Az anya depressziója kihathat a gyerek IQ-jára

A szülés utáni levertség sok anyánál jelentkezik, ami akár depresszióvá is alakulhat. Hogyan hat ez a gyerek fejlődésére?

Amerikában minden tíz nőből egy megtapasztalja a szülés utáni depressziót a Centers of Disease Control and Precention szerint. A Kaliforniai Egyetem kutatási eredményei pedig azt mutatják, hogy az anya depressziója kihathat a gyerek kognitív fejlődésére 16 éves koráig - írja a Science Daily

A kutatók közel 900 egészséges, chilei gyereket és édesanyát vizsgáltak öt éven át, egészen a gyerekek 16 éves koráig. A kutatások középpontjában az állt, hogy a különböző életkorokban az anyák milyen érzékenységgel fordultak csemetéik felé, és közülük hányan biztosítottak nekik a koruknak megfelelő fejlesztő anyagokat. 

"Úgy találtuk, hogy a súlyos depresszióban szenvedő anyák nem fektettek annyi energiát abba, hogy támogassák gyerekeik fejlődését, például játékokkal vagy könyvekkel, mint azok az anyák, akik nem voltak depressziósak. Ez pedig főként az első, ötödik, a tizedik és tizenhatodik életévükben hatott ki a gyerekek IQ-jának alakulására" - mondta Patricia East, a Kaliforniai Egyetem kutatója.

A 19-es skálán az öt évesek átlag IQ-ja 7,64 volt. Azoknál a gyerekeknél viszont, akiknek az édesanyja súlyos depresszióban szenvedett, ez a szám 7,3-ra, amíg a nem depressziós édesanyák gyerekeinél 7,73-ra jött ki. "Bár a számokat tekintve látszólag kicsi a különbség, ez mégis megmutatkozik a gyerekek verbális készségeiben és szókincsében" - tette hozzá a kutató.

shutterstock 1074453764

"A vizsgálataink kimutatták, hogy az anyai depresszió hosszú távú következményekkel járhat." A tanulási időszak alatt az anyák több mint fele olyan kérdésekkel próbálja önmagán diagnosztizálni a depressziót, mint "Szomorú vagy?" vagy "Úgy érzed, sírnod kell?".

A tanulmányban részt vevő anyákat életükben számtalan stressz érte. Az írástudó nők többségének is csak kilencosztályos oktatásban volt része, nem dolgoztak az otthonukon kívül, és általában nagy családban, kicsi és zsúfolt házban éltek - ezek a tényezők pedig könnyen hozzájárulhatnak a depresszióhoz.

Sok anya szenved depresszióban a születést követő első hat hónapban, de vannak olyanok, akiknél ez később sem múlik el: a felmérésben részt vevők körülbelül 20 százalékánál fordult elő, hogy egy évvel a gyerek születése után is depresszióban szenvedtek az anyák, ez még hosszú ideig kitartott.

"Nagyon fontos, hogy az anyai depresszió megelőzésének kulcsát a korai felismerésben és a beavatkozásban lássuk" - mondja East. "A megelőzésre fordított források segíthetnek abban, hogy az anyák kezelni tudják a depresszió tüneteit és megadhassanak a gyerekeiknek minden támogatást, hogy maximálisan kibontakoztathassák képességeiket."

A tanulmány szerzői szerint a jövőbeli feladatok közé tartozik az eredmények további, alaposabb elemzése, hogy lássák, az anyák depressziója befolyásolja-e a gyerekeknél depresszió kialakulását, illetve hatással van-e tanulmányi eredményeikre vagy egészségükre, akár túlsúly vagy elhízásra való hajlam formájában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra