Vond be a kicsiket is a házimunkába!

Bár kevésbé hatékony a gyerekkel közösen végzett takarítás, mégis érdemes kipróbálni, mert így már pici korától hozzászoktathatjuk ahhoz, hogy rendet tartson maga körül.

Minden kisgyerek szereti utánozni a szüleit, sőt, egy 2-3 évesnek még a házimunka is izgalmas lehet. Sokan azonban nem engedik őket próbálkozni, mert velük lassabban megy a munka. Pedig hosszú távon mindenkinek előnyös, ha a gyereket hozzászoktatjuk a ház körüli teendőkhöz, derül ki a Huffington Post cikkéből.

A takarítás egy kisgyerek közreműködésével nagyon frusztráló tud lenni. Sokkal több figyelmet igényel, hogy ne szórja szét a lapátra söpört szemetet, ne porszívózza fel a tárgyakat a polcokról, ne borítsa ki a felmosóvizet, stb. Ezektől eltekintve azonban még a legutálatosabb ablakmosás is lehet jó közös program, ha a gyerek kezébe is adunk egy törlőrongyot, és elengedjük az elvárásainkat.

Szoktassuk hozzá a házimunkához!

Totyogós kortól már bátran rábízhatunk egyszerűbb feladatokat, például tegye el a saját játékait a megfelelő dobozba, vagy dobja be a piszkos ruháját a szennyesbe. Fontos, hogy ilyenkor ne hagyjuk magára, hanem közösen végezzük az adott tevékenységet, számára ugyanis az az igazán lényeges, hogy velünk közösen csináljon valamit.

shutterstock 1080411458
Shutterstock

Kezdetben az a legjobb, ha már megszokott tevékenységekbe vonjuk be őket. Ha minden étkezés előtt vagy után letöröljük az asztalt, akkor engedjük, hogy legközelebb ő csinálja! A rutinok kialakítását egy közösen elkészített táblával is segíthetjük, melyen az ablakok különböző teendőket rejtenek, és ha a gyerek végzett, akkor becsukhatja az ablakot.

Nem muszáj jutalmazni

Csábító a gondolat, hogy piros ponttal vagy matricákkal jutalmazzuk a gyereket egy-egy elvégzett feladat után. De ha abból indulunk ki, hogy a házimunka egy természetes dolog, amiből minden családtag kiveszi a részét, akkor nincs szükség jutalomra. Csak dicsérjük meg, és köszönjük meg a segítségét. Ő már attól nagyon boldog lesz, hogy megengedjük, hogy segítsen. A munkával pedig önállóságot, felelősséget tanul, és megtanul gondoskodni magáról, amiből hosszú távon csak profitálni fog. Szülőként pedig könnyebb dolgunk lesz, mert nem nekünk kell majd mindent megcsinálni a ház körül.

Hogyan lássunk neki?

  • Apránként kezdjük: eleinte egyszerűbb dolgokat kérjünk tőle, majd ahogy növekszik, úgy lehetnek egyre összetettebbek a feladatok.
  • Csináljuk közösen: mutassuk meg neki a feladatot, és végezzük el közösen.
  • Legyen rutinszerű: ha meglévő szokásokra építünk, sokkal könnyebb bevonni a gyereket.
  • Nem kell fizetség: a házimunkából minden családtag kiveszi a részét.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek