Minden ötödik pár meddőséggel küzd Magyarországon

A statisztikák szerint drasztikusan kevesebb esélye van a spontán teherbeesésre egy 30 év feletti nőnek, mint egy 30 év alattinak. De mikor érdemes orvoshoz menni? Elmondjuk.

A babára vágyó, de régóta sikertelenül próbálkozó párok gyakran érzik úgy, hogy a környezetükben mindenki másnak sikerül, csak nekik nem, egyedül vannak a problémájukkal. Pedig mi sem áll messzebb a valóságtól: közel 90 000 000 pár küzd fogantatási nehézségekkel világszerte, Magyarországon pedig a párok 15-20 százalékát érinti a meddőség a KSH felmérése szerint – olvasható a Ragaszkodj hozzá! nevű kezdeményezés közleményében.

shutterstock 138727481
Shutterstock

A tudatos családtervezéssel foglalkozó projekt adatai szerint tudatosabbak a párok, és egyre kevesebben bízzák a szerencsére a gyermekáldást: a szaksegítséget kérők aránya drasztikusan, évente közel 9 százalékkal nő Európában. Ez a trend azt is jól mutatja, hogy ma már teljesen elfogadott szakértőket bevonni a családalapításba. 

Meddőség vagy csak türelmetlenség?

Teljesen egészséges párok esetében is egy évbe telhet, amíg pozitív lesz a terhességi teszt. A szakemberek szerint a 35 évnél fiatalabbak esetében egy év sikertelen próbálkozás után tanácsos orvoshoz fordulni. Ugyanakkor 35 év felett már fél évnél tovább nem ajánlatos várni. Ha ennyi idő alatt nem fogant meg a baba, javasolt felkeresni az orvost – olvasható a közleményben.

Mikor és mit tehetünk a sikeres fogantatásért?

A húszas éveikben, illetve a harmincas éveik elején járó párok azzal tehetik a legtöbbet a sikerért, ha félreteszik aggodalmaikat, és rábízzák magukat a természetre. 

Ugyanakkor nem árt, ha a leendő szülők – vagyis a jövendőbeli apukák is – előnyben részesítik a lassú felszívódású, rostban és vitaminokban gazdag ételeket, kerülik a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a stresszt, illetve rendszeresen mozognak.

5311156 084e326a535bd1b711fb1b786f188dd2 o
Shutterstock

Míg a 30 év alatti nőknek 20 százalék, addig a 30 és 40 év közöttieknek mindössze 5 százalék esélyük van spontán teherbe esni egy menstruációs ciklus alatt a statisztikai adatok szerint – olvasható a közleményben. 

Merj kérdezni az orvosodtól!

A meddőségnek számos olyan oka lehet, ami néhány egyszerű vizsgálattal kimutatható, és hatékonyan kezelhető a problémától függően: lehet, hogy csak életmódváltásra van szükség, ám az is előfordulhat, hogy valamilyen sebészeti beavatkozás vagy hormonális terápia hozhat eredményt.

A tudatos családtervezés fontosságát hirdető Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés megújult weboldalán további hasznos írások olvashatók a meddőség lehetséges okairól, és arról, hogy milyen lehetőségei vannak a fogantatási problémákkal küzdő pároknak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra