárólag fiatal állatból származhat, a csecsemőkor nyolcadik hónapjában vezetjük be. A borjúbríz szintén egy kölyök állat belsősége, és a babák étrendjében mindig előnyben részesítjük a fiatal állatokat. Bár magas a zsírtartalma és a telített zsírtartalma is, kiváló fehérjeforrás is egyben. Ha bárhol beszerezhető, és az anyukának megvan a készsége rá, hogy ezt a kisgyermekének elkészítse, akkor abszolút ajánlom." 

borjubriz03 fin
Édes pofa

Bár mostanában reneszánszukat élik a belsőségek, ritka, hogy bríz kapható a henteseknél, általában lecsapnak rá az éttermek. Ha mégis kapható, akkor húsárban mérve nem drága, kilója 1000 forint körül van. Legalábbis a Bosnyák téri piacon annyiért adják, ahonnan eddig szereztük. A hét első felében szoktak belsőséget kapni, a brízről azt mondják, legalább 5 napig eltartható hűtőben.

Elkészíteni sokféleképpen lehet, de mindenek előtt le kell hártyázni, és nagyjából 25 percig fűszeres, például babérleveles vagy ízesítetlen vízben előfőzni (a főzés-hártyázás sorrendje felcserélhető). Vannak, akik tejben áztatják főzés előtt. Ha elkészült, jéghideg vízzel sokkolják, hogy ruganyos és friss maradjon.

A borjúbríz elkészítéséhez és a hozzátápláláshoz az Édes Pofa blogon találsz további tippeket, receptet, kattints ide értük!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek