Ezért nem fárad el a gyerek a játékban

A gyerekek állóképessége a hosszútávfutókéval vetekszik, izmaik ugyanis ellenállnak a fáradtságnak, és gyorsabban regenerálódnak, mint az edzett atléták - derül ki egy friss tanulmányból. Lehet, hogy ezért nem bírod tartani velük az iramot?

Sok fizikai vizsgálatnál a gyerekek hamarabb elfáradhatnak, mint a felnőttek, mert a keringési rendszerük nem bírja a terhelést, kevésbé hatékony a mozgásuk, és kisebbeket lépnek. Egy új vizsgálat megállapította ugyanakkor, hogy a gyerekek izmai ellenállnak a fáradtságnak, és nagyon gyorsan fel is épülnek egy intenzív edzésből. A Frontiers in Physiology című lapban megjelent tanulmány egyenesen az atlétákéhoz hasonlítja a gyerekek állóképességét.

Az emberi szervezet alapvetően kétféle módon állít elő energiát. A hatékonyabb aerob út esetében a vérben lévő oxigént használja fel, míg a kevésbé hatékony anaerob útnál tejsav keletkezik, ami izomfáradtságot okozhat. A francia és ausztrál kutatók egy kerékpáros vizsgálatban 8 és 12 év közötti fiúk, edzetlen felnőttek és állóképességi sportolók (triatlonosok, hosszútávfutók és kerékpárosok) különböző paramétereit mérték, hogy lássák, szervezetük mennyire gyorsan képes regenerálódni.

shutterstock 1080214076
Shutterstock

A résztvevők sportolás utáni pulzusa, oxigénszintje és a tejsav lebomlási sebessége alapján megállapították, hogy a gyerekek mindenben felülmúlják a nem sportoló felnőtteket. A fiúk szervezete elsősorban aerob úton állított elő energiát, így kevésbé is fáradtak el. Regenerálódásban még az atlétákat is felülmúlták, ami megmagyarázhatja, miért nem fáradnak el a gyerekek a játékban még akkor sem, amikor már tényleg minden felnőtt kidőlt.

Ezek alapján a kutatók azt mondják, hogy a sportoló gyerekek esetében inkább a helyes technikára, sebességre és izomerőre kell fókuszálni, mert az állóképességük általában nagyon jó.

A szerzők szerint az eredmények a mozgásszegény életmóddal összefüggő betegségek szempontjából is érdekesek lehetnek, mert segíthetnek megérteni azokat a mögöttes mechanizmusokat, amelyek közrejátszhatnak az ilyen típusú kórképek kialakulásában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek