Egyre hisztisebb a gyerek? Itt a megoldás!

Gyors, határozott, de szelíd módszerre lesz szükséged, ha nem akarod, hogy az egész család megőrüljön. Így kezeld a hisztit!

A Sydney-i Egyetem viselkedésproblémás gyerekekre specializálódott kutatócsoportja szerint az óvodáskorú gyerkőcök és az iskolakezdők esetében az agresszív, szófogadatlan, a szabályokra fittyet hányó és hisztiző gyerekek viselkedésének kijavítását célzó stratégiák a leghatékonyabbak. A figyelmeztető jeleket is listázó Science Alert szerint az érzelmeiket, így a viselkedésüket is könnyebben tartják kordában a gyerekek, ha a szülők az első hisztirohamok láttán megfelelően járnak el, és nem próbálják a szőnyeg alá söpörni a dolgot.

Figyelmeztető jelek

Az ausztrálok szerint közbeavatkozást igénylő problémáról van szó, ha a rendszeresen előforduló hisztik és engedetlenség az egész család életére kihatnak. Ilyen jel lehet, ha, mondjuk, állandóan késésben vagytok, mert a lakás elhagyása is kihívás a hisztiző gyerekkel, vagy ha inkább kerülitek a társaságot attól félve, hogy botrányt okoz a gyerek.

shutterstock 256423120

Ha a szülők kapcsolatára is kihat

Ehhez hasonlóan az is intő jel lehet, ha a gyerek viselkedésével kapcsolatba hozható félelmek és stressz már a szülők kapcsolatában is gondokat okoz.

Egyszerűen… túl sok

Ha előfordul, hogy a gyerek viselkedésével olyannyira nem tudnak megbirkózni a szülők, hogy egyszerűen maguk alá temetik őket a problémák szülte intenzív érzelmeik.

Ha a szülők reakciója az események mozgatórugója

Intő jel az is, ha addig nem nyugszik a gyerek, amíg el nem éri, hogy valamilyen intenzív érzelmi állapotot váltson ki a szülőkből még akkor is, ha ennek szinte biztosan valamilyen büntetés lesz a vége. Minél előbb azonosítja valaki a gyerek rendszeressé váló, problémás viselkedését, annál gyorsabban és könnyebben véget vethet a dühkitöréseknek.

  • Segíthet például, ha a pozitív, megerősíteni kívánt viselkedéssel egyidejűleg megjutalmazza valahogy a szülő a gyereket, amikor végre valóban jól viselkedik.
  • Minderre akár a kijavítandó viselkedésformák kontextusában is sor kerülhet. A törő-zúzó gyerek megfegyelmezése után azonnal megdicsérhetjük, ha segít elpakolni a pár perccel azelőtt elpusztított játékokat.
  • Ha hisztizik a gyerek, érdemes azonnal, nyugodtan, de határozottan reagálni, és közölni, mit csinál rosszul, és hogyan kéne igazából viselkednie.
  • Ha pedig kettesbe kapcsol, és még dühödtebb sírásba-toporzékolásba kezdene egy makrancos ifjonc, érdemes azonnal megszakítani valahogy a láncreakciót, és egy cseppet drasztikusabb módszerhez folyamodni, például leültetni egy csendes és unalmas helyen, és csak akkor elengedni, ha egy ideig képes volt csöndben lenni.

Amennyiben az ilyen és ehhez hasonló módszerek sem segítenek, érdemes a lehető leghamarabb pszichológus segítségét kérni, nehogy elmérgesedjen a helyzet!

Oszd meg másokkal is!
Mustra